UE latră, dar marile economii europene se gudură pe lângă China

Turneul European al președintelui Chinei (în Franța, Serbia și Ungaria) a arătat încă o dată cum Uniunea Europeană latră, în timp ce statele membre (chiar cele mai importante – Franța și Germania) se gudură pe lângă gigantul economic în relație cu care UE a avut un deficit comercial de peste 300 de miliarde de dolari în anul care a trecut.

Președintele Emmanuel Macron l-a purtat pe omologul chinez prin locurile vacanțelor din copilărie, în Pirinei, l-a ospătat cu delicatesele regiunii și l-a îmbiat cu cel mai bun coniac, sperând că liderul comunist va renunța la investigațiile anti-dumping privind băuturile fine din Franța și la proiectatele măsuri împotriva importului lor. A fost singurul succes al lui Macron – Xi Jinping a promis să nu aplice tarifele proiectate pentru băuturile franțuzești. Și a mai fost de acord și cu inițiativa președintelui Macron pentru un ”armistitiu olimpic” în Ucraina, pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris.

În rest, Xi Jinping nu a cedat deloc în fața Franței în ce privește echilibrarea relației comerciale, negând că ar exista o problemă cu ”supracapacitatea economică a Chinei”. Iar relația China și Europa și-a arătat latura foarte tensionată când la discuțiile Macron-Xi s-a alăturat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Proiectatele tarife punitive privind spirtoasele din Franța au fost o formă mai degrabă simbolică de ripostă a Chinei la investigația lansată de von der Leyen privind subsidiile de stat masive oferite de Beijing industriei automobilelor electrice, o investigație despre care unii economiști au spus că este un glonț pe care Europa și-l trage în picior, câtă vreme există constructori auto europeni care produc în China și apoi vând în Europa – grupul Renault face, spre exemplu, acest lucru.

Von der Leyen reproșează Chinei că „inundă piața europeană” în timp ce Beijingul ”susține masiv sectorul manufacturier”, care este afectat de o cerere scăzută pe piața internă. ”Lumea nu poate absorbi surplusul producției chineze”, s-a plâns von der Leyen reporterilor. Comisia Europeană a mai lansat si o investigație anti-dumping în ce privește importurile europene de biodiesel din China. UE a început să investigheze și alte sectoare sensibile în care dependența de importurile ieftine din China este privită ca o vulnerabilitate gravă: panourile solare, dispozitivele medicale. ”Pentru ca schimburile să fie corecte, accesul la piețe trebuie să fie reciproc. Suntem gata să ne folosim de instrumentele comerciale pentru a ne apăra, dacă este necesar”, a avertizat von der Leyen. ”Europa nu poate accepta practici care distorsionează piața și care pot duce la dezindustrializarea Europei. Europa nu se va abține să ia măsuri menite să-i protejeze economia și securitatea”, a spus von der Leyen.

Însă cât de credibile pot fi avertismentele șefei Comisiei Europene, câtă vreme ele au fost făcute când Emmanuel Macron, în timpul aceleiași vizite a președintelui Chinei, a încercat să se apropie cât mai mult de el, să adâncească relațiile economice și să reducă si din tonul criticilor de natură geopolitică. În plus, liderul celei mai mari economii europene (și tot mai bolnave), cancelarul german Olaf Scholz, a efectuat o vizită în China chiar în urmă cu o lună, însoțit de o mulțime de lideri din lumea afacerilor, pe parcursul căreia a fost foarte prudent în decalarațiile despre tensiunile comerciale cu China. Beijingul a inundat Europa cu mașinile sale electrice, a depășit Gemania și pe ceilalți competitori vestici la acest capitol, iar Scholz a făcut pasul înapoi și a declarat: ”Noi vrem sa ne vindem mașinile în Europa, America de Nord, în Japonia și China, în Africa și America de Sud, în toate locurile. Însă asta înseamnă că suntem deschiși pentru a primi mașinile din alte țări pe piața din Germania”.

