BEC: „Erori de înscriere” la referendum

UPDATE. Biroul Electoral Central (BEC) i-a răspuns, vineri, președintelui CCR Valer Dorneanu la nelămuririle sale legate de referendumul din 26 mai, precizând că numărul diferit de alegători la cele două întrebări de la referendum este cauzat de ”erori de înscriere” și legislație ambiguă

Precizările BEC către Valer Dorneanu:

„Urmare a adresei dumneavoastră vă comunicăm următoarele: «Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum…» consemnat la pct. 1 din anexele nr. 2-4 la Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificăril și completările ulterioare, în opinia noastră, reprezintă, fără îndoială, același număr cu «numărul persoanelor înscrise în listele electoral permanente» prevăzut de art. 5 alin. (2) din aceeași lege.

Înscrierea la această rubrică, de către unele birouri electoral al secțiilor de votare, și a alegătorilor cuprinși în listele electorale suplimentare, este o eroare generată de formularea ambiguă a textului de la pct. 1 din anexele nr. 2-4 la Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificăril și completările ulterioare (textul care se regăsește pe procesul verbal din secția de votare poate sugera că «lista pentru referendum» este mai mult decât lista electorală permanentă, respectiv, că ar include și numărul alegătorilor care au votat pe lista suplimentară).

Precizăm că, în absența unei atribuții legale cu acest obiect stabilite în sarcina sa, Biroul Electoral Central nu putea dispune corectarea acestei erori, în condițiile în care legiutorul nu a introdus, la acest punct din procesul verbal de centralizare, o cheie de control care să împiedice o astfel de înscriere eronată.

În condițiile în care singura cheie legală, în cazul referendumului, este cea de la nota la anexele 2-4 din Lgea 3/2000, așa cum au fost ele modificate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 29/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, precum și pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a referendumului din 26 mai 2019, urmare a Deciziei Curții Constituționale 143/2019, Biroul Electoral Central nu poate cenzura procesele verbale întocmite de birourile electorale inferioare, întrucât atribuția sa legală, potrivit art. 25 alin. (1) din Legea nr. 3/2000 cu modificăril și completările ulterioare, este aceea de a centraliza toate procesele verbale întocmite la referendum.

În opinia noastră, numărul corct car trebuia înscris la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului este numărul total al alegătorilor din lisa electorală permanentă pe care fiecare biroul electoral al secției de votare l-a primit în format tipărit”, arată BEC, în răspunsul către CCR.

BEC: Unele diferențe de cifre au fost generat de greșelile unor Birouri Electorale Județene

Biroul Electoral Central mai precizează cu unele diferențe de cifre ale alegătorilor care au răspuns la întrebările la referendum au avut drept cauză greșeala unora dintre Birourile Electorale Județene în înscrierea pe liste, respectiv BEJ Constanța, Neamț și Vâlcea.

„Potrivit Deciziei Biroului Electoral Central n.r. 72D/14.05.2019, pe care v-o transmitem anexat, în copie, alegătorii care doreau să votez la referendum nu puteau opta între cele două întrebări și, dacă declarau că doresc să voteze la referendum primeau ambele buletin de vot, iar consemnarea faptului că au votat, se făcea pe o singură listă electorală.

Având în vedere faptul că înscrierea la pct. 1 din procesul verbal se făcea prin consemnarea numărului de cetățeni înscriși într-o singură listă electorală permanentă, înscrirea unor cifre diferite pe cele două procese-verbal nu poate reprezenta decât erori de înscriere.

În acest context, reiterăm precizarea făcută și în răspunsul la întrebarea anterioară, că, în lipsa uni chei legale de control între cele două procese-verbale privind rezultatele referendumului, Biroul Electoral Central nu poat cenzura documentele birourilor electorale subsecvente, ci doar centralizează datele, așa cum ele au fost înscrise de acestea.

