Băsescu a plâns şi a râs de Holocaust

Preşedintele României, Traian Băsescu, dă dovadă de o evoluţie galopantă în gândire. E din ce în ce în mai halucinantă. Pe 10 martie 2005, la Washington, şi pe 2 iunie 2009 la Iersualim se declara mişcat de consecinţele Holocaustului. Şi chiar plângea. Pe 22 iunie 2011 îl reabilitează pe Ion Antonescu. Şi râde !

 

De menţionat că, precum într-un arc peste timp, declaraţiile din 10 martie 2005 şi din 22 iunie 2011 au fost făcute la acelaşi post de televiziune: B 1 TV. Atunci la Radu Moraru, acum la Robert Turcescu şi la Ion Cristoiu.

Preşedintele României, 22 iunie 2011, B1 TV, Bucureşti, cu Robert Turcescu şi Ion Cristoiu: „Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim- ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi. (…) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce… Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, şi ăsta ( n.r. -aşa îl numeşte actualul preşedinte al României pe Ion Antonescu, pe atunci Conducătorul Statului) era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?”

Şeful statului român, 10 martie 2005, B1 TV, Washington, cu Radu Moraru: “(…) Vă pot spune că a mai fost un episod care m-a impresionat extraordinar şi despre acest lucru va trebui să discutăm la noi acasă. Am fost la Muzeul Holocaustului. N-am crezut, sunt şi eu un om educat după istoria care ni s-a predat în şcoli, după preceptele pe care le-am avut, n-am făcut şcoala acum şi nici acum nu se face în şcoală. Am văzut partea rezervată României din Muzeul Holocaustului. Probele de acolo, realităţile de acolo nu mai lasă nici un dubiu. Vagoane inscripţionate cu Căile Ferate Române erau vagoane din care se descărcau evrei. Coloane de evrei şi de ţigani însoţite de militari îmbrăcaţi în uniforma armatei române pe teritoriul Transnistriei sunt o realitate pozată şi probată acolo. M-a impresionat extraordinar de mult, pentru că altfel ştiam de Holocaust, ştiam de rapoarte, ştiam de… dar parcă…  (…) Cred că trebuie să ne asumăm cinstit. Naţiunile puternice îşi asumă trecutul, inclusiv greşelile. Iar petrecându-se astfel de crime, care vizau exterminarea unui popor, sub administraţie românească, eu cred că avem obligaţia să ni le asumăm, pentru că ele sunt o realitate. Eu am văzut-o cu ochii mei acum, cu probele istorice, cu pozele vremii, cu probe indubitabile şi cred că este corect pentru noi. Naţiunile puternice îşi asumă erorile – asta este teoria de la care plec.

Cu o lună înainte, Traian Băsescu îşi lua angajamente ferme în faţa Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane.

Garantul constituţional al României, 2 iunie 2009, Ierusalim, declaraţie de presă: “Vizita pe care am efectuat-o la memorialul Yad Vashem mi-a întărit convingerea că educaţia reprezintă primul pas pentru o mai bună înţelegere a Holocaustului şi reconcilierea cu trecutul. Combaterea antisemitismului începe cu o cunoaştere adecvată a realităţilor istorice care au condus la astfel de atrocităţi. România şi-a concentrat o mare parte a eforturilor de educaţie în spiritul toleranţei şi al respectului pentru moştenirea istorică. Avem convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun. Suntem hotărâţi să extindem şi să îmbunătăţim programele noastre educaţionale.

Vizita din 1 iunie 2009 la Yad Vashem – Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului. Foto:Sorin Lupşa / Administraţia Prezidenţială

 

7 ianuarie 2005 – Participarea Preşedintelui României, Traian Băsescu la ceremoniile care marcau 60 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau (Republica Polonă)   Foto: Sorin Lupşa / Administraţia Prezidenţială

Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.