BCE majorează rata dobânzii în efortul de a stabiliza inflația

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

„Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (…) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie”, anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Banca Centrală Europeană atrage atenţia că „invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina continuă să afecteze economia Europei şi a altor zone ale lumii”. „Cu toate acestea, există condiţiile pentru ca economia să continue să crească în contextul redeschiderii sectoarelor economice, al unei pieţe a muncii puternice, dar şi pe fondul măsurilor de susţinere fiscală şi economisirii din pandemie. Imediat ce se vor opri actualele presiuni, activităţile economice urmează să îşi reia ritmul”, subliniază Banca Centrală Europeană. Pentru anul 2022, BCE estimează o creştere economică de 2,8% în zona euro, de 2,1% în 2023 şi de 2,1% în 2024.

„Consiliul Guvernatorilor intenţionează să majoreze dobânzile principale cu 0,25% cu ocazia reuniunii de politică monetară din iulie. Între timp, Consiliul Guvernatorilor a decis să lase neschimbate dobânzile la principalele operaţiuni de refinanţare, la instrumentul marginal de creditare şi la depozite, la 0,00%, 0,25% şi -0,50%. În perspectivă, Consiliul Guvernatorilor urmează să majoreze din nou dobânzile-cheie în septembrie”, precizează BCE.

Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis oprirea Programului achiziţiilor de active (APP) de la 1 iulie, dar procedurile de reinvestiţii vor continua cât va fi necesar pentru „menţinerea unor condiţii ample de lichidităţi şi a unei poziţii adecvate în materie de politică monetară”. În privinţa Programului de achiziţii de urgenţă lansat în pandemie (PEPP), Consiliul Guvernatorilor intenţionează să reinvestească plăţile principale ale garanţiilor ajunse la maturitate până cel puţin la sfârşitul anului 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Economia UE este afectata de sanctiunile stupie luate de idiotii care conduc Komisia !

    • Inflatie anuala de 6.8% in 2022! Minte UE si minte si FED-ul din America ( tot sub 10% dau si ei) de ingheata apele. Cresc preturile la alimente cu 10% sapatamanal si s-au dublat lejer de acum un an si mincinosii astia te prostesc in fata. Prostirea se face eliminand produsele care nu convin din cosul de inflatie
      si aplicand noul smen: „facem o medie incluzand istoria pe cativa ani” Ce ma intereseaza ca a fost inflatia acum trei ani de 2% si cum sa fac media cu ea?? E ca si cand ma duc la doctor cu 40C temperatura si ala zice: temperatura ta medie pe ultimile trei luni a fost 35.6C deci esti bine!

  2. Incompetenta si iresponsabilitatea politrucilor UE se vrea acoperita cu razboiul din Ucraina, de parca intreg universul graviteaza in jurul acesteia. Vedem cu totii cum gestioneaza acesti politruci, crizele energetice si a combustibililor. Instituie sanctiuni economice fata de Rusia care, ce sa vezi, se intorc impotriva propriilor state ?!

  3. Banca centrală europeană are fabrica ei de bani și a pompat euro în prostie ca să stimuleze economiile (a cumpărat datorii suverane) . A venit apoi pandemia, iar marele Trump a trimis și el bani cu elicopterul (bani care s-au dus la bursă, și doar puțini la consum).Ultimul pe listă e Putin care a mobilizat prostimea politică să cheltuie multe miliarde pe armament pentru Ucraina + blocarea cerealelor. Mda… viitorul sună bine !

  4. Prețurile au luat-o razna către sus și dezastrul a început să se manifeste încă de anul trecut datorită politicii „energie verde” = greta trotineta și dezmățului covid = îmbogățirea deștepților. Sancțiunile puse prostește Russiei fără motiv au agravat și mai tare situația. La noi se adaugă furtul pe față din averea țării practicat de guvernanți în cârdășie cu mari companii din afară care pun mâna pe tot ce a mai rămas la preț de nimic + șpagă. Ce, anul ăsta s-au scumpit gazul și curentul sau anul trecut? Era invazie în Ukraina anul trecut? NU. De vină e Putin că făcea plajă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.