Bătălia politică pentru achiziția rachetelor

Zilele trecute am primit un apel telefonic mai puțin obișnuit. Nici n-am apucat să înțeleg cine mă caută, că într-o limbă română impecabilă, fără nici o brumă de accent, m-am trezit ascultînd o poveste despre cumpărarea unor rachete.

– Ușor, ușor, domnule, eu nu cumpăr și nu vînd nici o rachetă! Nu folosesc!

– Dar și dumneavoastră sunteți contribuabil și plătiți!

Măi să fie, omul avea dreptate! Mai auzisem eu povești despre lupta oarbă care se defășoară la Ministerul Apărării Naționale pentru cumpărarea de tehnică militară necesară dotării Armatei române. Din cîte știu, și căderea lui Adrian Țuțuianu, în urma diversiunii cu banii pentru salarii, are la bază tot competiția pentru semnarea contractului de achiziții de tehnică militară. Să nu uităm că achizițiile de tehnică militară au fost însoțite de bănuieli legate de comisioane. Așa s-a petrecut și în cazul celor două fregate și în cazul altor echipamente mai puțin celebre. Achizițiile de tehnologie militară sunt un fel de bază a relațiilor inter-NATO, mai ales a colaborării între România și SUA. Dotarea Armatei române și sprijinul american pe flancul de Est al Europei presupun costuri și achiziții. Ceea ce nu presupune că automat SUA ne livrează numai echipamente muc și sfîrc (cum ar zice țăranul). Politica americană este una, iar comportamentul în afacerile cu tehnică militară este cu totul altă chestiune de economie privată. Ești prost, cumperi vechituri (ca românii), ești pregătit și serios, cumperi ultimul răcnet (ca polonezii). Achiziția de F16, cu modernizare în Portugalia, dar cu radare mai puțin performante decît MiG-urile pe care le-au înlocuit (cel puțin asta susțin unii), a reprezentat un proces îndelung, greoi și care a atîrnat enorm în bătălia politică din România.

În acest moment, marea bătălie se dă pentru achiziția unor rachete cu rază medie de acțiune (aproximativ 400 km). Principalii ofertanți sunt Lockheed Martin, cu un pachet de 1,2 miliarde dolari, și firma IMI Systems din Israel, cu o ofertă de 400 milioane dolari. Mai mult, din cîte am înțeles de la producătorul israelian, 100% din contractul cu firma israeliană ar urma să fie executat în România, în regim offset. În urma contractului cu firma israeliană, România ar urma să devină producător de rachete cu rază medie de acțiune. Mai trebuie precizat că și armata americană a achiziționat aceleași sistem de rachete de la producătorul israelian. În urma contractului cu Lockheed Martin, România ar rămîne doar cu echipamentele cumpărate și cu garanția de prietenie.

Există o legătură între achiziția de tehnică militară americană și vizita neașteptată a lui Klaus Iohannis la președintele Donald Trump? Există o altă legătură între vizitele lui Liviu Dragnea în Israel și ofertele de tehnică de apărare din Ţara Sfîntă?

Iată ce a propus IMI Systems către Ministerul Apărării Naționale: un sistem de lansare cu rachete multiple (MLRS), cu servicii de rază mare de acțiune, dar și serviciile auxiliare pentru instruire și întreținere.

Propunerea constă într-o brigadă de rachete de artilerie pe deplin operațională, compusă din 3 batalioane construite în jurul a 18 rachete autonome LYNX multifuncționale și lansatoare de rachete pe batalion, pentru un total de 54 de lansatoare.

În ultimii 2 ani, Ministerul Român al Apărării Naționale și-a exprimat interesul pentru achiziționarea unui sistem de rachete cu lansare multiplă, cu o rază de acțiune de până la 300 km. În acest sens, IMI este capabilă să furnizeze soluții de ultimă generație care răspund pe deplin necesităților Forțelor Armate Române comunicate IMI și care sunt pe deplin compatibile cu rachetele GRAD și LAR aflate în prezent în România. Proiectul IMI Systems include un număr de subcontractanți, în primul rând compania românească AEROSTAR SA, cu un spațiu de lucru considerabil – aceasta, ca parte a strategiei IMI de a coopera și de a consolida industriile locale. În acest sens, IMI explorează, de asemenea, oportunități de cooperare cu alte industrii românești precum MIRSAND, ROMARM și AEROTEH.

