Avem un nou şef de Stat Major. Plus 5 avioane

Președintele Klaus Iohannis a anunțat numirea generalului Daniel Petrescu în funcția de șef al Statului Major al Apărării, după trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă.

„O temă foarte importantă pentru funcționarea Armatei, am avut azi pe ordinea de zi avizarea noului Șef al Armatei, în persoana generalului Daniel Petrescu, care a fost avizat favobrabil pentru funcția de Șef al Statului Major al Armatei”, a anunțat Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

Numirea generalului Daniel Petrescu în funcția de șef al Statului Major al Armatei vine în contextul în care Nicolae Ciucă s-a retras de la conducere și a trecut în rezervă, după ce a devenit ministrul al Apărării în Guvernul Orban.

Klaus Iohannis a declarat că la ședința CSAT de miercuri a fost avizată și cumpărarea a încă cinci avioane F16, fiind vorba despre o achiziție de peste 100 milioane de euro.

„Am discutat astăzi (miercuri – n.r.) în ceea ce privește achizițiile pentru Armată. E vorba de a achiziționa încă 5 avioane F16. Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat faborabil pentru achiziții mai mari de 100 milioane de euro. E nevoie de aprobarea Parlamentului”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Acesta a adăugat că o altă temă abordată în Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost continuarea alocării de către România a 2% din PIB pentru apărare.

„O a doua temă este faptul că România e în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru apărare. În rest, eu sunt un adept al Alianței NATO puternice și voi reitera importanța unei abordări car educe la o alianță puternică și unită”, a completat Iohannis.

Cine este noul șef al Statului Major

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a absolvit Institutul Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (şef de promoţie, 1992), Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (şef de promoţie, 2003), Colegiul Naţional de Război din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate naţională”, potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul http://www.defense.ro/.

A mai absolvit Colegiul Întrunit de Comandă şi Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă şi stat major (2007-2008) şi un master în studii de apărare la Kings College din Londra. Deţine, din 2010, un doctorat în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (Bucureşti). A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituţii europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate şi Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor şi operaţiilor Uniunii Europene) şi Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofiţeri de stat major ONU).

A participat la misiunile ONU de menţinere a păcii: MONUA (dec. 1998-iul. 1999) şi UNAVEM III (aug. 1995-apr. 1996) din Angola, ca ofiţer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forţei ONU. A comandat Batalionul 2 Infanterie în operaţia de tip coaliţie ANTICA BABILONIA în Irak (ian.- aug. 2005), mai scrie sursa citată.

A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, în operaţii NATO, ONU şi tip coaliţie în teatrele de operaţii în care Armata României a trimis forţe. În cadrul operaţiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din Afganistan (iul. 2006-ian. 2007), comandant de batalion şi comandant al contingentului naţional; la misiunea KFOR din Kosovo (oct. 2003) şi SFOR din Bosnia-Herţegovina (oct. 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operaţia ALBA din Albania (mai-iul. 1997), ofiţer de legătură.

Experienţa sa profesională include, potrivit CV-ului de pe site-ul http://www.defense.ro/ şi funcţii deţinute la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Forţelor Terestre Române, în comandamente NATO şi în teatrele de operaţii. La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie Călugăreni din Bucureşti (ian. 2004-oct. 2008). La nivel operativ, a fost şef de stat major al Centrului de Conducere Operaţională (2010-2013), structură destinată coordonării contingentelor româneşti participante în teatrele de operaţii. La nivel strategic, a deţinut funcţii în Statul Major General: Direcţia planificare strategică – şeful Biroului planificare forţe pentru misiuni externe (2008-2010) şi Direcţia operaţii – şeful Secţiei operaţii curente (2010).

A fost desemnat reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA (iun. 2013-iul. 2016).

A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie Rovine (aug. 2016-aug. 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinaţională Sud-Est. În perioada 2017-2019 a fost comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Din august 2019 îndeplineşte funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării.

