Arsenal chimic al Siriei, distrus în largul mării de o navă americană

O parte din arsenalul sirian de peste 1.000 tone de arme chimice va fi distrusă în largul mării de o navă americană, a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OIAC).

„Directorul general al OIAC a anunțat că operațiunile de neutralizare (a armelor chimice — n.r.) vor fi efectuate pe mare de o navă a Statelor Unite, care va folosi tehnica hidrolizei. În prezent o navă este în curs de modificare pentru a putea efectua operațiunile”, a transmis OIAC, citată de AFP.

Cele mai periculoase arme siriene trebuie să fie transportate în afara țării până pe 31 decembrie, conform unui acord al Consiliului executiv al OIAC realizat la mijlocul lunii noiembrie. Acesta a adoptat cu acel prilej o foaie de drum pentru distrugerea arsenalului chimic sirian până la jumătatea lui 2014, care cuprinde un plan amănunțit al posibilelor metode de distrugere a armelor, în afara Siriei, pe pământ sau apă. În pofida consensului în privința distrugerii armelor chimice siriene în afara țării, niciun stat nu a acceptat până acum ca operațiunile să se desfășoare pe teritoriul lui.

Instalațiile de producție declarate de regimul de la Damasc vor fi distruse între 15 decembrie și 15 martie 2014, potrivit OIAC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.