Mai mult, IMI anunță faptul că s-a alăturat companiei Israel Aerospace Industries într-un contract special de contractant-subcontractant, care oferă de asemenea racheta operațională LORA a IAI, cu o rază de peste 400 km, ca parte a sistemului Rocket Launcher Multiple Launcher în România.“ (ziarul Haaretz, martie 2017)

Marele susținător al achiziției din SUA a fost medicul veterinar Florin Lazăr Vlădică (despre care unii susțin că ar fi doar tehnician veterinar, fost angajat pe la firmele lui Ovidiu Tender). Imediat după instalarea Guvernului Dăncilă, marele specialist veterinar în rachete cu rază medie a fost dat jos. În acest moment, bătălia între achizițiile din SUA și Israel se relansează (cele două părți înțelegîndu-se perfect între ele).

Avem o ofertă israeliană și una americană. Avem în politică o partidă americană și una israeliană?

În materie de rachete cu rază medie de acțiune, cele două părți nu se înțeleg și nu au ajuns la o concluzie finală.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

14 Comentarii

  1. Si o „oferta” si cealalta sunt doar bani aruncati ca „tain”. patrihoatele cel putin sunt o mare teapa, cu din astea speriau scudurile lui Saddam acum 30 de ani. S300 sau S400 ale rusilor le bat la .oor pe amandoua la performante (cautati pe net comparatiile in performante) si costa la jumatate. Turcii nu sunt prosti daca le-au cumparat; facand amerlocii sa spumege de furie :)) Apropo, f16le doborat sambata cica l-au luat cu un s200, crema urmeaza de acum 😀
    Ca tot se discuta acuma scandalu micro$hit, si la vremea respectiva au urlat ziarele si forumuri contra ticalosiei puse la cale, tain platit degeaba amerlocilor, si totusi s-a mers mai departe. La fel si acuma, pariez ca arunca banii pe patrihoate ca asa li s-a dat in plic tradatorilor astia de ne conduc. Dar cum au platit aia cu softul (si-or sa mai platesca) la fel si astia de semneaza acuma sa arunce miliarde in vand vor platii. Mai trist e ca Romania ajunge ca Grecia, care tot la fel au ajuns faliti pe armamant luat de la nemti.

  2. Succesul in afaceri al firmelor din IL este strans legat de amploarea complexului militar industrial,motorul principal al economiei.IL se vinde bine nu doar maselor de pelerini crestini insetati de „Tara Sfanta”,ci si politicienilor motivati de comisioane.Comerciantii de armament israelian bine exersati in tehnici de marketing nonconventionale au avut tot timpul succes la Bucuresti , si cei americani la fel.Lobbystii construiesc punti pt succesul firmelor implicate. Armata romana nu mai apara de mult Patria, modul de viata romanesc si valorile romanilor . A ajuns doar o componenta in planurile de afaceri ale strainilor bine antrenati in economia politica si militara…

  3. NEGOCIATI. Cumparam de la cei care ne asigura ca nu o sa mai fim asupriti cu „justitia” si statul neo-stalinist-dna-ist care face dosare politice. Daca nu atunci banii sa fie alocati pentru spitale. Nu-i mai aruncati asa aiurea, le dam banii si pe urma ne ataca securist cu „justitia”.

  4. Domnule Nistorescu,imi sunteti simpatic,de aceea ma bag si eu in geopolitica ca musca in lapte, dar stiu de la Adnan Khashoggi ,mare traficant de arme,care,inainte sa moara (iunie 2017)mi-a spus:Fiule,daca Israel nu e de acord,nu vedeti voi romanii nici o arma americana!Ei sunt supervizorii!”Mare dreptate avea ,D-zeu sa il odihneasca!

    • Doamne ajuta ca israelienii sa nu mai fie de acord sa cumparam armament, rachete, tancuri din America, ci de la cei eficienti si corecti! Doamne ajuta sa se nasca neste politicieni cu drag de Romania, astfel incat peste 30 de ani sa actioneze in sprijinul poporului roman, ca astia de-acum sunt criminali impotriva propriului popor. La fel, Doamne ajuta ca isrelienii sa-si dea seama ca tarile din Europa de Est inca rezista impotriva invaziei jihadiste si trebuie sprijinite, nu demolate. Europa occidentala este definitiv pierduta pentru ei si vor fi alungati cu totii din tarile alea.

  5. Bine, cine nu intelege ca Romania nu mai are Armata Nationala, este mai naiv decat „invitatii” lui Patraru de la Starea Natiei. Romania are in acest moment neste angajati pe modelul Legiunii Straine din Franta de pe vremuri,angajati care nu mai apartin poporului roman ci se subordoneaza „angajatorilor” lor din NATO si care trebuie sa le execute alora ordinele. Iarasi de luat in seama este faptul ca nimeni nu-i obliga sa plece „la razbelu” impotriva unor nenorociti din lumea a treia daca nu s-ar inscrie pe listele de plecare, nu pentru ca ar apara tara si pamantul stramosesc, ci pentru „neste dolari murdari” pentru a ucide neste nenorociti care habar n-au unde ste Romania pe harta ( nu ca militarii americani ar sti, domne fereste!)

