Atenţie: ouăle de Paşti pot deveni surse de bacterii

De Paşte, românii nu se mai satură de ouă. Le  mănâncă aproape cu orice. Medicii avertizează că un singur ou depăşeşte raţia zilnică de colesterol admisă pentru adulţi. În plus, dacă nu le păstrăm cum trebuie, riscăm să ne îmbolnăvim.

Oul e o sursă de vitamina D, calciu şi proteine. Totuşi e şi o sursă mult prea generoasă de colesterol. Un singur ou conţine 300 de grame, în timp ce raţia zilnică pentru adulţi e sub 200 de grame.

E şi motivul pentru care n-ar trebui să consumăm mai mult de două ouă, săptămânal.

Pe lângă asta,  oul este un aliment care poate crea probleme persoanelor care au o digestie grea, sau probleme cu vezica biliara.  Oul contracta vezica biliară şi ajută la eliminarea sărurilor biliare în tubul digestiv, aşa că persoanele care ştiu că au calculi biliari, ar fi bine să evite excesul de ouă, sunt de părere nutriţioniştii.

La fel de periculos e să mâncăm ouă alterate. Dacă nu sunt păstrate corect, ele devin adevărate surse de bacterii.

„Dacă oul este alterat şi neţinut la frigider, avem probleme digestive, asta înseamnă greaţă, poate apărea chiar diareea, senzaţie de vomă” a precizat Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Prima greşeală pe care o facem e să păstrăm ouăle în recipientul de pe uşa frigiderului. Aici temperatura variază şi e cel mai cald loc din frigider. Ouăle ar trebui puse în cutia lor, pe rafturile de sus, unde temperatura este cea mai scăzută.

Şi ouăle roşii trebuie ţinute în frigider. În acest fel, ele rămân nealterate aproximativ o săptămână. Locul ouălor crude e tot la rece.

Dacă au fost depozitate ca la carte, ouăle crude pot fi consumate şi după trei săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.