Băsescu respinge propunerile pentru şefia DNA şi a Parchetului General

Preşedintele Traian Băsescu a decis să respingă propunerile făcute de către ministrul de Justiţie, Mona Piviniceru, pentru şefia Parchetului General şi a DNA, Tiberiu Mihai Niţu, respectiv Ioan Irimie.
Preşedintele invocă lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a procurorilor şefi, fapt ce nu a stimulat depunerea mai multor candidaturi.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis vineri, 18 ianuarie a.c., să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru”, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.

„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie. Domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, susţine Administraţia Prezidenţială.

La sfârşitului anului trecut, ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, i-a transmis preşedintelui propunerile sale pentru funcţiile de procuror-şef al DNA și procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe 22 noiembrie, Tiberiu Niţu și Ioan Irimie au fost avizați negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Votul CSM este însă consultativ.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 27 noiembrie, că urmează să aibă o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizările pentru funcţia de procuror general şi procuror-şef al DNA, iar aceasta va trebui să îl convingă că propunerile sunt valoroase, având în vedere şi avizul negativ al CSM.

Băsescu minte din nou

 Susţinând că procesul de desemnare nu a fost transparent, Traian Băsescu minte din nou. În primul rând preşedintele ignoră un aspect fundamental: momentul cel mai important al procedurilor, audierea celor doi candidaţi desemnaţi s-a desfăşurat în faţa presei. Că la selecţia iniţială, adică la concurs a participat un număr mic de procurori, doar 12, acest aspect nu ţine de transparenţă. Sunt voci care susţin că însuşi Daniel Morar a „recomandat” procurorilor să nu se prezinte la selecţie (concurs).

 Ministrul justiţiei poate reveni cu aceleaşi nume

În acest moment trebuie reluate procedurile de la zero. Ministrul justiţiei are dreptul să nominalizeze, în urma concursului, chiar şi pe cei doi care au fost respinşi de preşedinte. Condiţia este ca respectivii să se înscrie în cursa pentru şefia parchetelor. Următoarele nominalizări, fie că este vorba de alte persoane sau de aceleaşi, nu mai pot fi respinse de Traian Băsescu. Până atunci, Daniel Morar rămâne şef interimar al Parchetului General.

Adică exact ceea ce doreşte şi Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.