Cât de credibile pot fi avertismentele Ursulei von der Leyen o sugerează și costul energiei în Europa, care se reflectă în costul fiecărui produs exportat și în balanța comercială tot mai proastă cu China. Pentru că a făcut o trecere pompieristică la energia verde, peste care a mai adăugat și renunțarea aproape totala la sursele de energie din Rusia, înlocuind gazul și petrolul rusesc venit prin conducte cu hidrocarburi mult mai scumpe aduse de peste Ocean, din SUA, UE a ajuns să aibă un cost al energiei de aproape trei ori mai mare decât cel pe care companiile în plătesc în SUA și China (pe care aceeași Comisie von der Leyen a catalogat-o drept „rival strategic”). Președinta Comisiei Europene reproșează Chinei dezindustrializarea Europei, în timp ce principala cauză a fenomenului – costul uriaș al energiei (alături de rămânerea economiei germane în era analogică) – este creșterea uriașă a prețului energiei pe fondul propriilor politici climatice și al imperativelor geopolitice stabilite a Washington.

Situația de mai sus nu proiectează prea multa solidaritate asupra celorlalte state UE. ”Interesul național al statelor europene este foarte important pentru Xi, în condițiile în care continentul este legat de Washington prin poziția furioasă față de războiul Rusiei în Ucraina”, scrie Time. ”Xi încearcă să încurajeze Europa să fie mai independentă de SUA, ceea ce este în acord cu viziunea lui despre o lume multipolară, în care China ar avea mai mult spațiu pentru a opera”, spune un expert în diplomație de la Universitatea Națională din Singapore, citat de Time.

Acesta este una dintre rațiunile pentru care Xi a ales celelalte două destinații ale turneului său – Serbia și Ungaria, state care au aderat la proiectul chinez Belt and Road, inițiat în urmă cu zece ani. Ungaria rămâne un stat membru UE ferm ancorat în proiectul Noului Drum al Mătăsii, în vreme ce Italia, sub conducerea Giorgiei Meloni, a anunțat că se va retrage (Italia era singurul  stat din cadrul G-7 care s-a alăturat Belt and Road). Xi a aterizat la Belgrad pe 7 mai, exact la împlinirea a 25 de ani de la bombardamentul NATO care a lovit Ambasada Chinei. Xi a condamnat și de această dată NATO și SUA pentru acel atac în care au murit trei jurnaliști chinezi. Investițiile chineze în Serbia au ajuns la 20 de miliarde de dolari în ultimul deceniu și cele două țări au semnat și un acord de liber schimb, în 2023.

Însă Ungaria este mult mai importantă pentru China, fiind membră UE, un cap de pod pentru China în cadrul Uniunii. China a investit în Ungaria 11,5 miliarde de dolari doar în anul 2023. În Ungaria va opera în curând prima fabrică a procatorului auto BYD, care în acest fel își va ușura accesul pe piața europeană, producând chiar într-o țară membră UE. În Ungaria se află și cea mai mare bază logistică și de producție din străinătate a companiei Huawei, tot mai vânată de investigațiile și sancțiunile americane. Colaborarea dinte China și Ungaria depășește sfera economică – recent, ministrul de Interne a anunțat că polițiștii chinezi vor începe să patruleze împreună cu cei maghiari în anumite zone ale Ungariei, o evoluție care a stârnit un val de proteste în Parlamentul European.

Presa americană și cea din Taiwan scriu că vizitele lui Xi la Belgrad și Budapesta au și o miză în internă în China, unde poziția președintelui are de suferit din cauza unei creșteri economice slabe. Primirile călduroase în cele două state europene vor fi folosite în strategiile de propagandă, pentru a ajuta la sublinierea ”marilor realizări ale lui Xi” în turneul său extern.

