Să ni-l lăsați pe Ghiță-n pace

În preajma Ignatului, ziua în care tradițional se taie porcul pentru Crăciun, reîncepe să circule pe net o poezie semnată sau atribuită preotului Sorin Croitoru. Cel mai probabil, inspirația pentru această poezie are legătură cu zvonurile legate de interdicția tăierii porcului în gospodărie. 

Să ni-l lăsați pe Ghiță-n pace,
Purcelul nostru de Crăciun,
Căci el e animalul care
Îl face pe român mai bun.

Căci lângă porc întotdeauna
E loc și de un tulburel..
Luați-vă de alte chestii,
Dar nu de Ghiță, nu de el!

Ați prăpădit averea țării
Și-acum pe porci v-a cășunat?..
Dar ce Crăciun este acela
Când nu tai porcul de Ignat?

Când nu-l pârlești frumos cu paie,
Să-i prindă bine la șoric,
Să pui de-o poftă în tigaie
Și chiar de-i post, să guști un pic?..

Ce viață-i aia fără Ghiță,
Purcelul bietului țăran?..
Să nu-și topească el untura,
Să aibă de prăjit pe-un an.

Să nu afume el slănină,
Și câțiva metri de cârnați
Pe care-apoi să îi usuce,
În podul casei agățați.

Cu ce-și va face el piftie
Și tochituri și caltaboși,
Să pună de Crăciun pe masă,
Cum e lăsat din moși strămoși?

Cu ce va face el pomană,
„Pomana porcului”, prin sat,
Ducând acolo, de-o friptură,
La cei ce porc nu au tăiat?

Să ni-l lăsați pe Ghiță-n pace,
Mai bine cu colesterol,
Decât strângând din dinți să ținem
Cotețul și stomacul gol!
Purcelul nostru îi întoarce
La vatra casei pe feciori:
„Mă duc, că tata taie porcul!”
Am auzit de-atâtea ori…

Se-întorc de prin străini românii
La o friptură de Crăciun
Și iarăși pleacă-n pribegie,
Acolo unde-i traiul bun.

Cu amintirile frumoase
În care Ghiță e „central”..
Să ni-l lăsați pe Ghiță-n pace,
Purcelul nostru național!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

7 Comentarii

  1. Se da o lupta crâncenă între porcii din coteț și cei din politica românească plus europeană, care trebuie sa dispară cat mai repede! Din punctul meu de vedere, pot să dispară ambele categorii, unii sunt aproape gunoieri și ceilalți de lux te mențin în gunoaie și sărăcie.

  2. Dacă merit,va rog din suflet sa vă rugați să scap și anul acesta de ignat.Tocmai și eu devin emancipat și chiar ușor blând cu cei care-i țin pumnul lui Putin.Si voi fi și mai blând.

  3. Anul ăsta se pune de pomana porcului cu cotlete de lăcustă.
    Că suntem ioropeni, taică.

  4. Nu glumesc,porcul e mai sănătos din orice punct de vedere.Grasimile din porc sunt mai stabile ,moleculele grasimii ,prin preparare nu devin deloc radicali liberi precum cele din uleiurile comune.Singura grijă pe care trebuie sa o aveți este sa nu va imbuibati ca porcul de sărbători.Nimic peste măsură.Asa scrie pe ușă ,la intrare,in templul de la Delphi.Si atenție la alcool.Sa nu spună nimeni că nu v-am avertizat.

  5. Ritualul tăierii și preparării porcului nu va dispărea niciodată din obiceiurile satului românesc, ăștia la Bruxelles habar nu au ce înseamnă să-l crești pe Ghiță de mititel pentru a avea un adevărat cârnat și o șuncă la afumătoare în ajun de Crăciun, să pui prosopul pe spinarea lui după ce l-ai Tăiat iar după pârlit cu paie, să urce copiii pe el, ca apoi să aibe de o ureche de ronțăit și de o bășică de jucat prin curte.

  6. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre!

    Aceasta politica cu interdictii pe banda, cu nu ai voie aia, nu ai voie aialalta, va duce la inlaturarea celor cu politici si mofturi de interzicere. Fie prin iesirea din zona administrata da Bruxelles, fie prin recistigarea suveranitatii tarii in care traim.
    In fond, in viata noastra normala ce facem sau dorim sa facem are legatura cu o utilitate, si dac ne permitem sa platim aceasta utilitate sau acest consum, totul e normal. Cind cineva ne interzice saz doreste sa ne interzica asa ceva, merita trimis la plimbare, sau la psihiatru sa se trateze.

    De secole, pe la noi, se taie porcul de craciun. Cine vine cu „nu mai ai voie” nu are ce cauta printr-e noi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.