Artă la amestecul memoriei

Muzeul și Asociația Culturală Kaisersteinbruch (Muk) organizează în perioada 9-17 septembrie simpozionul internațional de artă Featuring Kaisersteinbruch #2: Forme ale realităţii. Formatul simpozionului a fost conceput de curatorii Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi. Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena este partener al proiectului.

Dacian Andoni (coordonator, România), Gabriela Culic (România), Dmitri Şibaev (Republica Moldova), Doris Dittrich (Austria), Bruno Joly (Franța) și Gábor Szücs (Slovacia) sunt cei șase artiști care se întâlnesc la Kaisersteinbruch. Cea de-a doua ediție a simpozionului de artă abordează probleme ce țin de conținutul și strategiile memoriei, incluzând, punctual, alături de pictură, și inserții din alte genuri artistice. „Simpozionul de la Kaisersteinbruch creează cadrul pentru un dialog între prezentul imediat și trecut, prilejuind incursiuni încărcate de semnificație în diverse narațiuni cu valoare istorică. Pictura, ceramica și fotografiile artiştilor oferă o privire plină de prospețime asupra identității locale și generează astfel un impuls creator pentru întreaga regiune, o moștenire la care ne putem raporta și la care putem medita.

Artiști la carieră

Simpozionul este completat de o serie de evenimente conexe. Programul primei zile cuprinde o vizită a artiștilor la diferite monumente și cariere de piatră din zonă. Pe 14 septembrie are loc Open Studio – ziua atelierului deschis, un format care permite artiștilor și vizitatorilor să intre în dialog, să discute despre procesul creativ într-o atmosferă caldă, nepretențioasă, pe măsură ce operele se nasc sub ochii lor. Programul va fi încununat pe 17 septembrie de vernisajul expoziției care reunește lucrările realizate pe parcursul simpozionului“, explică ICR Viena.

Muzeul și Asociația Culturală Kaisersteinbruch / Museums- und Kulturverein Kaisersteinbruch (Muk) funcționează de peste 26 de ani ca o platformă care reunește artiști contemporani de reputație internațională. De la fondarea sa în 1990 și până în 2007, asociația a urmărit îndeplinirea unuia dintre obiectivele sale fundamentale, punând în valoare bogata istorie locală prin intermediul unui simpozion internațional de sculptură. Din 2014, asociația a reflectat atât asupra propriei sale meniri, cât și asupra identității locale, proces în urma căruia s-a conturat clar nevoia unei implicări active în sprijinirea culturii locale. Aceasta a determinat deschiderea simpozionului către noi genuri și tehnici artistice din 2016 încoace.

Distribuția e următoarea

Arădeanul Dacian Andoni a studiat la Academia de Arte „George Enescu“, Iaşi (clasa prof. Adrian Podoleanu), secţia pictură. Este doctor în arte vizuale şi profesor universitar la Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara. În 2015 a primit titlul de doctor habilitat. Este deţinătorul Premiului I la Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău (2011). Artistul a avut numeroase expoziţii personale în ţară și în străinătate. Este coordonatorul artistic al simpozionului internațional de artă Featuring Kaisersteinbruch #2.

Gabriela Culic a absolvit în 2003 Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În ultimii 16 ani, artista a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional, obținând multiple premii și distincții. În prezent, Gabriela Culic trăieşte şi lucrează la Bucureşti și Berlin.

Din Chișinău vine Dmitri Şibaev. El a urmat Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru“ din Chişinău şi a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice din Chişinău (2009-2013), absolvind în anul 2015 cursurile de masterat „Istoria Artelor Plastice“, în cadrul aceleiaşi facultăți. Începând cu anul 2013, Dmitri Şibaev este lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, iar din 2015, asistent universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Doris Dittrich a studiat istoria artei, asistență socială şi studii celtice (1998-2003), apoi sculptură, la Școala de Artă din Viena, unde a finalizat masterul cu lucrarea „Istorie inventată/artefiction“. Lucrează ca artist plastic în Viena și în sudul Austriei.

Slovacul Gábor Szűcs a absolvit în 2017 Academia de Arte Frumoase și Design din Bratislava. A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, dar şi ateliere de creaţie organizate la nivel internaţional. A obţinut premii în cadrul unor evenimente din Olanda (Live Performers Meeting, Amsterdam), Ungaria (competiția FreshArt8, Debrecen), Cehia (Signal Festival, Praga) şi Rusia (Art Vision VJing, Moscova).
Bruno Joly este un fotograf francez, ale cărui lucrări se remarcă prin sensibilitatea chipurilor oamenilor pe care îi surprinde. Accentul lucrărilor sale este pus pe privire și chip, în special pe relicvele trecutului lăsate pe chipul uman.

Recomanda
Razvana Ancutescu 158 Articole
Author