Recomanda 14

15 Comentarii

  1. Revin si voi reveni mereu: Titlul corect este XI JINPING INCEARCA SA IMBUNESZE ECONOMIILE EUROPENE!
    Acest Marchievici, care habar nu are ce titluri sa dea articolelor sale, nu e jurnalist, ci doar un soi de cronicar ce preia informatii pe care le insaileaza cu titluri lugubre, anuntzind la tot pasul prabusirea Europei si zborul catre Rai al Rusiei Razboinice si atotbiruitoare! Unde l-o fi pescuit Nistorescu pe asta e un mister, dar in niciun caz nu l-a gasit la vreun ziar, si probabil nici nu il plateste, fiind platit de propaganda ruseasca.
    \Toti aiurelii care au ceva de gasit contra Occidentului isi gasesc portdrapel in acest aiurit ce vine cu argumente de-ti sta mintea in loc, de zici ca e fratele geaman al lui Radu Tudor, dar cu carare pe stnga! Toti derbedeii planetari sint promovati de acest Chichirezevici, care prezinta si listoaie uriase de bazaconii care sa confirme veridicitatea si justetea actiunilor comise de Ratat si amicii lui internatiomnali, si a informatiilor pe care acestia si agentzii lor le arunca in capul cetatenilor Lumii Civilizate. Mesajul lui, din toate materialele pline de bazaconii lugubre si prapastioase e unul singur: HAIDE, HAIDE, NU MAI ARE ROST SA REZISTATI, SA LUPTATI, SEFUL E MAI PUTERNIC SI ORICUM VA CISTIGA! NU MAI TRIMITETI BANI SI ARME IN UCRAINA, CA SINT BANI PERDUTI! TREBUIE SA ACCEPTATI CONDITIILE LUI PUTIN! NU MAI LUPTATI!! … NU MAI LUPTATI!… MAI, VOI NU AUZITI CA NU ARE NICIO IMPORTANTA DACA LUPTATI ?!…
    Un mesaj direct de la mine, Marchieviciule: MAI DU-TE DRACULUI, CU RUBLELE TALE, CU TOT!

  2. Latrăii Americii din UE , vătafii puși de aceea și nealeși niciodată de nimeni = Komisarii lui Evropeisky Soiuz desigur că latră că ăsta e constituency -ul lor think tancurile de presă patronate de servicii.

    Politicienii ce au da samă pentru deciziile lor în alegeri naționale încercă să latre mai puțin Analena Barebock & Cameroon sunt excepția și să facă dacă se poate ceva gen Scholtz & Macron.

    Macron a abținut o promisiune incertă ref coniac contra palme peste “investgația” Ursulei.
    Cât s-o ține de cuvânt Mecron o să se țină și Jinpinul.
    În rest … sănătate tată și mult Nord Stream

  3. Dupa criza din 2008, pandemie si aberatiile Greendeal, economua Europei este de ceva vreme in scadere pe toate planurile. UE este doar ca idee caci in realitate, nucleul franco- german incearca sa isi apere intersele lor economice. Oe frazncezi intereseaza sa isi salveze cognacul lor dar nu si vinul romanesc. Frate, frate dar soricul este pe bani. Anglia a stiut de ce a parasit UE. Cu teritorii asociate precum Canada si Australia
    Anglia nu duce dorul UE.

  4. @Calin
    Nu înțeleg ce ai tu cu Huawei.
    Ce, alții în China nu pot face chip-uri?
    Nu știm noi ce știu chinezii.
    Ei au găsit replici pentru GPS, YT, Chrome, Instagram și alte bazaconii.
    Chinezii înțeleg că supremația este dependenta de forță, ambiție și tehnologie.
    La primele două nu au rival, la a treia vin tare pe turnantă.
    Retine:Cu sau fara Taiwan, în 10 ani China va fi liderul mondial in toate tehnologiile critice.
    Pentru că asta este proiectul lor.
    Simplu.
    Punct.
    Tehnologia Alstom a TGV este trecută de 4O de ani.Nu mai înseamnă nimic în inovație.Doar japonezii țin steagul sus.
    Iar ASML?!
    E că la fotbal.
    …Azi ești tu campion, mâine eu…
    Daca vrei, studiază graficul GDP pe națiuni in 1994.
    Japonia avea GDP 150% plus peste Germania, și era 75% din cel al USA.
    China era nimeni.
    Astăzi, fara China nu se poate!
    O știe toată lumea, o știe și Vestul.