În ceea ce priveșt diferențele dintre cifrele de la pct. 1 din procesele verbale, precizăm că ele au fost generate prin înscrierile operate de trei birouri electorale județene, rspectiv Constanța, Neamț și Vâlcea, iar în cele 3 județe, erorile au fost făcute de 4 secții de votare:

– Secția nr. 478 din comuna Mereni, satul Osmancea, județul Constanța (diferență de +4 în Întrebarea 1 față de Întrebarea 2)
– Secția nr. 26 din municipiul Piatra-Neamț, județul Neamț, (diferența de +29 în Întrebarea 1 față de Întrebarea 2)
– Secția nr. 138 din orașul Călimănețti, județul Vâlcea (diferența de -816 în Întrebarea 1 față de Întrebarea 2)
– Secția nr. 323 din comuna Păușești – Măglași, satul Pietrari, județul Vâlcea (diferența d +4 în Întrebarea 1 față de Întrebarea 2)

Influența generală la nivelul național est de 779 (mai mult în Intrebarea 2 față de Întrebarea 1)”, se arată în răspunsul BEC către președintele CCR Valer Dorneanu.

Răspunsul BEC vine după ce Valer Dorneanu a transmis o solicitare în care a cerut lămuriri referitoare la listele pentru referendumul din 26 mai. Dorneanu a întrebat, printre altele, de ce numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Raspunsul BEC este de toata vrajala, BEC nu da un raspuns clar de ce difera atat de mult numarul de voturi pentru cele 2 intrebari la referendum. Singurul raspuns plauzibil si corect este acela ca alegerile au fost fraudate masiv. La nivelul intregii tari au existat 1,5 milioane de votanti plecati in drumetie prin tara. In judetul Cluj au votat pe listele suplimentare, turisti electorali 48.000 de cetateni, deci in intreaga tara au fost cam 40.000 de votanti voiajori in fiecare judet. Daca s-ar controla firmele de transporturi care au pus la dispozitie autobuzele pentru turismul electoral s-ar vedea si cine a platit pentru asigurarea transportului celor 1,5 milioane de turisti electorali???

  2. Pentru asigurarea unor alegeri corecte si cinstite in Romania trebuiesc introduse urmatoarele prevederi: 1. buletinele de vot sa fie inseriate la fel ca bacnotele si de asemenea sa fie prevazute stampile de vot numerotate pentru fiecare sectie de vot in parte. 2. Fiecare cetatean cu drept de vot sa primesca cartea electonica a alegatorului inseriata la fel ca orice cartela bancara, nu inainte de a se face un recensamant la sange in Romania pentru a se stabili cu exactitate numarul real de cetateni cu drept de vot. 3. Organizarea procesului electoral sa nu mai fie facut de serviciile de forta, recte STS si SRI care sunt institutii militarizate ai caror sefi sunt numiti de Presedinte, ceea ce face posibila fraudarea cu usurinta a alegerilor in favoare partidelor care-l sustin pe acesta.

  3. Cu alte cuvinte BEC a centralizat REZULTATE COSNTAND IN FALSURI ,fiind aduagate listele suplimentare permanente de la lagerile parlamentare la „referendum”!
    In Lege nu spune ctre BEC ca trebuie sa adune, centralizeze NU erorile ci falsurile !
    Erorirle, asa zisele „erori”trebuiua resitutite pr.verbale si INSCXRISE CORECT!
    Cu alte cuvinte BEC s-a facut COMPLICE LA PR.VERBALE FALSE CA REZULTAT SI „cheie” la asa zisele „erori”consfintite prin incalcarea legi deoarece rezultatul a fost astfel VICIAT -CU stiinta BEC care facand complicitate la fals le inainteaza CCR si vrea ca reultatul faslificat sa produca efecte juridicie deci BEC face si UZ DE FALS !

    Manoperele au fost atat de grosolane si vizibile !
    BEC complice la FRAUDARE!

  4. @ gelu
    Nu s-au folosit autobuze, inghesuiala la cozi a iesit cu oameni coborati din autoturisme normale.Pofta de vot a fost extraordinara si au venit oamenii la vot cu limuzinele nu cu autobuzele.

