De la jazz la clasic, de la rock, funk, soul, disco la folk-ul scandinav

Jazzaj la ARCUB: Concert live We must believe in spring

Sâmbătă, 28 februarie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul We must believe in spring, susținut de Mircea Tiberian Ensemble, împreună cu Nadia Trohin, o tânǎrǎ artistă cu o evoluţie spectaculoasă pe scena românească a jazzului din ultimii ani, și experimentatul saxofonist Cristian Soleanu. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

We must believe in spring este un proiect conceput şi realizat de Mircea Tiberian, împreună cu ansamblul de muzicieni pe care îl conduce. Artistul propune sub acest generic, ce parafrazează un celebru cântec scris de Michel Legrand, o asociere de stiluri, în aparenţă foarte îndepartate; este vorba despre cântecul românesc tradiţional sau chiar de unele cântece „de mahala” şi de compoziţii în primă audiţie ce fuzionează într-un idiom specific jazzului contemporan.

Mircea Tiberian şi Nadia Trohin

Ansamblul este format din nume de referinţă ale tinerei generaţii de jazzmani: Michael Acker la contrabas şi Octavian Scurtu la percuţie, coordonate de unul dintre cei mai apreciați pianiști de jazz din România, Mircea Tiberian.

În cadrul concertelor Jazzaj, pe scena Sălii ARCUB, au fost prezenți artiști renumiți ai jazzului, precum Maria Răducanu și Krister Jonsson, Vali Răcilă și Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić & Sorin Romanescu și Luiza Zan feat. István Gyárfás.

Mărțișorul sărbătorit la ICR Berlin cu un concert de muzică clasică

Stagiunea muzicală de la Institutul Cultural Român din Berlin continuă şi în această lună cu un concert special susţinut de pianistul Victor Nicoară şi violonistul Vlad Maistorovici. Concertele din cadrul acestei serii au loc lunar şi reunesc tineri muzicieni români din Berlin şi din spaţiul germanofon, deja afirmaţi sau în curs de afirmare. Concertul are loc în data de 27 februarie, la orele 19.00. Cu acelaşi prilej, ICR Berlin marchează şi sărbătoarea Mărţişorului.

Pianistul Victor Nicoară

Violonistul Vlad Maistorovici

În trecut, era de aşteptat ca un compozitor să mânuiască iscusit cel puţin un instrument. Mari compozitori precum Bach sau Mozart erau recunoscuţi pentru virtuozitatea lor instrumentală. Însă cu trecerea timpului, pe măsură ce meseriile au tins în general spre o specializare din ce în ce mai pronunţată, deprinderea componistică s-a separat de cea interpretativă în conştiinţa publică. Astfel, o serie de muzicieni importanţi care au excelat în ambele calităţi au rămas pe nedrept în memoria colectivă cu doar una din ele. Luând în considerare acest aspect, muzicienii Victor Nicoară şi Vlad Maistorovici au pregătit un repertoriu cu lucrări de Ferruccio Busoni, Bernstein şi Enescu, trei dintre cei mai importanţi compozitori şi interpreţi ai secolului XX.

Victor Nicoară şi Vlad Maistorovici sunt atât muzicieni cu experienţă, cât şi compozitori talentaţi. Ambii au studiat la Royal College of Music din Londra şi activează în prezent în două dintre cele mai importante capitale europene, Berlin şi Londra.

Pianistul Victor Nicoară a concertat pe scena unor renumite săli de concerte ale lumii, precum Filarmonica din Berlin şi Flagey Bruxelles. Este membru al Orchestrei Internaţionale Mahler din Berlin. A câştigat premii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre altele Pro-Piano, Citta di Moncalieri, Arenzano-Genova. În 2011 pune bazele grupului Ensemble Images.

Vlad Maistorovici este câştigător al unor premii şi competiţii, precum George Enescu Composition Prize, Clive Christian ”Sound of Perfume” Award, Young Concert Artist Trust. A cântat în calitate de solist la London Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, Flagey Bruxelles, Kulturhaus Helferei Zürich, Merkin Hall New York, dar şi alături de orchestre importante, precum European Union Chamber Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra, London South Bank Simfonia. Este membru fondator al cvartetului The Mercury.