    Înainte să devină lideri cu Shanghai Expres maglev, au avut timp sa studieze soluțiile concurente.
    Au eliminat deficientele celorlalte și uite-i sus.
    Sigur ca spionează , se inspira, improvizează.
    Dar și inovează.
    Vestul nu mai are nimic de oferit in materie de inovatie. A obosit.
    Vestul are scoli bune in care se pregătesc studenți talentați din Asia.
    Daca vezi cum muncește și trăiește un sud coreean, zici că nu-i adevărat!
    Vestul crede că va putea trăi instruind specialiști străini care vor munci pentru bunăstarea lui.
    Dar se înșeală!

  5. Huawei nu poate face procesoare de ultimă generație că ASML nu le mai dă mașinării să le facă. Undeva scrie că totuși au reușit pe vechile mașini, tot ASML, cu costuri mai mari, parcă-i vorba de rebuturi, dar nu pt multă vreme că o să aibe nevoie de piese de schimb.
    Ce-ar trebui să ne întrebăm noi europeni este de ce nu e nici o fabrică de semiconductori în Europa din moment ce mașinăriile ce fac wafer-ele sînt europene? Că e prostie, că duamna Ursula, că Rusia, sînt praf în ochi.
    PS Ar mai fi trenurile de mare viteză din China ce TOATE sînt făcute de ALSTOM, Bombardier, Siemens și una japoneză, Hitachi parcă. Da, au vîndut licență de fabricare firmă chinezească.

  6. Păi, stai strîmb și judecă drept,.Statele BRICS, Rusia, China India, Brazilia, unele state arabe, sunt polul economic mondial actual numărul unu. In ciuda războiului pe care cu siguranță rusul o va cîștiga, iar europa va intra in rîndul lumii a treia,.pentru că sancțiunile și alte imbecilități cu energia o duc categoric spre falimente statale, acu unii vor beneficia din partea rusă sau chineză de colace de salvare.. Romnaia nu e printre ele. E vzibil de pe Lună.. Sunt patrioți, oameni politici in romania, sau doar interlopi ??

  7. Cotidianul sox!

    @Calin
    Ia de-aici:
    „Un studiu amplu realizat de Institutul Australian de Politică Strategică (ASPI) din Canberra, a analizat topul mondial al țărilor în privința tehnologiilor critice. Rezultatul a fost unul cu totul surprinzător și a constituit un adevărat semnal de alarmă pentru Statele Unite: China este lider global în 37 din cele 44 de tehnologii critice urmărite. Beijingul excelând în tehnologiile legate de domeniile Apărării și Spațial. Ads ASPI arată că, pentru unele tehnologii, toate cele 10 dintre cele mai importante unități de cercetare din lume sunt situate în China și, împreună, produc de nouă ori mai multe lucrări de cercetare decât Statele Unite, țara de pe locul doi în topul mondial, potrivit Nord News.Statele Unite ocupă locul al doilea în majoritatea celor 44 de tehnologii studiate în Critical Technology Tracker și există un decalaj mare între China și Statele Unite, cei doi lideri mondiali și toți ceilalți”
    Ziare
    Sau:Descoperirile s-au bazat pe cercetări cu „impact ridicat” în domenii tehnologice critice și emergente, concentrându-se pe lucrări care au fost publicate în reviste de top și au fost citate de cercetările ulterioare.

