Banca Mondială cere Europei de Est să scoată la suprafaţă munca la negru

Europa de Est trebuie sa reduca ponderea economiei gri, pentru a putea promova cresterea economica, arata un raport al Bancii Mondiale. “Prea multi muncitori din Europa de Est si prea multe firme fac parte din economia din umbra-fac afaceri si lucreza fara a plati taxe si nu au piete reglementate pentru bunuri si servicii”, arata Banca Mondiala.

“Pe măsură ce impactul crizei euro, a îmbătrânirii populaţiei şi a reducerii forţei de muncă se face simţit în economiile din Europa de Est, a aduce la suprafaţă angajaţii şi firmele din economia gri este un lucru critic pentru dezvoltarea economică”.
“Guvernele noilor state UE din Europa de Est nu-şi pot permite o economie gri foarte mare nici pe termen scurt, din cauza problemelor fiscale, nici pe termen lung, din cauza reducerii forţei de muncă.”

Raportul recomandă promovarea plăţii taxelor ca valoare socială şi câştigarea încrederii cetăţenilor de catre autorităţi. “Un nivel ridicat al moralităţii plăţii taxelor poatefi atins doar prin conjugarea a trei factori: controlul corupţiei, calitatea instituţiilor şi participarea cetăţenească”, arată Banca Mondială.

În mai 2011, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, declara: „Este mai bine ca Bulgaria să aibă o economie gri decât nicio economie.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.