Din program:

Ferruccio Busoni, Sonata pentru vioară şi pian nr. 2 în mi minor op. 36a

Leonard Bernstein, Sonata pentru pian şi vioară

George Enescu, Sonata pentru pian şi vioară nr. 3

Sebastian Spanache Trio la Teatrul Pygmalion din Viena

În 24 februarie, de la ora 20.00, teatrul Pygmalion din Viena găzduieşte un concert acustic de jazz susţinut de Sebastian Spanache Trio. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu teatrul Pygmalion şi Asociaţia Culturală ”Kabaitan”.

Sebastian Spanache Trio a luat naştere în 2011 şi este format din Sebastian Spanache (pian), Csaba Sánta (contrabas) şi Radu Pieloiu (tobe). A avut o activitate concertistică intensă, atât în plan naţional cât şi internaţional, cu participări în cadrul unor festivaluri importante, iar în 2013 trio-ul a organizat un turneu european. La sfârşitul anului 2013 Sebastian Spanache Trio a câştigat Trofeul Johnny Răducanu la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz Johnny Răducanu. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial: Humanized (2013) şi A Pasha’s Abstinence (2014), acesta fiind premiat ca BEST ALBUM la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete (2014). În noiembrie anul trecut, trio-ul a lansat DVD-ul Live on the Eiffel Bridge, filmat în timpul concertului de lansare al celui de-al doilea album, fiind primul concert amplificat cu sistem silent (pe principiul silent disco) din România.

Trio Spanache

Teatrul Pygmalion din Viena, condus de regizorul de origine română Geirun Tino, promovează prin spectacolele organizate interculturalitatea şi dramaturgia europeană cu puternice accente pe schimbul cultural între România şi Austria.

Asociaţia Culturală Kabaitan dedică evenimentele organizate atât comunităţii de români stabiliţi la Viena, cât şi iubitorilor de jazz din Austria. Înfiinţată de către Alin Mihoc şi Timea Laslavic în mai 2013, asociaţia oferă publicului, în afară de concerte, ateliere de creaţie şi alte acţiuni menite să îmbine pasiunea pentru muzică şi tradiţiile româneşti.

Hai în Studio 95, cel mai club nou de pe Moşilor 95! Cu Tone Tavi, Zabriskie şi Leo

Rock, funk, soul, disco, jazz… la Studio 95

Piața muzicală independentă

S-a deschis Studio 95: music pub, creative hub, club & more.

“Be not inhospitable to strangers, lest they be angels in disguise.” (George Whitman, proprietarul Shakespeare and Company, celebra librărie de odinioară din Paris).

Studio 95 este pub-ul în care veți avea parte de muzică bună, de la rock, disco sau jazz din perioada de glorie a anilor ’70, până la alternative sau indie-rock de ultimă oră, dar și un spațiu care îi va susține pe cei ce au un proiect creativ de împărtășit: atât artiști consacrați din muzică, teatru, film, pictură etc., cât și noii veniți.

Studio 95 şi-a deschis porţile

Inițiatorii proiectului sunt Tone Tavi și Ania Tudoran – care au lansat multe din pub-urile cu muzică bună din București în ultimii 10 ani – alături de Leo (aka Leonardo Stănoi), promotor al culturii alternative în România cu peste 16 ani de experiență, warm up DJ pentru Placebo, Jamiroquai, Suede, Editors, Mika etc. Deschiderea Studio 95, din Moșilor 95 a avut loc în 7 februarie.

“Ne cunoaștem de 9 ani, timp în care am creat fiecare mai multe baruri”, povestește Ania Tudoran. “Studio 95 este creația maturității noastre, a întregii experiențe pe care am integrat-o. Vrem să fie casa întâlnirilor voastre, în care toți cei care vin să știe că sunt așteptați, că vor întâlni întotdeauna pe cineva cunoscut, sindromul călătorului care are nevoie să se simtă acasă din când în când în drumul lui”.

