Autoritatea pe care guvernul o vrea anchetată în scandalul scumpirii energiei

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, să inițieze demersurile pentru a cere Parlamentului să demareze o anchetă la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), după întârzirea unor licitații care a dus la scumpirea electricității, conform Mediafax.

„Eu cred că e un moment în care să putem cere Parlamentului în mod public, în numele Guvernului, o anchetă la ANRE, că nu ne sunt subordonați nouă. Dar Parlamentul cred că poate să-l întrebe pe dl Havrileț (n.n.- Niculae Havrileț, președintele ANRE) de ce îi e cald de vreo două-trei luni și nu a făcut ce trebuie. Poate facem și o adresă oficială către Parlament”, a spus premierul Mihai Tudose, adresându-se ministrului Energiei, Toma Petcu.

Ministrul Energiei afirmase în ședința Executivului că ANRE este cea care nu a organizat licitații pentru achiziționarea de energie de pe piața secundară.

„O să fac o notă către dvs. pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru. Fac o notă de informare și cu procedura legală, dvs urmând să decideți în concesință”, a spus Petcu.

Răspunsul premierului a fost prompt: „Tocmai am decis – o facem, că poate-l întreabă cineva și domnia sa neavând obligația să informeze Guvernul, nu puteam să-l deranjăm. E vară, e cald…”.

ANRE a anunțat, luni, că deficitul de ofertă pentru energie este „o deficiență majoră care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile”, astfel că, inevitabil, au fost amânate licitațiile pentru furnizorii de ultimă instanță (FUI).

Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre cauzele scumpirii energiei este amânarea licitațiilor pentru FUI, furnizorii fiind oarecum forțați să evolueze pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU, o platformă a bursei de specialitate OPCOM), unde fluctuațiile de preț sunt mult mai mari decât pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) – unde prețurile au mai multă stabilitate.

În replică, ANRE a comunicat că licitația de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 „nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condițiile necesare începerii și desfășurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul președintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014”.

Despre Mia Tudose Articolele 572
Author