Banii de la Cercetare, dați la Catedrală

Prima rectificare bugetară din acest an prevede o tăiere de 122,1 milioane de lei de la Ministerul Cercetării, instituția de unde avem prima demisie din cadrul Guvernului Dăncilă. O sumă aproximativ asemănătoare, 115 milioane de lei, este stipulată pentru suplimentarea fondurilor necesare construcției Catedralei Mântuirii Neamului. Cele 115 milioane de lei, date dintr-un singur foc, reprezintă practic suma totală repartizată de Guvernul României din 2011 și până azi.
Ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, a demisionat vineri dimineață, el precizând că decizia sa este irevocabilă. ”Ministrul Cercetării și Inovării, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în această dimineață mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă și cel puțin la acest moment, nu va face subiectul unei conferințe de presă”, arată un comunicat de presă al Ministerului.
Deocamdată rectificarea nu este făcută, Guvernul dând vina pe președintele Klaus Iohannis că a amânat CSAT, organismul care ar urma să o aprobe. Legat de banii pentru Catedrală, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, susține că „este normal, logic, de bun simț și legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăți și pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori și pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră țară această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaș de cult, într-un an Centenar și așa mai departe. Este o abordare logică corectă. Și în 2015 când era ministru de finanțe, al rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 de milioane lei pentru lăcașul de cult Catedrala Neamului”.  În 2011, s-au alocat de la bugetul de stat 10 milioane de lei, în 2012 – 19 milioane de lei, în 2013 – 24 milioane de lei, în 2014 – 47 milioane de lei, în 2015 – 25 de milioane de lei, iar în 2017 circa 25 de milioane de lei.
Pentru a da suma de 115,5 milioane de lei construcției Catedralei Mântuirii Neamului, Finanțele au propus acordarea unui plus de 150 de milioane de lei pentru Secretariatul General al Guvernului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Ce ii trebuie PSDului Cercetare, Spitale, Medicamente, Scoli moderne, Autostrazi, Investitii?!
    NU ii trebuie!
    PSDeilor le TREBUIE Biserici si Catedrale care ADUC Voturile enoriasilor Creduli si usor de manipulat de Primari si Preoti!
    In fundaturile medievale din Sudul subdezvoltat si Moldova saraca, Primarul si Preotul FAC si desfac, adica „FAC Legea”!
    Dar, e bineeeee, cum zice tanti Veorica!!

    • România n-are niciun interes să încaseze redevențe pentru resursele statului. Statul de drept n-are resurse, are doar securiști.
      @Pam
      Cu cele 2,2 miliarde lei de la SRI câte Catedrale putem face? Dar de ce să facem catedrale când putem plăti foarte bine ascultaci și postaci?

  2. Aoleo, Dancila si semidoctorii, analfabetii pe care-i produce! dracu’ are nevoie de catedrala, astazi, în timp ce de performante, de cercetare, da !

    • Noi crestinii avem nevoie si de Catedrala si de Cercetare. Neamul tau n-are nevoie decat de sinagogi, bestie sionista!

    • Ce atitudine „crestineasca”… Pari un roman satul de intreaga lume.

    • Sunt satul de voi, care prea multi ati fosi si prea multi ati ramas. Si nu stati cuminti.

    • @Roman satul: Totusi numele preopinentei este de origine nordica, fiind intilnit in Scotia si Anglia.

    • Pai ce crezi, ca acolo n-au ajuns? Si Tismaneanu, Teohari Georgescu, Leonte Rautu aveau nume romanesti. Si erau ” olteni barati „. A propos, pe tine, ” anonimule ” cum te cheama, pui de dac?

  3. Crede și nu cerceta!!! Ca stat creștin ortodox nu ne mai trebuie cercetare! Biserica are soluții pentru orice!
    Am ajuns mai rău decât în Evul Mediu!!!!

  4. Catedrala nu înseamnă oare cercetarea lui Dumnezeu?
    Şi faţă de asemenea cunoaştere ce valoare are mediocra cercetare ştiinţifică românească, veşnic sterilă şi veşnic anonimă, din vremea lui Carol I şi până azi? Cunoaşteţi vreun mare cercetător român de reputaţie internaţională? Cum îl cheamă?
    Nu aruncaţi mărgăritare la porci. De cercetare să se ocupe cei care au creier – britanicii şi americanii.