Studio 95 cu zidurile sale încărcate de poveste

“Va fi un loc nou în adevăratul sens al cuvântului”, adaugă Tone Tavi. “Unul din lianții care îi vor lega pe cei care vor fi alături de noi va fi, evident, muzica. Vrem să exploatăm în primul rând perioada de glorie a anilor ’70, până în ’85, când a fost produsă extrem de multă muzică bună. Rock, funk, soul, disco, dar și ceva jazz pe zi. Vom promova multe petreceri tematice inspirate din acea perioadă. Unul dintre sloganurile noastre va fi MUSIC NOT NOISE (Muzică nu zgomot)”.

Tavi spune că Studio 95 nu va exclude nici muzica nouă. În weekend se va regăsi în playlist și indie rock sau alternative (mai ales în serile lui Leo), dar și re-edits & remix la foarte multe melodii vechi, puse pe beat-ul modern. Vor fi și petreceri soulful house, funky-disco, dar piese melodice și cu voce, fără repetiția dusă la extrem dată de deep house-ul actual.

Studio 95 într-o evocatoare clădire bucureşteană

“Sunt multe de spus pe partea de muzică, dar cred că mai bine vom propune o serie de remixuri marca Studio 95, pe care le vom promova pe site și pe pagina de facebook, și care vor fi definitorii pentru stilul abordat de noi”, anunță Tavi, care a demarat acest proiect împreună cu Ania Tudoran.

„Așteptăm în primul rând prieteni, apoi oameni care vor să-și găsească locul undeva unde să se simtă ca acasă, cu muzica ce le place și fără distanța data de sobrietatea locațiilor high class”, propune Tavi. “Vom păstra ștacheta ridicată, iar pentru oamenii open minded vom oferi cadrul necesar să se simtă relaxați și în mediu lor, fapt care, sperăm noi, îi va face să revină de fiecare dată cu plăcere. Cu siguranță vom fi vizitați de oameni care au cultură muzicală, oameni atrași de arta contemporană și, de ce nu, de artiști și lideri de opinie din diferite domenii.”

„Când am intrat prima dată în casa care avea să devină Studio 95, m-a dus cu gândul la balurile organizate mai mult ca sigur aici în perioada interbelică”, povestește Tavi. “Parcă auzeam ritmurile de charleston și swing venind dinspre salonul mare”. Cu siguranță la Studio 95 vor fi organizate și câteva petreceri cu tematica anilor ‘20-‘30.

„Casa a fost exact ceea ce căutam”, își amintește Ania: „un loc de poveste cu poveste, în care pereții să aibă deja o istorie, care să ne ajute să ne facem cuibul, un loc pe care să-l iubim și să ne iubească și el, indiferent de anotimp și de un anumit moment al zilei, să se poată schimba odată cu starea noastră neîncetat.”

Figură legendară a scenei underground din România, Tone Tavi a fost implicat în foarte multe proiecte ce au ajutat la conturarea culturii alternative de la noi, în special în București și în Vama Veche.

De peste 15 ani, TONE TAVI promovează muzica bună atât ca DJ sau producător de evenimente, cât și ca fondator de locații alternative.

În 2002 fondează EXPIRAT, alături de Andrei S.: muzica anilor ‘90, muzică franțuzească, ska spaniol etc. Terasa și-a căpătat repede un renume de locație în care mai puteai să asculță și altceva decât eternele hituri de la Stuff.

În 2004 înființează alături de doi prieteni celebrul club Underworld din M. Kogălniceanu, locație în care putem spune că a luat naștere mișcarea underground din București. Fiind un adevărat hub underground, nume care acum sunt consacrate s-au închegat sau au avut primele concerte acolo.

Niște Băieți, Travka, Pistol cu Capse, dar și primele concerte Metalhead, sau primele petreceri DNB din oraș. Dropdread, Vania, Thornado, Gojira, primele seri săptămânale de reggae și multe alte formații de hip-hop au pornit din Underworld. Este uimitor cât de mulți artiști locali și-au legat numele de clubul din Kogălniceanu. Să mai dăm un singur exemplu, aleator: cel mai apreciat DJ român de techno pe plan mondial mixa în 2004 in Under. Este vorba despre Cosmin TRG.

