Igiena, precară în Franța. Inflația lovește una din două persoane

În fața inflației, insecuritatea în materie de igienă explodează, avertizează asociația Dons solidaires. Tinerii sunt cei mai afectați, inclusiv cei care fac parte din câmpul muncii.

Dominique Besançon, directorul general al Dons solidaires, și-a exprimat luni, 26 februarie, îngrijorarea cu privire la rezultatele celui de-al patrulea barometru realizat de asociație, care colectează donații de produse nealimentare pentru a le redistribui unei rețele de asociații care acționează pentru combaterea sărăciei.

Unul din doi francezi declară că actualul climat economic îi obligă să reducă consumul de produse de igienă din lipsă de bani. Această cifră era de „doar” 34% în 2023, scrie B1 Tv, potrivit Le Figaro.

„Este un compromis permanent între achiziționarea de alimente, produse de igienă și facturile la energie”, își amintește Dominique Besançon. Mai mult de una din cinci persoane a trebuit deja să aleagă între cumpărarea de alimente și un produs de igienă.

Această precaritate îi conduce astfel pe francezi în cauză către soluții de evitare: 41% dintre părinți spun că controlează consumul de gel de duș al copiilor, în timp ce doar 20% au fost în acest caz acum cinci ani.

O treime dintre francezi prelungesc utilizarea produselor de unică folosință – întotdeauna din motive bugetare -, 23% controlează consumul de hârtie igienică și 11% se spală uneori fără săpun.

Femeile se confruntă, de asemenea, cu o precaritate menstruală care continuă să fie un motiv de îngrijorare: 16% dintre femeile care sunt la menstruație sau care au un copil care are menstruație spun că au rămas deja fără protecție periodică din lipsă de bani.

Această cifră era de „doar” 8% în 2019. Această rată urcă vertiginos în rândul femeilor tinere, care reprezintă 28% din astfel de cazuri.

Cifrele șocante,  problemă tabu

Dominique Besançon recunoaște că „au existat unele progrese”, cum ar fi legea împotriva deșeurilor (Agec), care obligă întreprinderile să dea prioritate la donarea bunurilor nevândute, și asigurarea unei protecții sanitare gratuite pentru anumite categorii de public.

Dar igiena precară a prins rădăcini și trebuie să o abordăm în mod sistematic”, spune ea. Acțiunea publică și privată este esențială.

Sondajul Ifop pentru Dons solidaires a fost realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane reprezentative pentru populația franceză în vârstă de 18 ani și peste, intervievate online între 17 și 22 noiembrie 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Aceasta spune totul despre vaccinare: igieniena deficitară, apă contaminată și lipsa facilităților de eliminare a gunoiului. Așa a fost întotdeauna cazul de la 1790. Se ignora cauzele reale ale bolilor, dar isi aroga meritele atunci când sosesc salubritatea, apă curată etc. și fac treabă adevărată. Nu există nicio îndoială că igienizarea a eliminat multiple boli și, mai devreme sau mai târziu, le va elimina în întregime. Bineînțeles, când vine acel moment, după toate probabilitățile meritul va fi acordat vaccinării. S-a estimat că în 1839, pentru fiecare persoană care a murit de bătrânețe sau violență, 8 au murit din cauza unei boli specifice cauzate de salubritate. Istoria se repetă pentru cei care nu învață din ea.

  2. Se reduce „consumul de produse de igienă din lipsă de bani” … in schimb mersul la restaurant se mentine … Francezii n-au „stralucit” niciodata, daca pot spune asa, prin curatenie … daca pot sa reamintesc lipsa salilor de baie si a toaletelor din case pina cam prin secolul 20 (pina si la Versailles, din lipsa de wc-uri, marchizii si contesele pomadate se bagau pe dupa canapele si perdele, atunci bind ii lovea cite o burtelnita, iar faimoasele parfumuri frantuzesti au la origine tocmai nevoia de a ascunde toata putoarea din saloane !). Ludovic „ics i ve” (al XIV-lea), atunci cind pleca prin Franta pe la vreuna din zecile de amante nobile, ii trimitea acesteia o scrisoare cu vreo doua-trei luni inainte, la genul : „Draga mea, vezi ca sosesc pe 15 august la castelul tau, ai grija ca pina atunci sa nu te speli !” !! (ps : in timpul asta, ca sa facem legatura cu actualitatea, psihopatul criminal Macron evoca posibilitatea ca nu numai Franta, dar si tarile UE peste care acest fanfaron care se crede buricul Pamintului se inchipuie vreun Napoleon, sa trimita trupe in Ucraina ! „Declaratia” acestui dement nu e mai veche de citeva ore !)

  3. Un pic de parfum si un furculision pentru paduchi face minuni. Francezii sunt obisnuiti, istoric vorbind. Nimic nou pe malurile Senei!

  4. Occidentalii din evul mediu au avut o oroare de a se spala.
    Asa ca nu sufera prea mult frantujii, e in obiceiul lor . Se zice ca tot ce pute e bun. Branza…foloncutza😆😆😆

  5. Mai incet cu noutatile surprinzatoare.Alea se spala cu sprayul de vreo 50 de ani.

  6. Majoritatea oamenilor sunt condiționați să creadă că vaccinarea a fost singurul sau principalul factor în declinul bolilor, dar de fapt, nu a jucat NICI un rol. Decesele cauzate de rujeolă, de exemplu, au scăzut cu 99,4% înainte de vaccinare. Scarlatina a scăzut în intensitate fără nici o vaccinare. Variola a scăzut din cauza introducerii igienizării și a combaterii sărăciei. Până la 90% din scăderea totală a ratei mortalității copiilor între 1860-1965 din cauza tusei convulsive, scarlatinei, difteriei și rujeolei a avut loc înainte de introducerea imunizărilor și a antibioticelor. Poate cel mai mare rău al ,,imunizării” constă în deturnarea atenției publice de la adevăratele metode de prevenire a bolilor. Încurajează autoritățile publice să permită ca tot felul de probleme, ca cele sanitare, de suprapopulare și alte probleme sociale să rămână nerezolvate, în special în școli și spitale ignorând rolul vital jucat de nutriția corectă, lumina solară și alți mulți factori implicati în menținerea sănătății publice. Boala se vindecă ușor – ar fi sfârșitul fricii și sfârșitul vaccinării. Dar cine crede ca o industrie sociopatică bazată pe o dogmă pseudo-științifică și orientată spre profit va renunța atât de usor la o vaca bună de muls?

  7. Ha, ha, ș’ cân’ te gân’ești că-i plin forumu’ di “d’artagneni” d-eia di nu te poț’ aprochia la 2 metri di iei că put, da’ ne fac nouă apologia Ovest-ulii “civilizat” zâcându-ne că rușii-s la ani lumină…

  8. De la regele Soare la macron, folosesc parfum in loc de apa de spalat…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.