    • Esti ticalos si prost!Porci sa iti faci rudele care nu te-au educat cum trebuie! Paulescu si Cantacuzino sunt doua nume cu reputatie mondiala. Nu mai avem cercetatorii pentru ca statul roman actual e corupt si condus de niste mediocritati absolute. Olanda, tara mai mica ca Romania are 18 laureati ai premiului Nobel in stiinta, pentru ca guvernele lor fac o prioritate din cercetare, singura care aduce inovare si plus valoare economica.

    • Asa sa ne ajute Dumnezeu, ca mare dreptate aveti!!! Cat despre „mare gradina”, ce sa mai comentez, i se potriveste numele care si la pus… Nu are rost, pe frustratii prosti trebuie sa ii lasi sa se zbata in sucul propriu!!Daca toti romanii ar citi Sfanta Biblie, ar fi armonie si pace aici, insa e greu cand sunt atat de multi DIAVOLI printre noi!!

    • Intr-adevar, cercetarea nu e necesara acolo unde nu exista o industrie proprie, caci Romania azi, prin putinele investitii straine, nu face decit export de mina de lucru ieftina. Cercetarea nu inseamna numai adjudecarea de premii internationale ci sustinerea industriei prin solutii atunci cind acestea nu pot fi achizitionate prin licenta. Sub acest aspect, inteligenta tehnica romaneasca nu a fost de neglijat. Stau marturie lucrarile de arta construite aproape exclusiv prin efort propriu. Azi un pod Cernavoda 2 sau Giurgeni-Vadu Oii nu s-ar putea realiza decit cu investitori straini, fara a mai vorbi de hidrocentrale sau de blamatul Canal. Flota civila a Romaniei era a 4-a sau a 5-a din lume dupa tonaj, nave in mare parte noi, construite aproape exclusiv in Romania. Un comandant, ajuns la virsta de pensionare, spunea, cu regret, ca era imposibil sa navige o saptamina pe orice ruta fara a intilni o alta nava romaneasca. Romanii aveau realizari importante in fizica atomica si a laserilor, Romania fiind printre primele tari din lume care au abordat aceste domenii de virf. Industria de soft, una din prea putinele prospere din Romania, nu a aparut din neant si nici in desert. In Romania anilor ’50-’60, s-au construit calculatoare electronice, e drept unicate, CIFA1 si 2, MECIPT, poate si altele, prin entuziasmul dezinteresat al cercetatorilor romani. Ulterior, prin achizitia unor licente straine, Romania devenise incompatibila cu ‘partenerii’ de CAER, fata de care era mai avansata. Exemplele ar putea continu daca nu ar prevala ura de sine patapievica, in care multi comentatori se intrec cu zel.

    • @Cotidianul, nu mai fiti toxici, de condamnat, si publicati ! @Mac : produci consternare: am sa-ti citez vreo câteva nume de români de enorma reputatie mondiala: Aurel Vlaicu, Traian Vuia, inginerul Anghel Saligny, George Emil Palade (Nobel), Spiru Haret, Nicolae Paulescu (matematica), Ionel Haiduc (chimist), Stefania Maracineanu (chimista), Ana Aslan (arhicelebra international), Hermann Oberth (nascut si crescut în România), Traian Savulescu, Henry Coanda, Harald Alexandrescu (astronom), Ion Agârbiceanu (laser cu gaz), Ion Cantacuzino, Carol si Alexandru Davila, C.D. Nenitescu, Horia Hulubei, Gheorghe Marinescu, Horia Hulubei, Dimitrie Hurmuzescu, Grigore Antipa, Victor Babes …

    • Am zis: de reputaţie mondială. Cine dracu a auzit de… Harald Alexandrescu??

    • Mac: Lumea oamenilor de stiinta nu e cea a vedetelor. Nici de cistigatorii premiilor Nobel nu stiu prea multi.

