Bătaia de joc la adresa morților români, la ONU

Subiectul românilor bolnavi de covid și înmormântați goi, fără nicio o urmă de respect, poate ajunge pe masa ONU sau OSCE. Spune asta Catalin Raiu, membru al panelului de experti pe libertate religioasă la OSCE – Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Într-un interviu acordat postului de radio RFI, Raiub declară, printre altele că, în România, pandemia a dus la o consolidare a sentimentului religios, dar, pe de altă parte, este un test, crede expertul: rămâne de văzut cât durează această «minune» produsă oarecum forţat şi neaşteptat.

Un exemplu este cel al înmormântării persoanelor decedate de Covid. La noi de abia după 13 luni acest subiect a devenit unul public. Aceştia sunt aruncaţi în saci de plastic, goi, neîmbrăcaţi, puşi într-un sicriu şi înmormântaţi în cea mai mare viteză. Ori asta e o practică ce ar putea fi justificată medical, nu sunt expert şi nu mă pot pronunţa dar care încalcă în mod grosolan demnitatea umană. Fiecare are dreptul la un tratament demn chiar şi atunci când e vorba de un corp fără viaţă.  Ori subiectul nu a fost dezbătut în presa din România până acum iar cu atât mai mult să se facă şi ceva în acest sens.

Sunt anumite exigenţe pe care democraţia le impune libertăţii religioase şi nu s-a ţinut cont de ele în România”.

Cristina Teacă: Aţi putea sesiza acest aspect la OSCE ?

Cătălin Raiu: „Astfel de aspecte sunt sesizabile şi la OSCE şi la ONU de oricine doreşte. Există formulare, trebuiesc ataşate dovezi, ONU şi OSCE le citesc şi va ţine cont de ele în momentul în care va publica rapoarte speciale pe acest subiect ori pe ţara de unde provin rapoartele.”

Cristina Teacă: Care ar fi soluţia la ce se întâmplă în România?

Cătălin Raiu: „Pe termen scurt – să existe un grup de oameni, din zona guvernului, cultelor, experţilor independenţi, dispuşi să îşi ridice mânecile şi să încerce să pună în aplicare politici publice dintre care, cea mai urgentă declarată la nivelul UE este alfabetizarea religioasă. Spre exemplu, acolo unde sunt lideri politici ori înalţi funcţionari publici care iau decizii în privinţa vieţii religioase, fără să ştie ce este islamul ori creştinismul, ei au nevoie de un acces facil la resurse care să îi ajute să ia deciziile publice. Aceasta este prima urgenţă la nivelul UE, declarată explicit dar guvernul român nu e foarte harnic în a disemina astfel de mesaje.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

3 Comentarii

  1. Faceți reclamă României în lumea largă, la ONU la OSCE la UNESCO, la FIFA la OMS ori unde te poți plânge și tângui. Ce nume predestinat are domnul Raiu, membru al panelului de experti pe libertate religioasă la OSCE. O să aflăm că în țara noastră care are probabil mai multe culte decât USA libertatea religioasă este îngrădită. Cum are fiecare minoritate din România parlamentar din oficiu trebuie completat parlamentul astfel va cere domnul Raiu ca fiecare cult din cele CULTE RELIGIOASE recunoscute oficial să aibă un parlamentar rezultànd 18 parlamentari. Mai socotim și 36 de asociații religioase care au cam cu tot cu atâția membrii fiecare, câte persoane totalizează unii minoritari care au parlamentar din oficiu. Și așa 18 parlamentari Minorități, 18 parlamentari Culte religioase, 36 parlamentari asociații religioase ajungem 72 parlamentari din oficiu. Și dacă se va rezolva și asta om mai vedea pe ce temă vorbim de rău România. Oare italienii, catolici când s-au dus cele 50 camioane militare mii de decedați de Covid de la crematoriu au reclamat Italia la OSCE-ul lor?

  2. Intrebarea este: „Ce a facut biserica „? A spus ceva, a protestat ? Eu nu am auzit. RUSINE !

  3. Ar trebui să știe toată lumea că fasciștii au ajuns la putere în România!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.