Bani mai mulți pentru pensionari, militari şi persoane cu dizabilități

Un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prevede acorarea de la 1 ianuarie a unor venituri mai mari pentru mai multe categorii de persoane: pensionari, militari, persoane cu dizabilități.

”Având în vedere contextul economic actual, care a determinat în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei precum și faptul că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii ani conform prevederilor Legii- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, prin prezentul proiect de ordonanță de urgență se propune majorarea cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului amintit.

Prin derogare de la prevederile art. 39 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, pentru care nu există funcţie similară în plată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară se stabilește la nivelul
prevăzut pentru anul 2022 în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă.

Prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 13 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2022.

Prin prezentul proiect, valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei.

Se propune acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii
sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. De asemenea, se reglementează că pensiile militare de stat se indexează cu un procent cuprins între 12,5% – 1%, în funcție de data stabilirii dreptului la pensie, pentru acoperirea ratei medii anuale a inflaţiei.

Prezenta măsură are în vedere acordarea unei indemnizații compensatorii pentru persoanele cu dizabilități. În privința celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități, prin proiectul de ordonanță de urgență se propune acordarea acesteia sub forma unei indemnizații compensatorii acordată atât persoanei adulte, cât și pentru copii.

De indemnizația compensatorie vor beneficia persoanele cu handicap existente în plată în luna decembrie 2022 pentru prestațiile sociale prevăzute de art. 58 alin.(4) și (5) din Legea nr.448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Indemnizația compensatorie se stabilește pentru adultul cu handicap la nivelurile menționate reprezentând valoarea în lei a indemnizației lunare acordată în baza art. 58 alin.(4) lit. a), respectiv la art. 58 alin.(4) lit.b) (iii) din Legea nr.448/2006, republicată,
cu modificările și completările ulterioare, iar pentru copilul cu handicap la nivelul reprezentând valoarea în lei a prestației sociale acordată în baza art. 58 alin.(5) din același act normativ.

Plata indemnizației compensatorii se va suporta din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București
care efectuează și plata dreptului de prestații sociale stabilit în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere faptul că este un drept special, indemnizația compensatorie nu se recuperează, nu se urmărește silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, a celor prevăzute de Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare și nici a celor prevăzute de Legea nr. 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Despre bani mai multi pentru pensionarii magistrati,si in 2023,si in 2022,si in 2021 nu a scris nimeni pana acum…E vorba totusi de cele mai mari pensii din Romania…O fi de frica,o fi din dezinteres,cine mai stie?

  2. Numai minciuni! Citez „..’prezentul proiect de ordonanță de urgență se propune majorarea cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022…”. Ba nebunilor, dar in decembrie 2022 ati marit pensiile ca sa faceti comparatie aberanta, mincinosilor? Mi-e scarba sa citesc minciunile si aberatiile puse pe hartie pentru acm deveni lege care poate nu va fi pusa in practica!

  3. După ce au lătrat toți imbecilii despre „pensiile speciale” ale militarilor aflăm că există și pensii mai mici de 3000 de lei și vor primi ajutoare de supraviețuire? Hotărâți-vă odată și faceți distincție clară. Procurorul torționar augustin lazăr are vreo 40000 lei/lună și nu latră nimeni despre asta.

  4. Deci s-a consfintit ca pensia ptr. contributivi se majoreaza cu o valoare sub rata inflatiei. Restul cu sumele (pomenile) acordate UNOR pensionari este doar o alta ticalosie. Deacuma si in cadrul contributivilor avem o categorie de „pensionari speciali”, din aia care iau peste pentru ce au contribuit banii fiind luati de la aia care au contribuit mai mult.
    Niste nenoriciti cu totii. Cum sa scoti bani ptr arme, oligarhii de partide, clientela p[olitica, garantii politici ai nomenclaturistilor din fruntea bucatelor pe spinarea batranilor?!

  5. Va rog ascultați soțul meu a lucrat la mina și a suferit acidet este fără picior o pensie de 1100 lei și o demnizatie hadicap 395 lei și paralizat se poate trai cum ar fi sa fie politecien cu pensie și grav bolnav și sa trăiască mila public din cerșit ca laga pensie care avem nu ajunge taxe și medicamet și macare foarte greu statu nu da nici Alimete uniune european omen hadicap poate muri avem mila public trebuie sa cerșească lângă pensie care avem an frig an căruț și care are mila cu credita de dumnezeu mai ajuta asistenta nu ajuta cu nimic numai mila public stam an garzoner socia sa fac dreptate politicieni ce ar fi sa trăiască ei cu bani care dau pt omeni bolnav rușine trebuie sa stea an căruț om grav bolnav sa nu murim de foame bate joc de omeni bolnav

  6. Pensiile „speciale ” ale militarilor au valori sub 3000 de lei.Se compara cu a lui Dorneanu? Moșu are 46000 lei. O fi rău?

  7. După 34 de ani vechime pensia pe care o primesc ca fost angajat MAI este de 2985 lei. Asta este pensia specială.

  8. Chiar daca ai pensia sub 3000 lei nu vei primi indexarea de 12,5 % ca la civili ci doar 10,2 % datorita plafonării care la civili nu exista.Bataie de joc,militarii sunt oameni second hand??? Rușine!!!¡

  9. NIMIC nu se pierde,nu se câștigă, totul se transforma in,,interese ascunse,, mizerii politice, șantaj, foame,exterminareexod, îndobitocire, răzvrătire,,,timp , oportunitate de a înstrăina încă ,,ceva,,daca mai este ceva,,…
    Fără, educație, sănătate, apărare, armată, poliție,securitate economică, teritorială…nu exiști ❗
    Și Romania (fosta și actuală…viitoare slabe și inexistente previziuni) nu există ❗❗❗

  10. Mizerabilii care ne conduc, au reușit sa facă discriminare între civili și militari, in ceea ce privește indexarea pensiilor. 12,5% pt ca civilii mănâncă cu mai multe guri, iar noi, militarii in rezerva, mâncam cu o singura gura și primim firimituri. Rusine sa va fie, conducători de doi bani !! Dacă era un agricultor in fruntea executivului, sunt convins ca pensionarii militari erau tratati cu respect, iar indexarea era, cel putin, la fel pt tot romanul, dar nu e cazul !! Ma rog, ca Putin sa treacă Prutul și sa ne facă și pe noi fericiti, scăpând-ne de neispravitii care-și bat jos de cei care și-au dedicat întreaga viața pt liniștea României !! Așa sa va ajute Dumnezeu !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.