Băsescu şi Ponta, faza care pe care

Încleştarea între cei doi protagonişti de la vârf, Băsescu şi Ponta, pare să ajungă zilele astea în faza care pe care. DNA, după ce s-a înfruptat copios din dosarul Microsoft, pare să-şi fi augmentat apetitul trecând la un alt dosar greu, EADS, care, se zice, i-ar putea fi fatal grăsuliului coabitac. Acesta, la rându-i, prin televiziunile prietene, scormoneşte în documente ca să dezgroape dovezi zdrobitoare că Băse e securist, de parcă n-ar şti-o deja tot natul (nu şi NATO, pe care de altfel nici nu-l interesează asemenea chestii mărunte). Ce-i mână pe cei doi în luptă? Desigur, doar interesul personal, întruchipat pentru unul de blonda harmazoană lipsită de orice şansă ca, în condiţii normale, să-şi adjudece măcar accederea în turul final al prezidenţialelor, iar pentru altul propria candidatură la care ar părea favorit, în absenţa unor dosare grele de tot, care să-i ia pământul de sub picioare.

Acestea ar fi armele cele mai perverse cu care cei doi îşi ameninţă, reciproc, poziţia. Alte arme, perverse şi ele, par totuşi mai obişnuite: suta de lei brevetată de Ceauşescu pe 21 decembrie la balconul CC şi fel de fel de alte promisiuni electorale, una mai gogonată ca alta.

În acest timp, economia României o ia rău de tot la vale, datoria externă a depăşit cifra astronomică de 100 de miliarde de euro, firmele se închid, oamenii rămân pe drumuri, salariile sunt tot mai mici şi viaţa mai scumpă, aşa încât existenţa de fiecare zi a românului a ajuns un marasm. Calea cea mai sigură de a scăpa de mizerie? Otopeniul!, glăsuieşte un banc de oarecare notorietate de la o vreme.

Se instituie tot mai accentuat o nouă deprindere pentru cei ce trăiesc în această economie aflată pe butuci: neplata datoriilor. Statul se descurcă totuşi, la limită, cât să nu deranjeze prea mult evaziunea fiscală prin constrângerea exercitată de ANAF asupra agenţilor economici. Dar în ceea ce priveşte relaţiile dintre aceştia sau dintre aceştia şi persoanele fizice se pare că nu mai există niciun fel de obligaţie de plată, ea făcându-se la cunoscutul termen sfântul aşteaptă. Cuie în plus, dacă mai era nevoie, la sicriul economiei naţionale.

La a doua rectificare bugetară, guvernul, aflat în plină campanie electorală, are o singură grijă: îmbuibarea primarilor prieteni, cu toţii agenţi electorali în slujba cui trebuie, evident. Au fost sistate marile investiţii, mai rămânând, de formă, doar câteva, şi ele de două parale. Au dispărut autostrăzile finanţate în mare parte din fonduri europene, tocmai pentru că din acestea nimeni nu poate ciupi nimic fără grave urmări pentru liniştea personală. Aşa că guvernul le dă încolo de autostrăzi, preluând lecţia de la Băsescu, din timpuri imemoriale, că oricum nu sunt bune la nimic şi cine vrea neapărat viteză poate merge cu elicopterul.

În privinţa bugetului pe 2015, an încărcat, de asemenea, de promisiunile electorale de acum, acesta, zice Ponta, se va întocmi doar în decembrie, după ce urnele se vor fi închis. Normal. Pilulele amare nu trebuie servite de pe acum alegătorului, altfel cine ar mai vota cei trei trandafiri?

Aşa stând lucrurile, călcând din marasm în marasm, ca să nu spun rahat, că ar putea deranja sensibilele urechi de pe sus, alegătorul român pare să-şi îndrepte speranţele către alternativa Iohannis. Neamţul care propovăduieşte strategia lucrului bine făcut urcă, încet, în preferinţe. Încet, că tot nu-l grăbeşte nimeni. Cele două personaje cu care am început discuţia pregătesc nişte scandaluri enorme, încât electoratul va fi obligat să aplice preceptul înţelepciunii populare: când doi se ceartă, al treilea câştigă.

Din partea mea, e un precept extrem de sănătos şi nu vom avea decât de câştigat de pe urma lui. Corupţia şi sistemele ticăloşite se dau în vileag unele pe altele, căci, conform altui precept, răul e rău şi pentru rău, nu numai pentru bine.

Hai să trăim!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.