Dintre distincţiile şi medaliile primite, amintim: Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia naţională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia „US Army Commendation”, Medalia „NATO non- article 5” şi Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Este căsătorit şi are doi copii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Macar acuma știm care a fost pretul șepcii : „peste 100 de milioane de euro” !! Scump, cam scump, da’ face, chiar daca nu se asorteaza cu paltonul ! Bine ca nu s-a intors din Amerlocia si cu o pereche de blugi, ca ne trezeam ca trebuie sa luam, la pachet, si doua portavioane (din alea de la Midway, care acum nu mai sint bune nici macar de trafic de prafuri intre Sinaloa, via Baja California si San Diego) ! …

    • Sigur ca da ! Mai bine luam portavionul ,, Admiral Kuznetov ”( ei , nu echiar portavion , da’ asa le place rusilor sa-i zica , sa se mandreasca si ei macar cu una bucata !) de la rusi ! Ultimul racnet ! Spaima englezilor ! In toama anului 2012 , Rusia a hotarat sa duca portavionul ,, Admiral Kuznetov ” din Marea Nordului in Mediterana ! La trecerea prin stramtoarea Dover , portavionul a distrat copios localnicii intrucat scotea un fum de neimaginat ! Portavionul , care nu e deloc portavion ci un crucisator greu dotat cu pista de aterizare , da’ na’ sa se poata lauda si rusii ca au un portavion , functioneza cu motoare clasice , de unde si fumul gros ! In mileniul III ! Portavionul este insotit tot timpul de 4 remorchere grele , pentru cazul ca se va defecta ! P.S: La mishtourile de pe retelele de socializare , Ministerul rus ala Apararii a raspuns ca ce au vazut britanicii nu era fum , ci cel mai sofisticat sistem de camuflaj stealth instalat de marina rusa !

  2. … dar sa ne spuneti anul fabricatiei si ce tip de F16, ca la un pret de 20 milioane de Euro/bucata par a fi avioane de tip C/D destul de vechi.Daca este asa nu vad de ce sa se cumpere tot felul de rable second hand, sau poate avem anumite obligatii financiare fata de „sefi”.Apoi sa dai 2% din PIB pentru aparare nu stiu ce sa zic, ca la alocare din PIB pentru educatie suntem ultima tara din UE.Oare-i bine?Parem a fi o tara de descreierati in absolut toate domeniile.

  3. Faceti misto gratuit , nu cunoasteti adevaratele dotari ai nivel tehicomilitar ale armatei ruse ! Intregul ocean planetar este imo=panzit cu submarine performante nucleare , dotate cu rachete balistice cu raza lunga . Acestea sant cel mai mari pericole , navele de suprafata , fie portavioane sau alt ceva joaca un rol minor . Desanturile aeriene pot fi coplesitoare , neasteptate si pot pune stapanire rapid pe orice teritoriu de oriunde . Un milion de militari rusi sant in alerta permanenta si pot incepe orice actiune in cateva minute . NATO are activi dort cateva zeci de mii de militari , intrarea lor in actiune intr-un caz rea ar dura cateva zile datorta sistemului perimat de organizare , etc Sa ne rugamm Domnului sa existe nicio confruntare niciodata !

  4. La ce foloseste Romaniei contributia cu 2% din PIB la fondul financiar al NATO? Nu ca sa fim aparati, sa fie aparate si granitele tarii noastre? Mai ales, tinand seama ca suntem printre doar cele cateva tari din lume, care fac acest ‘sacrificiu enorm, in raport cu interesele propriei tari si, mai ales, tinand seama ca suntem pe ultimul loc din UE, in privinta nivekului de trai al populatiei, al infrastructurii,al scolilor si gradinitelor, al spitalelor, etc, precum si tinand seama si de faptul ca tara noastra face eforturi enorme pentru pregatirea si intretinerea, pe teritoriile altor tari, a celor 2100 de militari si civili?
    Inzestram armata cu echipament militar (de razboi) importat din tarile bogate, fara a pune conditia ca industria noastra sa participe la fabricarea acelui echipament, ca masura de a da de lucru muncitorilor romani (nu numai celor din tarile de la care cumparam echipamentul respectiv!), si, totodata, pentru a reduce astfel costurile aferente sectorului militar, fondurile rezultate din astfel de economii trebuind sa fie folosite pentru ‘astuparea’ ‘gaurilor’ (expresia preferata de ministrul finantelor), enorme din sectoare vitale ale tarii, inclusiv pentru a creste nivelul salariilor si al pensiilor, domeniu in care suntem, de asemenea, printre ultimele tari din UE

