Premieră: Biden pune condiții Israelului

Președintele Joe Biden a declarat pentru prima dată miercuri că va opri unele transporturi de arme americane către Israel – despre care a recunoscut că au fost folosite pentru a ucide civili în Gaza – dacă premierul Benjamin Netanyahu ordonă o invazie majoră a orașului Rafah, scrie CNN.

 

„Civilii au fost uciși în Gaza ca urmare a acelor bombe și a altor moduri prin care se îndreaptă asupra centrelor populației”, a spus Biden.

„Am spus clar că, dacă intră în Rafah – nu au intrat încă în Rafah – dacă intră în Rafah, nu le voi furniza armele”, a spus Biden.

Anunțul președintelui că este pregătit să condiționeze armamentul american de acțiunile Israelului reprezintă un punct de cotitură în conflictul de șapte luni dintre Israel și Hamas. Și declarația lui că bombele americane au fost folosite pentru a ucide civili în Gaza a fost o recunoaștere dură a rolului Statelor Unite în război.

Președintele a fost supus unor presiuni extraordinare, inclusiv din partea membrilor propriului său partid, pentru a limita transporturile de arme pe fondul unei crize umanitare din Gaza.

Israelul a capturat punctul de trecere Rafah (Fâşia Gaza)

Până acum, președintele a rezistat acestor apeluri și a sprijinit ferm eforturile Israelului de a merge după Hamas. Cu toate acestea, o invazie a Rafah, orașul din sudul Gazei unde s-au adăpostit peste un milion de civili palestinieni, pare să fi schimbat calculul președintelui.

„Nu ne îndepărtăm de securitatea Israelului. Ne îndepărtăm de capacitatea Israelului de a duce război în acele zone”, a spus Biden.

Oficialii israelieni și-au exprimat în mod privat oficialilor americani „frustrare profundă” cu privire la pauza în transporturi, susțin surse informate pe această temă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

 1. Ce nu intelege prostimea media este ca Israel are propriile fabrici de arme si armament necesare sa bombardeze zona Gaza si sa distruga Hamas,care practic,nu mai exista
  Povestea cu ajutorul in armament american e doar gargara sa stie araboii care e stapanul

 2. Tancurile și trupele israeliene au intrat în Rafah, iar Tel Aviv a declarat controlul deplin al acestui punct de control de la granița cu Egiptul.

  Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a emis o declarație în acest sens: „La punctul de trecere a frontierei Rafah, steaguri israeliene au fost ridicate și steaguri Hamas au fost coborâte. Intrarea în Rafah servește la două scopuri principale ale războiului: să ne recuperăm ostaticii și să eliminăm Hamas”.

  Potrivit The Guardian, Netanyahu „reacționează negativ la aproape fiecare declarație și acțiune a lui Biden, generând și intensificând nemulțumirea în rândul celorlalți aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, chiar dacă SUA oferă ajutoare de miliarde de dolari Israelului”.

  Israelul spune că războiul actual cu Hamas nu va pune capăt conflictului istoric sângeros dintre palestinieni și israelieni și că orizontul politic al negocierilor este îngust și Biden nu va putea preface o victorie. Dar Netanyahu însuși rămâne fără victorie. Acum nimeni nu poate garanta ce evenimente vor urma.

 3. Bye Bye USA, Russia…

  Welcome China!

  Europa pare ca in final a inteles ca balansul intre rusia si sua inseamna un spagat dureros… iar Israel… well, ce va mai ramine…

 4. prin anii 60 israelienii au tras asupra unei nave americane, ucigind marinari americani carora nu prea le-au dat sanse de supravietuire… cum s-a pus batista pe tambal atunci desi americanii erau constienti ca marinarii americani sint ucisi de israelieni cu armament american? pina cind?

 5. Ce nu intelege Tataia e ca Bibi conduce United Slums. Fiindca money!

 6. Fugi bre și nu mă informa prostii.. Chiar crezi ?? Eventual invers,..Israelu pune condiții moșului senil..Acu a ieșit la vorbitor spre a mai calma demonstrațiile universitarilor care au ieșit masiv la proteste in toată america, in toată lumea,.

