Tehnologie de ultimă generaţie pentru controlul la frontieră

Un sistem performant de control la frontieră a fost testat, timp de o săptămână, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, în cadrul Proiectului de Cercetare Dezvoltare „ABC Gates for Europe – ABC4EU”. Acesta este un proiect european în care României, prin Poliţia de Frontieră, îi revine rolul, unic în cadrul proiectului, de a asigura infrastructura terestră necesară implementării.

Proiectul pilot, la care participă 14 parteneri din şapte ţări europene, presupune utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor și autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al pașaportului, verificarea imaginii faciale și verificarea acestora prin interogarea unei baze de date.

În perioada 29 ianuarie – 09 februarie 2018, în P.T.F. Calafat  – I.T.P.F. Giurgiu a fost testată funcționalitatea porților automate de control la frontiera terestră, în cadrul Proiectului de Cercetare Dezvoltare ABC Gates for Europe – ABC4EU”, coordonat de un consorţiu de firme şi autorităţi din şapte ţări europene.

Proiectul, cu un buget total de 16,8 milioane euro, îşi propune o abordare armonizată și modulară pentru controlul automatizat al frontierelor europene. Se urmăreşte testarea de noi tehnologii pentru dispozitivele mobile care permit autorităţilor de control la frontieră să verifice călătorii europeni, pe cei cu viză şi pe cei din ţările terţe într-un mod confortabil, rapid şi sigur.

Scopul este testarea și furnizarea unei soluții, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetățenii care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi, pe de altă parte, de a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor, respectând în același timp aspectele legate de protecția datelor și a vieții private.

De asemenea, polițiștii de frontieră români au obținut o experiență în ceea ce privește tehnologia de ultimă generaţie în controlul documentelor, testată deja pe unele aeroporturi europene.

În alte etape ale proiectului, astfel de echipamente sunt testate în puncte de trecere a frontierei maritime şi aeroportuare din Spania şi Portugalia.

Acest proiect de cercetare, coordonat în România de Ministerul Afacerilor Interne, prin direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, reunește reprezentanți ai industriei producătoare de sisteme și componente, instituții de cercetare, universități, autorități guvernamentale, precum și utilizatorii finali, fiind implicați 14 parteneri, din şapte state.

Durata totală a proiectului este de 51 de luni (01.01.2014 – 31.03.2018), României, prin P.F.R. revenindu-i rolul, unic în UE, de a asigura infrastructura implementării sistemului ABC4EU la frontiera terestră, respectiv la P.T.F. Calafat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. În România toate tehnologiile sunt “tehnologii de ultimă generație” pistoalele polițiștilor sunt “ pistolul din dotare” iar închisorile sunt “închisoarea de maximă siguranță”.

  2. intr-o institutie de adevarat calibru ar fi preferabil de utilizat in principal tehnologia de recunoastere prin scanarea irisului, iar imagistica faciala obtinuta si comparata, alaturi de orice alte categorii de individualizare sa se constituie doar ca elemente secundare. astfel, la fiecare trecere, prin scanare iris si foto facial se vor obtine detalii noi de comparare, care prin acumulare vor defini in final unicitatea absoluta a persoanei subiect.

  3. Chiar serios! Daca merg la bulgari imi scaneaza irisul si fata si mai ce? Am si un cos pe fesa stanga. Daca aveam sistemul acesta nu mai iesea nici haisam – daca am fi avut un sistem pentru scanat irisul oilor – si nici ghita si nici… Legile sunt pentru cei prosti si mici, cei jmecheri stiu sa le ocoleasca. Isarescu, bag sama nu a implinit inca 65 de ani, asa-i??!

  4. Ce ne facem dacă omu’ îşi acoperă irisu’ cu lentiluţe de contact „tunate”? Verificări inutile, agresare neconsimţită a globilor oculari. În caz de „malfunction”, omu’ cu irisul scanat riscă să orbească. Amprenta palmară ar trebui să fie de ajuns. Altcumva, nu ochii ar trebui scanaţi. Ci VILELE vameşilor, apărute, precum ciupercile după ploaie, în orăşelele de frontieră.

    Toate sistemele de tipul celor menţionate mai sus, costă – şi nu puţin. Poate că avem prea mulţi vameşi (care se află-n treabă). În Occident, după ce treci de frontiera României, nu te mai controlează nimeni. Iar la noi, cine vrea să treacă graniţa cu o anumită „marfă”, interzisă la tranzit, cotizează, proporţional cu valoarea ei, ştie dânsul unde. Poate s-o scoată din ţară, băgată într-un geamantan, şi sedată, chiar şi pe nevasta preşedintelui României. Cu bani rezolvi orice. Mijloacele astea de „identificare a infractorilor” sunt pentru amărăşteni. Jmecherii şi piloşii îşi fac rost de paşapoarte diplomatice. Pe Internet se găsesc oferte de acte false. Bani să ai, să ţi le procuri. Pleci din ţară ca Ion Popescu şi te întorci ca Gioni Bravo – cetăţean guatemalez.

  5. Cu toate sistemele astea ” de ultima generatie „, intra bajbuzucii ca-n branza. Iar jmecherii o taie cu voie de la stapanire. Cum a ajuns Ghita in Serbia? Cu au ajuns Bica si Udrea in costa Rica? Cum a scapat Guru Bivolaru? Cheltuieli inutile, comisioane grase, partid iubit, popor tampit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.