BCE: Va fi necesar un sacrificiu mai mare

Va fi necesar un „sacrificiu” mai mare decât în ​​perioadele anterioare de înăsprire a politicii monetare pentru a controla inflaţia, au declarat oficialii Băncii Centrale Europene, care au avertizat că mărirea preţurilor riscă să scape de sub control dacă nu se iau măsuri în forţă.

Potrivit Financial Times, Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv al BCE, şi François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franţei, au declarat sâmbătă că politica monetară europeană va trebui să rămână strictă pentru o perioadă lungă de timp.

Declaraţiile oficialilor BCE de la reuniunea bancherilor centrali din întreaga lume au făcut ecou celor ale preşedintelui Rezervei Federale, Jay Powell, care a promis recent că va „întreţine o politică monetară aspră” pentru a înlătura inflaţia.

Ritmul creşterii preţurilor a ajuns la un nivel nemaivăzut de zeci de ani în multe economii avansate ale Europei.

„Este probabil ca băncile centrale să se confrunte cu o rată de sacrificiu mai mare în comparaţie cu anii 1980”, a declarat Schnabel.

Inflaţia din zona euro este de aşteptat să atingă nivelul record de 9% în august, când cele mai recente date vor fi publicate miercuri.

BCE a încheiat luna trecută opt ani de rate negative ale dobânzilor prin creşterea ratei depozitelor cu jumătate de punct procentual, depăşind indicaţiile anterioare. Unii membri ai consiliului de conducere, format din 25 de persoane, cer o creştere a ratei cu 0,75 puncte procentuale la şedinţa din 8 septembrie.

Schnabel, un fost profesor german de economie care s-a alăturat consiliului BCE la începutul anului 2020, este una dintre cele mai influente voci ale băncii centrale în materie de politică monetară, în calitate de şef al operaţiunilor de piaţă. Ea a avertizat că „presiunile economice actuale alimentează un proces inflaţionist care devine din ce în ce mai greu de controlat”.

Aşteptările inflaţioniste sunt în creştere în rândul analiştilor, dintre care mulţi se aşteaptă ca preţurile să continue să crească peste ţinta de 2% a BCE, a spus Schnabel, adăugând că, în cele din urmă, credibilitatea instituţiei este puternic ameninţată în funcţie de măsurile acesteia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. nicio stire pozitiva. la ce-i trebuie omului optimism si incredere? dar intrebarea mea e urmatoarea: toti cei care au creat acest climat infect pe care acesti nemernici in arunca in spatele omului care nu a participat la nicio decizie, ce merita? sa-i sacrificam pe cei de la putere!

  2. mizeria pleacă de la băncile centrale iar restul sunt fumigene.

  3. Mai puneți niște panouri, tovarăși, și ceva ventilatoare.O pătură-n plus și luați și câinele-n brațe să dormiți cu el.De preferat ceva rasă chinezească,să-l mâncați la primăvară…și gata cu comentariile, ne concentram pe respirație, să micșorăm amprenta de carbon.Suflațin în pungă.Toți suferim, hai ca se poate, hai că o să reușim, nu vă tot plângeți sărakilor, că v-am răbdat fițele atâta, vi s-a ridicat traiu bun la cap.De-acu, hai gata cu smiorcăielile…Mortu de la groapă nu se mai întoarce, ce-a fost, a fost, arde planeta dă vie de la fițele voastre! Vreți căldură? La muncă, fire-aț ai dreaq dă putori!…(fragment din comunicatul de presă a conferinței de la Davos)

  4. N-ar trebui sa se sacrifice cei care cu o ticalosie bine stimulata duc Europa constient in sant?! Trimisi toti acasa ptr. TOTDEAUNA? Se vorbeste de consecinte, de masuri, dar TOTI TAC cand vine vorba de VINOVATI, despre ce si cine a provocat problema. Este uluitor cu cata neobrazare grohaie in continuare de parca cresc calitatea vietii si nu o scad. O tot ard cu razboiul si Putin, dar mizeria asta a inceput in 2021 vara, nu in februarie 2022 !!!!
    Fortarea „green deal” va spune ceva? Ca Timmermans in 2021 spunea ca trecerea la energia verde se va face scumpind energia si in consecinta saracind cetatenii UE care vor polua mai putin? Ca ala rumunache de la ANRE (parca) spunea tot in 2021 ca preturile la energie vor creste continuu in viitor?
    Nu spuneau aia de la UE ca traind in frig (sa mai punem o haina), intuneric, foame (sa mancam mai rar), mizerie (sa ne spalam mai rar si cu apa rece), boli vom implementa „green deal”? Si va mai amintiti cum aproape toti (cu exceptia lui Orban) conducatorii tarilor UE au fost deacord cu mizeria asta, sacrificand constient propriile popoare? Oare cu ce au putut fi convinsi, motivati sa nu le mai pese de proprii cetateni?

  5. …mitul economiei de piata a murit!.. de cand monopolurile pot dicta productia…ce spune, la modul simplist teoria economiei de piata?…cerere si oferta, raritatea celei din urma…pai, daca numai eu pot sa produc energie-de ex-si am tot ce trebuie pt a o produce chiar gratuit dar o fac cu taraita, normal ca pretul creste, toti avem nevoie de acest produs…numai ca eu controlez productia…dar este, oare, acesya motivul inflatiei???…desigur, nu!…rezerva fractionara si instrumentele de plata artificiale, inventate de banci acum aproape un secol in urma sunt semintele…bancile au tiparit bai fara acoperire in realitate…au crescut dobanzile peste rata de crestere economica reala..acum culeg recolta…cu bani inventati pun mana pe bunuri reale…inflatie nu exista daca nu este provocata intentionat…

  6. …cu dobânzi negative ale BCE, iar acum aceeași specialiști de clasă schimbă macazul și intră tare în austeritate. La ultimul mandat al lu’madam Merkel, ea a declarat că Germania nu va mai oferi sfaturi financiare pentru Europa. Acum apare un alt neamț care sa ne scoată din mocirlă . Mari jigodii nemții ăștia, vor să ne demonstreze concret că suntem proști; ăștia nici nu merită în Europa !

  7. Când au fost cele 7 vaci grase ( ani de belșug) Iosif, în numele faraonului, a luat recoltele și a făcut rezerve. Când vacile au fost slabe ( ani de foamete ) Iosif le-a dat ce a strâns de la ei în anii de belșug dar contra cost, au plătit cu bunurile chiar cu libertatea . Fie vacile grase sau slabe faraonul, Iosif și apropiații lor au trăit în belșug. Deci de mii de ani e la fel.

  8. Desigur că va trebui să facem sacrificii, din nou. Doar că încep să-mi pun întrebări. De ce, iar? Că doar ne-ați promis bunăstare, siguranță,etc. Să nu uităm exemplul Islandei din 2009. Când au cerut sacrificii poporului i-au băgat la pușcărie.

  9. si bogatii vor veni SA CERSEASCA MANCARE LA MASA SARACILOR…INAPOI LA GHEENA CU VOI, SATANELOR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.