Atenţie la blaturi! DNA va avea de lucru

Returul Ligii 1 a debutat cu o înfrângere catastrofală pentru echipa lui Hagi. Ce foşti mari jucători au devenit „umbre”. Echipe fără probleme şi fără obiective ar putea ceda puncte unor adversare din zona retrogradării.

Umbra lui Bănel la Chiajna

Prima etapă a returului a debutat pe arena din Chiajna, unde Viitorul Voluntari/Constanţa a pierdut fără drept de apel 0-3 (0-1) în faţa ieşenilor de la CSMS. Un rezultat surpriză la prima vedere, ţinând cont de poziţiile din clasament ale celor două grupări. Dar după cele întâmplate pe teren, scorul a reflectat pe deplin realitatea. Am văzut o echipă, Viitorul, extrem de slabă (sperăm să nu fie vorba de altceva) – apropo, patronul Hagi îl va înlocui pe antrenorul Hagi?, iar de cealaltă parte o echipă moldavă modestă de la care s-a detaşat nou (re)venitul în Liga 1, Golubovic, cu un bun joc fără minge. Şi cam atât. Este adevărat, Ciucur a realizat o dublă”, dar meritul este exclusiv al apărătorilor adverşi, care nu l-au deranjat deloc atunci când a pătruns în careu şi a înscris prin şuturi din apropiere. Din punct de vedere valoric, meciul arareori a atins nivelul unei întâlniri dintre două formaţii fără pretenţii din „League Two” (a 4-a ligă din Anglia). Meciul de la Chiajna a fost totodată unul trist. Doi jucători care cândva au reprezentat ceva în România, au demonstrat că nu mai fac faţă nici măcar unei competiţii de nivelul Ligii 1. Este vorba de veteranul Cătălin Munteanu, peste care s-au aşezat anii şi nu mai poate ajuta nici măcar o echipa ca Viitorul, şi de Bănel Nicoliţă. Fosta aripă dreapta a Stelei şi a naţionalei este însă acum o umbră a „vitezistului” de acum 4 sau 5 ani. Plecat în Franţa unde după un început promiţător a ajuns rezervă de profesie (42 de meciuri – foarte puţine ca integralist – dintr-un total de 114 în 3 ediţii de campionat), fără angajament din iulie 2014, Bănel Nicoliţă a arătat ca un jucător de „C” de la noi. Păcat, mare păcat.

Găzarii” victorie la limită

Cu Mircea Rednic la al doilea mandat pe bancă, Petrolul Ploieşti a reeditat scorul din 27 iulie 2014 de pe „Tineretului” de sub Tâmpa, 1-0 cu FC Braşov. Şi marcatorul a fost acelaşi: Filipe Texeira. Singura deosebire, în tur golul s-a înscris în prima repriză, acum cu 18 minute înainte de final. Petrolul nu a arătat nici mai rău, nici mai bine decât în finalul turului, în timp ce braşovenii, 50% o selecţionată ex yugoslavă, parcă joacă mai bine decât în prima parte a campionatului. De altfel, la 0-0, oaspeţii au avut două oportunităţi de a înscrie, dar fie au ratat, fie apărarea gazdelor a sal vat în extremis. O notă bună, tribunele arenei „Ilie Oană” au fost bine populate, în contrast cu cele de la Chiajna, mai goale decât, acum câţiva ani, cele din Regie.

Vom avea un retur criminal

Returul ediţiei de campionat 2014/15 va fi unul „criminal”. Din cauza unei decizii pe care ne este greu să o calificăm a FRF+LPF, vor retrograda 6 echipe, pentru ca din vară, Liga 1 să se joace cu 14 echipe (o „reformă” care va trimite şi mai mult în „groapă” fotbalul românesc). Nu mai puţin de 11 echipe se vor bate teoretic pentru evitarea celor 6 locuri care duc în „B”: Viitorul Voluntari/Constanţa – 21 puncte, FC Braşov – 19, „U”Cluj, Pandurii, Gaz Metan – 18, Concordia Chiajna – 17, CSMS Iaşi – 15, Ceahlăul Piatra Neamţ – 14, Oţelul – 12, Rapid – 11 şi CFR Cluj – 10 (dacă nu-şi recuperează via TAS, penalizarea de 24 de puncte). Va fi o bătălie crâncenă şi ne este teamă că multe meciuri nu se vor juca pe teren. Returul ediţiei în curs are o particularitate aparte: trei echipe fără „emoţii”, Petrolul Ploieşti, Dinamo Bucureşti şi CSU Craiova nu au drept de joc în cupele europene, primele două din cauza stării de insolvenţă, a treia pentru că a ajuns în prima ligă fără să parcurgă toate nivelele competiţionale din momentul înfiinţări. Există deci riscul ca aceste trei grupări, să profite de faptul că sunt „fără obiectiv” şi să piardă „ciudat” unele meciuri cu adversare mai slabe. De asemenea, nu este exclus ca şi „roş-albaştri”, în momentul (destul de apropiat) când nu vor mai putea pierde titlul, să joace unele meciuri mai „relaxat”. Să ne amintim de acel 2-5 din Ghencea cu Viitorul de acum 2 ani. Nu trebuie omise nici echipele (probabil cele de pe locurile 17 şi 18) care pe final de campionat nu vor mai avea şanse de salvare şi care ar putea ceda puncte fără luptă pentru diferite avantaje. În mod normal, dacă tot a luat o măsură prăpăstioasă, conducerea fotbalului românesc ar fi trebuit să programeze un play-out de 8 echipe pentru zona retrogradării. Ar fi fost mai echitabil şi s-ar fi evitat posibile blaturi. Care vor fi inevitabile şi le vom vedea chiar din primele etape.

Meciurile de sâmbătă şi duminică

Gaz Metan Mediaş – FC Botoşani (sâmbătă/h:18.00)

Oţelul Galaţi – Dinamo Bucureşti (sâmbătă/h:20.30)

Astra Giurgiu – Concordia Chiajna (duminică/h:15.30)

„U” Cluj – ASA Tg. Mureş (duminică/h:18.00)

FCS Bucureşti – Rapid Bucureşti (duminică/h:20.30)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.