Bani pentru „Tezaurele umane vii“

Persoanele care deţin titlul de ”Tezaure umane vii” vor putea beneficia de indemnizaţie de merit pentru domeniul culturii, potrivit unei hotărâri aprobate luni de Guvern.

Hotărârea aprobată de Executiv vizează completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, aprobate prin HG nr. 859/2003.

„Actul normativ prin care se stabilesc criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial mai menţionează că pentru a primi indemnizaţia de merit pentru domeniul culturii, aceste persoane trebuie să aibă vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial, merite excepţionale în realizarea, interpretarea, păstrarea, transmiterea, punerea în valoare ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial.Titlul de „tezaur uman viu” este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial”, se arată în comunicat.

„Tezaurele umane vii” sunt garanţia tradiţiilor, un liant între generaţii, şi sunt meşteri în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor şi blănurilor, realizarea portului popular, cântăreţi de muzică vocală şi instrumentală, precizează sursa citată.

„Programul Tezaure umane vii a fost instituit de UNESCO şi vizează creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a persoanelor care păstrează şi transmit elemente de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg. Pe de altă parte, îşi doreşte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia.Indemnizaţiile de merit se acordă personalităţilor române de prestigiu ale ştiinţei, culturii şi sportului. Numărul total de indemnizaţii este stabilit prin lege, respectiv 1.650 de indemnizaţii, repartizate pe domenii”, se spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. o alta casta de nesimtiti dupa magistratuti,revolutionari, membrii AZR,diplomati,generali de tinichea,primari,etc

  2. O să ne trezim că tezaurele vii=hoiturile din politica bugetarilor de lux din politica, tocmai e compusa din aceste specimene criminale. Nu am pomenit și nici că există asemenea categorie in statele real serioase, sunt doar in țări bananiere și asta tot pentru a fi considerați cei mai cei pentru lăudat și pupat, pentru ocupat funcții pentru eternitate. Nu-i mai satura nici dracu de titluri și orice pentru îmbogățire fără justă cauză peste noapte!

  3. A dispărut meseria de cizmar ! Cumperi o pereche de pantofi de plastic de 60 de lei si dupa 1 An ai atunci ! Ca nu mai pot fi reparati ! Nu prea mai cumpara Oamenii , pantofi de piele ca sunt Scumpi ! Mai mult de 200 de lei costa !

  4. Hai nu comentați aiurea .eu am avut ocazia sa particip la gala și sa lucrez cu astfel de oameni. Este vorba de oameni simpli .majoritatea țărani cu merite deosebite . Dacă veți avea ocazia sa vedeți cum lucrează. Ce opere de arta mai ales sculpturi în lemn e fascinant .!!!
    În condițiile în care nu au alte surse de venit. Măcar statul sa ii sprijine !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.