Asalt la companii: Guvernul PNL face ce critica în trecut la alții

Guvernul Cîțu continuă să aplice o măsură instituită de Cabinetul Grindeanu, la începutul anului 2017, și anume vărsarea a 90% din profitul companiilor de stat la bugetul statului. O scrisoare semnată de către directorul Transgaz, Ion Sterian, arată că societatea ”informează pe toți cei interesați asupra faptului că, Secretariatul General al Guvernului, în calitate de acționar majoritar al SNTGN Transgaz SA, în numele Statului Român, a transmis Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor/Consiliul de Administrație, după caz, la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia”.

Măsura instituită în 2017 de către PSD era una dintre principalele modalități de atragere a unor venituri mai mari la buget în condițiile în care partidul condus atunci de Liviu Dragnea și de strategul Darius Vâlcov a promis în campania electorală că va mări pensiile cu 40% și va sălta salariile lucrătorilor din aparatul bugetar. Această măsură a fost îndelung contestată, inclusiv de opoziție, adică de PNL și USR. De exemplu, într-o moțiune a PNL din aprilie 2019, depusă împotriva ministrului energiei, Anton Anton, se spune că „taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic”. ”Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăților la care statul este acționar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi “găurile” din bugetul statului. Din ce să mai facă aceste companii investiții?”, scria în moțiune. Florin Cîțu, senator PNL, era unul dintre cei mai virulenți critici ai programului economic pus la cale de Dragnea și Vâlcov. Doar că acum, când este premier, lasă nemodificată unul din stâlpii acelui program. Menținerea ei relevă faptul că Executivul Cîțu se bazează pe banii acestor companii în condițiile în care pandemia a generat cheltuieli în plus.

La începutul lui 2017, Guvernul Grindeanu a stabilit o cotă minimă de 90% de repartizare a profitului companiilor de stat, față de 50% cât era până atunci, măsură care avea ca scop atragerea unor fonduri suplimentare la buget necesare îndeplinirii programului de creștere a salariilor și pensiilor și de reducere a taxelor și impozitelor. Asta a înseamnat o tăiere abruptă a fondurilor de investiții rămase la dispoziția companiilor. Până în ianuarie 2017, legislația, adică OUG 64/2001, reglementa repartizarea unei cote de „minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat”. Tăierea a lovit în investițiile grele pe care anumite companii le derulau. Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, era implicată în proiectul BRUA, de construcție a unui gazoduct care să transporte gazul azer în mijlocul Europei. În plus, compania derulează investiții în conducta care va transporta gazul din Marea Neagră până la Podișor. Romgaz, producătorul de gaze naturale, derulează o investiție la Iernut, și anume construcția unei centrale electrice de 400 MW.

Statul român este acţionar majoritar la 1.143 de regii autonome, societăţi comerciale şi companii naţionale. Dintre acestea, 135 sunt regii autonome şi 43 companii şi regii naţionale. Restul sunt societăţi comerciale deţinute integral sau majoritar de stat. Vestea proastă este că din cele 1.143 de companii de stat, numai 50 au avut profit în 2015, potrivit unui top realizat de Guvernul Cioloş. Acestea au obţinut un profit brut de 4,4 miliarde de lei în 2015, ceea ce corespunde unui profit net de 3,69 de miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Kamarad Vasilica a Solicitat Fonduri Suplimentare pentru Congresul PNL din Dubai.
    Felicitarile Masa si Dansul se vor desfasura cu Piosenie la Casino Royale din Monaco din Evlavie pentru Platitorii de Taxe.
    BOBORU O CERE…

    • Bine ca nu a cerut varsarea la buget a taxelor de la companiile straine si ele continua sa-si trimia venitul in afara. Mai exista banca aia mare care avea profit de 500 euro pe an? Ca sa nu fie nici pe pierderi dar nici sa plateasca un euro la bugetul Romaniei fraiere. Sigur ca exista!

  2. ¹E mare haos in sistemul de salarizare si in sistemul de pensii.
    Inechitsti strigătoare la cer.
    Aparatul bugetar din administrație e super gonflat. In general bugetari foarte mulți și bine plătiți
    Nimeni nu are curajul să facă dreptate si ordine.
    Lași, nepăsători sau proști.

  3. Bre, comunistilor, proprietarul hotaraste ce face cu profitul lui, nu sarantocii de gaozari !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.