Averea lui Zoltan Teszari și Pilonul II, grav afectate de acțiunile Digi

Cinci dintre cele șapte fonduri de pensii private Pilon II (Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD și Vital), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și „milionarul fără chip” Zoltan Teszari au pierdut în mai bine de un an de zile în jur de 31% din valoarea titlurilor deținute la Digi Communications (DIGI), compania care concentrează activitățile operatorului telecom RCS&RDS. La listarea din mai 2017, prețul unei acțiuni Digi era de 40 de lei, iar marți, 21 augusti, la orele prânzului, un titlu se tranzacționa cu 27,8 lei, valoare minimă istorică pentru compania de cablu. Astfel, valoarea de piață a Digi s-a depreciat cu 1,2 miliarde de lei. Principalul acționar este Teszari, prin compania RCS Management. Cele cinci fonduri de pensii private dețin în jur de 4,5% din Digi Communications. Practic, într-un singur an, s-au evaporat din averea multora dintre viitorii penionari în jur de 54 milioane de lei. Metropolitan și NN, fondurile cu cei mai mulți clienți, nu au intrat în această afacere.

Scăderea această abruptă a acțiunilor Digi l-a făcut pe Darius Vâlcov, consilierul personal al premierului Viorica Dăncilă, să aibă două ieșiri la adresa societății lui Teszari, la fondurile de pensii private și la Autoritatea de Supraveghere Financiară. „Acum două săptămâni am atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Am revenit şi am întrebat ASF-ul dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor digi este de 1 leu şi 8 bani. Încă aştept răspunsul la această întrebare! După cum se vede, la data listării, acţiunile Digi erau cotate la 40 lei. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă. Pentru corectA informare a românilor continui să întreb ASF: 1) Este adevărat că peste 3 milioane români au acţiuni la digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul ÎI)? 2) Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru? 3) Este adevărat că datoriile digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? 4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?”, a scris, duminică, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebok. Vâlcov susține că televiziunea RCS&RDS este locul unde „unitatea militară SRI își transmite informațiile”.

Primul atac al lui Vâlcov la adresa Digi la pachet cu fondurile private de pensii a venit la finele lunii iulie, când a spus că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni la RCS-RDS, în condițiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menține și în anul următor. “RCS-RDS, anul trecut această companie, care nimeni nu știa cât valorează, s-a gândit hai să ieșim, deși aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieșim pe piață să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieșit pe piață în condițiile în care cei care trebuiau să cumpere știau. Această companie are dosar penal, chiar atunci au ieșit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 și 50% dintre rețele nu au avize, adică s-au legat prin localități, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte și s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpararm acțiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm și noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Șase din cele șapte fonduri, minim cinci au acțiuni la RDS în condițiile în care într-un an de zile acțiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condițiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Valcov.

Datoria Digi la jumătatea anului este de aproape 1,2 miliarde de euro, iar gradul de îndatorare a ajuns la 548%. La vremea listării, Zoltan Teszari avea un pachet de 47% din acţiunile companiei. În prima zi de tranzacţionare pe BVB, acţiunile au crescut cu 5,1%, trendul s-a menţinut o perioadă, după care a începtu să o ia în jos. Momentul listării a fost precedat de un anunț al DNA de investigare a unor acte de corupție. „Investigația penală desfășurată de Direcția Națională Anticorupție cu privire la pretinse fapte de dare de mită și spălare de bani în legătură cu RCS&RDS, o filială a acesteia din România, cât și în legătură cu anumiți administratori ai RCS&RDS ar putea să afecteze atenția și anumite resurse de management, ar putea să afecteze reputația noastră și cea a managementului nostru și, în cazul în care se va finaliza printr-o hotărâre judecătorească nefavorabilă, ar putea să afecteze anumite active ale noastre, să afecteze operațiunile, situația financiară și perspectivele de dezvoltare. Cazul este în prezent în judecată în fața instanței de fond”, se arată într-un raport al Digi.

La două zile după ce a pus întrebările, ASF vine cu un răspuns în care spune că va investiga cele spune în spațiul public „În cazul listării la Bursa de Valori București a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante despre situația companiei și menționează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea și industria în cadrul căreia societateaîși desfășoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare și de litigii, riscuri legate de investițiile în țările în care societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de poziția financiară și riscuri legate de ofertă și de acțiuni. Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație a tuturor aspectelor rezultate în urmainformațiilor apărute în spațiul public. Asigurarea stabilității piețelor financiare non-bancare, precum și verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor piețe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF. În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entitățilorsupravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate”, se arată în comunicatul ASF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cristian Cretu 866 Articole
Author

5 Comentarii

  1. banii mei, banii mei, s-a ales bules de ei, la teszari în bordei, iar la pensie o să-mi dea o extensie…votaţi pilonu’ şi-o să mâncaţi pitonu’…

  2. A trebuit sa le spuna valcov ca au scazut cu 30% actiunile si toate celelalte ca sa inceapa o investigatie cei din asf? Isi bat joc de banii mei de pensie impreuna cu administratorii pilonului 2. Aia pe care ii lauda atat moise guran. Uite ca i-au prins cu ocaua mica pe marii administratori de pensii mai buni decat statul.

  3. Oare de ce Ungaria, Slovacia, Polonia au renunțat la tipul ăsta de administrare a pensiilor? Cred că de proști!

  4. e bine ca incep sa se trezeasca si romanii cu mintea cea de pe urma!…incet, incet acest tip de megaescrocherie (chiar planetara!) incepe sa se fasaie si pe la noi (evident cu urme!) invatandu-i pe cei lacomi si creduli ca promisiunea nu este acelasi lucru cu plata , ei care platesc de zor comisioane si prime grase din contributiile lor (majoritatea cinstite!) acelor talhari cu „gulere albe”

  5. cum dreacu sa crezi ca ceva de valoarea 1 leu si zero opt bani valoreaza 40 de lei… esti prost? sau te-a batut Vantu in cap?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.