  5. „cumpărarea a încă cinci avioane F16, fiind vorba despre o achiziție de peste 100 milioane de euro.” Bani la seku’, la subventionarea curentului ptr patronate(cerere) in paralel cu scumpirea ptr populatie, bani clientelei PNL… etc.
    Aici sunt pensiile d-voastre.

  6. aici este „deficitul” de peste 4%. psd nu a avut alocati bani la buget ptr plata scuipatilor (avioane, sepci) primiti si acceptati de plavan. felicitari votantilor inutilului!

  7. Mentinerea lui Iohanis in functie a avut acest scop (pe langa alte interese economice externe) de cheltuirea bugetului tarii pentru interese ” staine ” , inarmare (pt. ce oare ???) , cresterea efectivelor militare , indestularea bugetara a seviciilor , PENTRU ACEASTA A AVUT NEVOIE DE GUVERNUL LUI (serviciile le avea), daca isi mai face si majoritate in parlament, O SA AVEM DECLARATII PRIVIND CRESTEREA DEFICITULUI BUGETAR SI MASURI DRASTICE DE REDUCERI LA BUGRTUL DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALA , A BUGETULUI DE ASIGURARI SOCIALE SI PENSII SI ALTE MASURI IN DETRIMENTUL CETATEANULUI !!!!!!

  8. Trebuie să strângem cureaua(câtzu).Rectificam negativ la edddduucaaatie, sannnataaateee și trrranspooorrrtuuuri.daaaarrr poooozitiv la srrri siieee și stttsss.deocamdata 5 f16….E prea putin pentru România norrrmalaaa.nu vrrrrrem autostrăzi spitale sau scoli nici grădinițe sau tramvaie.vrrrrem muuuulte cat mai muuulte f16 și cat MAI rrruginite.

  9. Sa dai o tara peste cap ca sa-ti instalezi guwernerul meu pentru a achizitiona cinci rable cu volan pe dreapta si numere de BG, de pe vremea razboiului de secesiune nu e de colea. Bonus o sapca. Minunat!

  10. Jale mare trâmbițată de ce au puat puterea spre bunăstarea românilor strgând după președintele Iohannis moarte PSD ! Și dăi cu bocitoarele de serviciu: deficit, nu sunt bani de pensii, nu bani de spitale și medicamente, nu învățământ, nu salarii. Dar se găsesc 100 milioane pentru 5 avioane din vremea lui Salazar și probabil inca 100 de milioane să le facem funcționale. Mai trebuie cumpărat tunelul timpului să ne putem lupta cu ele în Razboiul rece.

  11. Dle sef de stat major, ce bucalat sunteti și ce privire intelectuală aveti in poza ! Știți, Calitatea vieţii şi sistemul de sănătate duc România în coada Europei. Speranţa de viaţă în România este cu şase ani sub media UE.Dvs de ce risipiți banii nostri pe fiare vechi, mai bine faceti economii pentru autostrăzi spitale și wcuri in incintele școlilor rurale.Nu ne trebuie rablele lor, vrem infrastructura rurală și drumuri civilizate.

  12. Indatoram tara, inghetam pensiile si salariile, vindem ce mai avem si luam avioane second hand.
    Stapanii sa fie multumiti, ce conteaza poporul si tara.
    La al 2 lea mandat iohanis imparat
    uraaaaa si la gara

  13. Se zice că două din avioanele F16 cumpărate mai înainte sunt folosite pentru piese de schimb . Cand cumperi vechituri ai mari probleme. Ce pot face aceste zburătoare depășite?
    Se pot compara cu cele moderne din est care sunt la câteva sute de Km?

  14. Aceste F-16, la fel ca la anterioarele, vor fi remotorizate (motoare noi), avionica, armamentul, schimbate etc. Cum de nu cunoști ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.