Un proiect mai puțin cunoscut de unii, dar foarte apreciat de scena DNB și dubstep autohtonă a fost STAMBA CAFÉ & MORE. Au trecut pe aici Gemini Bross, UFE, Tzuc, Junkyard, Dobrică și mai toate numele cu accente funk și soul de la noi.

În 2012 și 2013 îl găsim pe Tone Tavi mixând la Molotov în Vama și București, iar din toamna lui 2013, până în martie 2014, pleacă în Boracay (Filipine), unde duce spiritul Vămii pe plajele din Asia. Organizează în Boracay petrecerea săptămânală Liberalia, care devine în scurt timp cea mai apreciată de pe întreaga insulă.

Acum povestea va continua la Studio 95, unde Tone Tavi va sintetiza toată această experiență de 15 ani în playlisturi alese pe sprânceană. Muzică veche, muzică nouă.

Tone Tavi este unul dintre cei mai eclectici DJ din România. În prezent, focus pe: funk, disco, house & techno, trip-hop…

ANIA TUDORAN a absolvit Dreptul în România, după ce în adolescență a studiat 10 ani în Franța. Printre ultimele evenimente pe care le-a organizat este și Liberalia, în Boracay, Filipine, o serie de petreceri pe plajă, la care 400-500 persoane au luat parte de fiecare dată. Liberalia Boracay

Ania Tudoran şi Mirela Zeta

Ania este unul dintre oamenii care au lansat Godot Café-Teatru (2010-2011) și Molotov (2012). La Godot, primul lucru care îi vine în minte Aniei de fiecare dată este concertul Zdob și Zdub, primul lor concert individual în România, la acea vreme. “Peste 500 persoane în Godot. La finalul concertului s-a legat o horă în stradă”.

De asemenea, primul concert individual Alternosfera, din Vama Veche, cu peste 1500 de oameni, a fost la Molotov, celălalt spațiu din echipa căruia Ania afăcut parte.

Ania s-a ocupat și de Fourteen (2009), mini rockoteca de lângă Ateneu: “concerte și teatru în 60m2, cu Trupa 13, Cucuie(în)frunte, după Bogosian, cu Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor, Gunoierul de Mimi Brănescu etc”.

În 2007 a tradus și produs piesa de teatru Se iubesc, primul proiect de teatru al regizorului Cătălin Saizescu.

Trecerea de la Drept la organizare de evenimente și management s-a întâmplat în 2006, după ce la Proplaca, în Vama, au reușit să transforme o seară aproape pierdută într-una magică: “a fost un concert Gyuri Pascu fără curent, unde toată lumea stătea pe nisip și asculta o chitară”.

Cu o experiență de peste 16 ani în promovarea culturii alternative pe piața muzicală din România, prin mai multe mijloace – de la emisiuni TV la lansări de albume sau ca DJ la evenimente importante din România – LEO aka LEONARDO STĂNOI continuă seria de proiecte speciale prin care își dorește dezvoltarea pieței muzicale independente.

DJ Leo

Trendsetter și susținător înfocat al noilor talente din întreaga lume, Leo le promovează numai după ce trec prin mai multe filtre critice.

Câteva dintre cele mai importante evenimente din ultimii ani la care Leo a participat ca DJ: warm-up pentru: Placebo, Jay Jay Johanson, Editors, Mika, Cut Copy, Hurts, Suede, Jamiroquai, Ian Brown, Jessie J.

Astfel, muzica pe care o veți asculta astăzi la Leo (în premiera), mâine o veți fredona sau o veți dansa în cluburi, iar poimâine o veți auzi la un mare festival.

„Cea mai bună selecție muzicală se face atent și cu mare respect față de public, spune Leo, care are atât de multă încredere în publicul lui, încât îl poate lăsa oricând la butoane. Conectați, DJ și public, de o energie aparte ce îi emoționează pe toți de-odată, totul devine unitar, practic neexistând un „el” pe scenă și „unii” în sală. Aceasta „magie” face diferența între serile lui Leo și a altor DJ din cluburile autohtone.