 7. baietii care trag sforile au cam inceput sa tremure pentru ca incep sa se imputineze si ei nu stiu de ce… masa critica este in continua scadere si nu prea mai e critica si e normal sa fie asa. si cum balanta incepe sa se incline in partea cealalta trebuie sa se intreprinda si actiunile potrivite… nimic construit de mina umana nu este vesnic…asta-i frumusetea transformarii a tot ceea e este in ceea ce va fi… unora ar trebui sa le fie frica. rau de tot…pentru ca nu prea exista scapare. iar ironia sortii consta in faptul ca belicosii au creat premisele propriei lor disparitii… asa se intimpla mereu cind vrei sa faci ceva iar asta se opune mersului universului…

 8. Tarziu … tarziu cu ca PROSTII doar cu mintea de pe urma ajunsi la pre-ante-concluzia genil-straniu-misteriosului MISHTEUAX:

  „Nu ne îndepărtăm de securitatea Israelului. Ne îndepărtăm de capacitatea Israelului de a duce război în acele zone” J.R.B.

  PS: N-a zis 3301 de prgoraame inca inainte de-a se sti ca vor urma, vezi declaratiile lui SULLIVAN despre linistea din OM in taman timpul cand straniul MISHTEAUX avertiza ca „ceva urmeaza” … ceva aflat SIGUR :(ä
  la „o synagoga dintr-o tara din nord” 🙂 😐 🙁

  N-a zis mishteaux ca „democratii” vor pierde prinsi electoral intr-un REPUBLICAN premeditat CLENCI ukrano-israelian ? 🙂

  N-a zis REAl_PROPHET-ul inca din … „7 octombrie” ora 19 … ca va urma un GENIOCID caruia si se va interzice sa fie CONDAMNAT MONDIAL … ?
  __________
  mishteaux nu e maste-spion, idiferent de locatia lui geografica 🙁 , desi vede ca tuturor „li se vede-n carti” (vezi straniu-anticipatul LEAKUL PENTAGONULUI …Jack Texeira)
  mishteaux (IQ=?) le judeca conform potentei IQ-ului lui (real gigantic) dinainte !

  DAAAAR ca sa intelegi fara mintea-de-pe-urma tacalale unui geniu …trebui sa fi la randu-ti geniu !
  Unii nu-nteleg nici cu mintea de pe urma ce-sis-cum !

  SHALOM !

  (DE UNDE ante-pre-stia mishteaux, desi SULLIVAN al yankeilor chiar nu stia, despre „problema” israelina si ca se va sfarasi rau-rau 🙁 ? Daca nu liber-cugetand ? 😐 „SPECIALI” exista intre oameni ! )

 9. „Am spus clar că, dacă intră în Rafah – nu au intrat încă în Rafah – dacă intră în Rafah, nu le voi furniza armele”, a spus Biden.””
  APOI:ISRAELUL A CAPTURAT PUNCTUL DE INTRARE ÎN RAFAH! CE AU ÎNȚELES CITITORII ȘI NU NUMAI?? LĂMURIȚI-MĂ!

 10. @SIHEM SI DINA
  Nu au intrat in Rafah, doar l-au bombardat mai pe tiptil, conform instructiunilor.

 11. Ma bucura decizia Pentagon de a opri temporar transportul a 3000 de bombe de mare precizie din care jumate de 250 de kg si jumate de 1 tona. Sper sa fie definitiva. Sunt oligofreni le arunca in spitale iar crucea rosie ➕ li se pare ținta.

 12. Declaratie de prostit prostii. Armamentul a fost deja livrat, dar senilul se lauda ca nu-l mai trimite.

 13. Cand puternicii au crezut mereu, in istorie, ca vor castiga si se vor impune de fapt si-au chemat sfarsitul mult asteptat.
  Iubitorii razboiului au sfarsit urat ca urmare a … unui razboi, prea multa ingamfare duce la pieire. Sfarsitul pentru ai „puternici” se vede liber, de oriunde.
  Mishteaux, chapeau!
  Nici macar analistii lu Bucuresti nu vor sa priceapa, dar poate se va pastra acest mesaj si pentru ei… Daca nu or sa uite, egoul lor preamarit le orbeste asa-zisa [putere]…

 14. „Am spus clar că, dacă intră în Rafah – nu au intrat încă în Rafah – dacă intră în Rafah, nu le voi furniza armele”
  credeam ca rusii si Iranul au plantat teroristi , dar daca cineva opreste eliminarea teroristilor nefurnizand ceea ce trebuie e clar ca altcineva a plantat teroristii si ca Israel a devenit oaie de muls ,in 100 ani de aici inainte!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.