Atentatul din farfurie: Sute de tone de alimente contaminate retrase

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.

„Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Acesta a subliniat că în ceea ce priveşte produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori. „Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem”, a transmis vicepreşedintele Autorităţii, adăugând că a crescut numărul controalelor oriunde a existat un semnal de îngrijorare.

El a menţionat că Programul Naţional Strategic va fi modificat în sensul relaxării controalelor în zonele unde în ultimii ani nu au fost alerte alimentare, dar vor fi intensificate pe segmentele unde s-au înmulţit aceste alerte.

„Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creşte frecvenţa controalelor, iar dincolo o vom scădea, în aşa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârşitul anului şi va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm şi să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât şi pe cea a controlului oficial şi nu în ultimul rând să digitalizăm”, a spus Mihai Ponea.

Declarațiile integral AICI

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Păi bre, Ai puzderie de ”organe” și organizații cu obiect al activității tocmai controlul,.. Ei cum puii mei de nu știu, nu opresc, nu selectează competent permit intrarea in țară, marfa pe care alții mafioți, importatori patrioți cu cotizare la,.. unde trebe, ți le pun pe tejghele, pe rafturi și tu ești o polime mulțumită de abundența otrăvii,..și mai și alegi..

  2. Importuri si chiar fabricate in Romania ca sigla dar tot moarte lenta si sigura se numeste actiunea!

  3. Si de ce va agitati mai colegi? Nu e spaga destula pentru toti? Nu se mai platesc taxe de protectie alimentara?

    Pt Rromanasi. Fierbeti sau prajiti carnea pana se face caramizie. Abia atunci e buna de mancat. Antipesticide folositi intai o bricheta pe fruct daca aveti dubii. Se simte mirosul daca suprafata nu este curata.

    Dar oricum avem Pesta africana si la purcelusi de guineea… Nu tovarasu… na, ca am uitat cul il cheama pe colegul de la ANSVSA ;))

  4. Polonia a fluierat in biserica in consecinta pogonicii damboviteni vaccinati de trei ori cu certificate verzi ca iarba,tichete,vouchere si sporuri de stat pe scaun se executa la ordin.Ceea ce le ramane de facut mioriticilor e sa dea mai putin din gura ,sa-si mai miste fundul la munca ,fiindca de la Nea Nelu incoace stau pe malul santului si asteapta postasul cu pomana lunara.Intre timp au intrecut in greutate porcii pe care ii cresteau odata.

  5. Nu trebuie sa ne miram deloc. Stiu si curcile ca suntem groapa de gunoi a Europei. In consecinta mancam gunoaiele trimise de altii.
    Grabiti-va sa cumparati cartofi din Olanda!

  6. @ Rumburak

    Tovarasu eu mananc cartofi olandezi. Nu ala e baiul stai linistit. NVWA isi face treaba de 10 ori mai bine decat ANSVSA-ul. Diferenta dintre Rromania si Olanda chiar nu poate fi masurata…. Nu ai cum. La noi cand apare in presa ca un functionar public este SUSPECTAT, respectivul a disparut din scena. La voi… Aveti primari votati in puscarie, primari morti…., in ani 1800 America avea Vestul salbatic. UE are in 2021 Estul Salbatic! Romania, Bulgaria, Ungaria si Polonia

  7. Am vazut demult cum se cultiva rosiile olandeze. Au niste hale cu canale adanci de cca 20 cm si late tot cam atat, prin care circula o solutie de nutrienti care alimenteaza radacinile plantei. Nutrientii aceia sunt foarte ,,eco” avand fosfati si alte chimicale.
    Sunt convins ca si cartofii olandezi sunt cultivati dupa metode asemanatoare: ii indoapa cu ingrasaminte din cauza ca nu au suprafete prea mari agricole si trebuie sa faca o agricultura intensiva. Ca sa aiba ce vinde prostilor.
    Pofta buna la fosfati!
    Noi avem si presedinti care au vandut flota si au fost declarati ca au facut prejudiciu zero, sau care au furat 7 case cu acte false. Avem si premieri arestati in SUA ptr ca erau beti la volan si care au tepuit o banca americana.
    Sic, ca voi nu aveti!

  8. @ Rumburak

    Hai sa iti explic pe limba ta.

    Inainte de toate exista ATOMUL deci FIZICA, dupa care apare MOLECULA deci trecem la CHIMIE, dupa care apare CELULA si intram in BIOLOGIE.

    Ai impresia ca ce mananci tu si este super ECO, nu are Chimicale? o.O… Unde este logica monsher? NU am gasit in Olanda nici un mezel fara nitrit de sodiu. Conteaza CANTITATEA pusa in el….. si dupa cum spuneam NVWA-ul este cu ochi pe toti agenti economici din domeniul alimentar. Si nu e de joaca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.