Deschiderea din 7 februarie i-a avut în centru pe cei 2 DJ rezidenți, Tavi și Leo, amândoi cu ștate foarte vechi în domeniu și a fost un preview pentru weekendurile Studio 95.

Următoarea întâlnire a fost Alice in Wonderland, pe 14 februarie. . În afară de Alice, au fost prezenţi Pălărierul cel nebun, Motanul Cheshire, Iepurele Alb, Regina de Inimă-roşie, Ducesa şi Valetul de Cupă.

Alice în Wonderland

Vineri, 20 februarie, la ora 21:05, se produce DJ Tone Tavi: Don’t Grow Up, It’s a Trap! Special guest: Zabriskie aka DJ Sasha alias Sasha Gherghel.

Sâmbătă, 21 februarie – Off the Record Party cu Leo, de la ora 21:05. Leo alias Leonardo Stănoi este şi el, ca şi Tone Tavi, un DJ experimentat: de peste 16 ani promovează cultura alternativă pe piața muzicală din România, prin mai multe mijloace – de la emisiuni TV la lansări de albume sau ca DJ la evenimente importante din România.

Oscar’s Night, pe 28 februarie, va fi realizat împreună cu cei de la UpperCrazySociety.

Christian Wallumrød Ensemble – acoustic /camera /jazz, în premieră în România

Atât iubitorii jazz-ului și ai improvizatiei, cât și puriștii muzicii clasice se vor putea lăsa cuceriți de forța rafinată a Christian Wallumrød Ensemble.

1 Martie muzical se întâmplă pe 2 martie, în noua Sală Media a TNB. Jazz Fan Rising oferă bucureștenilor, iubitorilor muzicii bune în general, cadoul potrivit: sunetul senzațional al quintet-ului norvegian Christian Wallumrød Ensemble, din Norvegia, pentru prima oară în România.

Christian Wallumrod Ensemble

Cu o singură reprezentație, concertul asigură audienței experiența ineditei combinații Acoustic / Camera / Jazz …- o posibilă denumire a inovației aduse de Christian Wallumrød și colegii săi în muzica contemporană și în jazz.

Astfel, muzicienii optează să-și împărtășească creația complet acustic, implicând, aproape alchimic, liniștea din afara scenei cu sunete pure de pian și armoniu, trompetă, saxofon, violoncel, percuții și vibrafon.

Dacă Edvard Munch ar fi ascultat muzica ansamblului condus de pianistul Christian Wallumrød, e posibil să fi exclamat: ”Iată, încă o operă de artă care poate reda strigătul naturii”. Căci și despre acest lucru poate fi vorba în compozițiile lui Christian Wallumrød, care își conduce ascultătorii pe un drum cu sorginte în muzica veche bisericească, întâlnind muzica clasică a secolului XX, îmbinate printr-o comuniune rasată cu jazz-ul de avangardă și săvârșindu-se într-o complexă interferare cu sonoritățile folk-ului scandinav.

Programul pregătit de norvegieni pentru scena și audiența bucureșteană va include piese de pe albumul Outstairs (ECM 2013), laureat cu Grammy-ul norvegian.

Evenimentul este organizat de Asociația Green Hours, la inițiativa singurului grup românesc privat de activism în jazz contemporan european – Jazz Fan Rising – și în colaborare cu Teatrul Național I. L. Caragiale, prin programul Parateatral – Muzică.

De altfel, concertul quintet-ului norvegian Christian Wallumrød Ensemble marchează și relansarea programului Parateatral-Muzică al TNB pentru 2015.

„Ansamblul dispune de o capacitate intimă în a desface, cu răbdare rară, compozițiile lui Wallumrød, care continuă să exploreze simultan o legătură atrăgătoare de tradiționalism norvegian și clasicism baroc, într-un mod atât de modern și milenar”, scrie John Kelman în allaboutjazz.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.