  6. Stiti oameni buni ca mai nou -pentru a cumpara S-400 i’ti iai un bilet cu numar de ordine si stai la coada; asa sunt de cautate. Si noi…..cu „patriotarzi fast food”

  7. Un nou episod mizerabil din lumea Editat comentat de janitori de serviciu de la WC3. Spectacolul este josnic specific oamenilor preistorici.

  8. deci in concluzie aramata sa ramana la nivelul de dotare din 30-40 iar politica la acelasi nivel ca in acei ani adica la mana unor aventurieri ce-si doresc doar binele lor chiar cu pretul a sute de mii de vieti secerate pe campul de lupta din cauza lipsei dotari cu tehnica militara si a unei „politici” a celor ce-mi ofera „mie” mai mult

  9. … iar astia care citim si comentam la gazeta sa ne dam cu parerea despre ce si cum legat de rachetele cu raza mica si medie de de actiune care ar trebui achizitionate de ROMANIA ! Asta este ca in bancul ala cu mama lu’ Bula gestanta care il intreaba pe Bula ce ar vrea sa ii aduca barza, iar respectvul ii spune ca daca ar stii ca nu doare … ar vrea un cal de lemn ! Sa fim sanatosi si la punga grosi ! p.s. – am inteles ca rusii, americanii, evreii, au rachete de vanzare, probabil ca si francezii, englezii si germanii au si ei rachete de vanzare iar ” cainele de paza al democratiei ” , ” care este ” domnul Cornel Nistorescu este invitat sa faca reclama la gazeta despre socoteala asta ” hai la mine ca dau bine ”, doar ” se mananca si gura ” …domniei sale ! Pace si prietenie … !

  10. La ce foloseste „bravei armate romane”rachetele astea cu raza de 500km?Teoretic pe o raza de 500km ar trtebui sa avem doar”pretini” cum zicea raposatul.Ne-o fi frica ca ne ataca ungurii,sirbii, polonii, bulgari sau grecii???.Sau poate fratii moldoveni s-or fi saturat asteptind „unirea” si vor sa ne anexeze.Mai bine am lua rachete de tenis ca uite ce succes avem cu ele.

  11. sa cumparam rachete pe linga sistemul de la daveselu care a FOST PROMOVAT CA UN APARATOR IMPOTRIVA RACHETELOR VENITE DIN ORIENTUL MIJLOCIU SI NU DIN RUSIA CUM ZICEA PURTATYORUL DE CUVINT AL LUI BUSH AR FI NICI MAI MULT NICI MAI PUTIN DECIT O NEINCREDERE IN …SUA SI ARMELE EI…..SI MAI E CA BORFASII NOSTRI DIN COTROCENI NE PROSTESC PE FATA CA SA FIE PRIMITI LA CASA ALBA …..MEgalomania si copmplexul de inferioiritate tipic alor nostril….

  12. Israel este in stare de alerta continua impotriva rachetelor venite din Gaza si chair din Liban peste Inaltimile Golan. Deci, echipamentele lor militare sunt testate priodic (as putea spun aproape continuu), in conditii de razboi impotriva unor tari si zone cu care se invecineaza. Pe de alta parte, SUA nu-si testeaza rachetele si alte echipamente in conditii de razboi real ci doar odata la 10-20 de ani cand mai invadeaza vreo tara. (Dupa prima invazie a Irakului din 1991, americanii au constatat ca faimoasele rachete „Patriot” pe care vor sa le achizitioneze romanii, aveu un defect la sistemul de ghidare si nu-si prea nimerea tintele aeriene. Au trebuit sa corecteze aceste defecte dupa incheierea razboiului.
    Parearea me este ca Israel are arme mai performante si mai utile pentru nevoile Romaniei. In afara de asta, dupa cele prezentate in articolul d-lui Nistorescu, oferta Israelului este cu mult mai buna decat oferta SUA.

  13. Le-as recomanda celor ce decid achizitiile armatei romane,urmarirea unui documentar pe Discovery,privind razboiul din golf in anii 90, si explicatiile unor factori de decizie ai acelor vremuri,vizavi de precizia bateriilor de racheta americane,instalate in Israel pentra a evita intrarea acestora in razboiul arab.Doar propaganda media a avut precizie de 95%,in realitate masurile de aparare un esec total din partea rachetelor cu pricina.Nu de alta dar in joc sunt sume uriase ,nu din buzunarul lui Fifor si Iohannis ci din multele taxe platite amarasteni romani.Ma asteptam ca dupa gafele cu fiarele vechi de fregate,plus F-urile obosite achizitionate de la portughezi,decidentii sa se fi desteptat cat de cat fara a sta mereu cu gandul la spaga….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.