  5. Din toate donatiile neimpozitate ale enoriasilor de pretutindeni, din 2011 pana azi, se construiau cca 2 catedrale.
    Suntem un stat in care educatia nu mai conteaza, dovedit de surclasarea numarului scolilor de catre biserici la nivel national. As mai fi inteles daca institutia religioasa inca ar fi reprezentat un etalon in educatie pe varii domenii, cercetare, filozofie, etc.., ca-n Evul Mediu, dar curent, si-a concentrat activitatea doar in domeniul propagandei politice (vezi preoti care “sugereaza” clar cu cine trebuie sa voteze enoriasii).
    Il plangeti toti “enoriasii” pe Ceausescu, dar macar pe vremea lui, cu bune si rele, exista cercetare si inovatie, se construiau drumuri, poduri, metrouri, cai ferate fara intarziere si la standarde inalte. Noi folosim inca infrastrucura de acum 40-50 de ani.
    Coalitia PSD-ALDE nu are ca interes bunastarea romanilor, nicidecum sa repare imaginea externa ci doar sa conduca, ca niste comunisti oligofreni si inganfati, un stat care cred ca li se cuvine de drept pentru ca o mana de oameni i-au votat (rusine noua, majoritatii care au gasit alte activitati crezand ca ‘votul meu nu conteaza’). Sa poti fi numit un conducator intelept ar trebui sa poti apleca urechea si la criticile opozitiei, sa analizezi si sa iei decizii in consens intru binele oamenilor pe care-i reprezinti; aici nu este cazul, vorbim despre un dictator!!!

  6. BOR in orgoliul ei nemasurat si-a dorit o catedrala de o marime faraonica. Banii puteau sa fie directionati catre conservarea, restaurarea sutelor de biserici care sunt in ruina, adevarate marturii ale istoriei. In conditiile scaderii populatiei si a imbatranirii ei, ce nevoie mai era de o asa catedrala. Cu ce bani se va intretine acest colos, tot din taxele si impozitele noastre.Un credincios adevarat se poate duce la orice veche biserica sa se roage. In loc de atatea biserici si manastiri aparute ca ciupercile, mai bine aveam scoli curate, bine dotate, spitale si clinici moderne, azile si case de batrani moderne, drumuri si servicii publice de calitate. Ne credem bisericosi dar injuram ca la usa cortului, si ne batem copii, nevestele si stam cu ochii dupa ajutoare sociale, nu stim sa ne ajutam semenii in nevoie, ne plac gunoaiele si murdaria.

  7. ” In loc de atatea biserici si manastiri aparute ca ciupercile, mai bine aveam scoli curate, bine dotate, spitale si clinici moderne, azile si case de batrani moderne, drumuri si servicii publice de calitate „. Du-te la tine in tara, unde n-ai manastiri si te poti da cu capul de ” zidul plangerii ” cand vrei.

  8. Domnule Pam Matei, dece publici asemenea articole tendentioase? Ce legatura au banii prevazuti pentru Cercetare, cu cei pentru Catedrala? Ai dat ocazia unor anticrestini si antiromani sa-si verse veninul. Nu ti-e rusine?!

  9. @Celui care imi scrie fara sa se semneze: ma confuzi, probabil din excex de zel si penurie de minte.

  10. @Mac : produci consternare: am sa-ti citez vreo câteva nume de români de enorma reputatie mondiala: Aurel Vlaicu, Traian Vuia, inginerul Anghel Saligny, George Emil Palade (Nobel), Spiru Haret, Nicolae Paulescu (matematica), Ionel Haiduc (chimist), Stefania Maracineanu (chimista), Ana Aslan (arhicelebra international), Hermann Oberth (nascut si crescut în România), Traian Savulescu, Henry Coanda, Harald Alexandrescu (astronom), Ion Agârbiceanu (laser cu gaz), Ion Cantacuzino, Carol si Alexandru Davila, C.D. Nenitescu, Horia Hulubei, Gheorghe Marinescu, Horia Hulubei, Dimitrie Hurmuzescu, Grigore Antipa, Victor Babes …

  11. @Ileana Rollason alias Sarmanul Dionis: Paulescu a fost medic nu matematician iar prenumele lui Coanda este Henri. Hermann Oberth nu cred ca s-a revendicat vroedata roman. El a lucrat cu celebrul von Braun dar nu s-a bucurat de aceeasi celebritate. Ar mai fi de mentionat personalitatile din lumea artei, Brancusi, Enescu, Sergiu Celibidache, precum si destul de multi altii. Din nefericire, climatul intern nu este propice profesionistilor autentici iar in strainate de cele mai multe ori lucreaza in conditii de subordonare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.