    „Cercetarea noastră dezvăluie că China a construit bazele pentru a se poziționa drept cea mai importantă superputere științifică și tehnologică din lume, prin stabilirea unui lider uneori uimitor în cercetarea de mare impact în majoritatea domeniilor tehnologice critice și emergente”, se arată în raport.

    Mai zi și tu ceva acum
    China nu se va împiedica de ASML
    Cu sau fara tehnologia de litografiere in UV extrem, în 10 ani va fi liderul in semiconductoare indiferent de circumstante.
    Cine la cine se va gudura atunci?

  8. Occidentul e pe turnanta grav. Daca nu intinde mana sa colaboreze cu Beijing, atunci e la revedere. Si radicalizatii securistii prosti Sri si gasca vor linge la noul stapan zonal, adica Rusia. Ca asa e in tenis. Cand esti sclav o istorie intreaga, atunci esti pana la capat. Pentru ca nu ai cu cine. Sri si Maibsi Sie etc sunt varzaaa, cu 2 garoafe nu se face priiect de tara…
    Apriori…

  9. China pătrunde adânc în Europa! Americanii ne vand armament iar chinezii restul de produse!Serbia nu ne va uita niciodată că a fost bombardata de pe teritoriul României! Așa se întâmplă când la putere ajung niste naziști!

  10. @tibi
    pe cifre esti corect
    si pe nominal si pe PPT desi pe PPT economia Chinei a depasit de cativa ani buni economia USA si asta nu cred ca iti spune tzie nimic.

    mai e o mica problema : corelarea cu structura economiei .
    ca daca compari net income a unui muncitor la o fabrica din Gyor cu unu la o fabrica din Mioveni in continuare la Gyor este mai bine decat la noi, daca asa ar conta cumva pentru tine.

    Plus caaaaa in Ungaria se produce din ce in ce mai mult cata vreme in Romanai se produce din ce in ce mai putin si mai devreme sau mai tarziu Romania va trebui sa platesca pretzul cerut de asta.
    Si asta nu pentru ca il cer eu ci pentru ca asa arata orice simulare economica.
    Si cu cat il platim mai tarziu cu atat va fi mai mare

  11. Foarte bine surprinsă în articol deosebirea dintre atitudinea față de China ale liderilor francez și german, pe de o parte, și cea a Ursulei,pe de altă parte.

    Este tot mai evident că SUA a urmărit în ultimele 2 decenii să scindeze din nou Eurasia, să afecteze performanțele economice nu numai ale Chinei, dar și pe cele ale Germaniei.

    O nouă politică de separare economică între vestul Europei și restul Eurasiei ( Rusia,China ) împușcă doi iepuri dintr-o lovitură: nici PIB-ul UE, nici cel al Chinei nu vor putea egala sau depăși PIB-ul SUA. Or aceasta este de fapt miza încercărilor americane de a împiedica legături economice normale între principalele economii ale Eurasiei.

    Ursula reprezintă interesele părții americane la Bruxelles, nu pe acelea ale statelor membre, deși se străduiește să dovedească contrariul. În realitate, UE a fost anexată politic demult de SUA și strategic sau militar via NATO. Ce se întâmplă deci azi este doar o reactualizare a politicilor ” divide et impera ” de tip imperialist .

  12. Fara legatura cu momentul vizitei lui Xi Jingpin, nomenclatura europeana mai incompetenta ca cea existenta in tari socialiste, inainte de 1989.
    Prin ordine aberante au reusit sa puna pe butuci multe ramuri industriale performante din UE.

  13. In noiembrie 2014, George Friedman (STRATFOR) a spus la ProTV: „UE si NATO sunt vectori de promovare a intereselor nationale pentru statele membre, nu foruri supreme de decizie. Ma mir ca Dvs, romanii, nu intelegeti un lucru atat de simplu”.

  14. Sa vina Coana Faraoana de Brucsel cu antocorputia si Portocala pe la macronez se trge de sireturi si spaguieste demnitari straini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.