    Si da, trebuie un recensamant facut pe bune.
    Cata vreme exista necesitatea de a avea multe locuri prin PE, nu pentru folosul nostru, ci pentru „famigliile” politice europene, sunt slabe sansele insa.
    Vom trai in minciuna pana la disparitia in istorie.

    Romania nu are niciun partid conservator nationalist veritabil si asta va duce la disparitia de pe harta.

  5. Frauda cu tableta. Au fost introduse milioane de voturi pentru a trece referendumul idiotului și pentru ‘victoria’ sorosistilor. Azi Radu Herjeu a dovedit cum in diaspora atît de draga sorosistilor la o singura secție de votare au fost introduse in urne citeva mii de buletine de vot.

  6. P(D)NL,PMP,USR,PLUS si UDMR n-au fraudat atat de mult,vreo 2 milioane de voturi cel mult, ca sa iasa asa cum s-a trasat sarcina de la Bruxelles,via Soros,ha,ha,ha…

  7. Ei, lasati! Problema se poate rezolva rapid si fara dificultate. Trebuie ca CCR sa-l consulte pe marele constitutionalist Zagrean (care, deja, a inceput sa faca valuri cerand CCR sa valideze cat mai repede posibil referendumul) care sa le explice judecatorilor Curtii cum trebuie conceputa si implementata o ERATA care sa corecteze „micile” erori aparute din varii motive, si, mai ales, datorita ambiguitatii prevederilor din anexele Legii 3/2000. Stau insa si ma intreb, cum dracu’ marii judecatori de lucreaza la BEC, nu si-au dat seama decat acum ca Legea 3/2000 are prevederi ambigue, ca nu stabileste „chei legale” pentru controlul datelor si ca …. ce naiba mai invoca ei, dand din colt in colt. Au trebuit sa treaca 19 ani ca sa se prinda de tarasenie!? Cate referendumuri au fost afectate de inadvertentele din continutul legii in cauza!? Si cum de a validat CCR-ul aceste referendumuri viciate „de lege” (sic!) – desigur, cu exceptia celui din 2012 cand, cum am zis, au conceput si derulat <>.
    In rest, total de acord cu remarcile si propunerile emise de „gelu”.

  8. #Omul care trece – ERATA: in spatiul <> se va citi „Operatiunea ERATA”

  9. Si acuma?! BEC recunoaste erorile si ca in consecinta rezultatele nu pot fi corecte! Cum poti vailda asa un referendum bazat pe date eronate?!

  10. Ce fel de erori or mai fi si acestea!? BEC dispune doar de listele nominale ale votantilor, caci nimeni nu voteaza fara verificarea identitatii. Voturi duble sunt excluse in aceasta procedura.

  11. Domnilor, sunt de accord cu un recensamant si chiar as paria ca in ROMANIA actual exista doar 10 milioane de suflete,NU VOTANTI .Sigur ca diferite secte /organizatii/masonerii/minoritati incearca falimentarea totala
    a frumoaselor noastre plaiuri.Mos Iliescu cu minerii cu lanturi prin Bucuresti in secolul 20 ,NUMAI sI NUMAI
    ca PCR sa supravietuiasca cu elitele ZEGREAN,BASE,DRAGNEA,NASTASE,UDREA,COCOS si alte cateva mii de NEPRODUCTIVI
    Votul la toate alegerile din 1990 incoace ,TOATE au fost ,,aranjate„ dupa deviza marelui criminal STALIN ( cei
    care numara etc.)

  12. In primul rand trebuie eliminata acesta suprapunere a alegerilor cu referendumuri, iar acestea din urma sa contina obligatotiu o singura intrebare, tehnologie si soft ale AEP, asta la nivel de teorie, practic, se va gasi un subterfugiu prin care lucrurile sa ramana la fel.

  13. La 1,5 milioane de turisti electorali, pot spune cu certitudine ca acest referendum a fost o MEGA FRAUDA orchestrata de la Cotroceni!!

  14. Domnule Valer Dornean, stiu si va recunosc de „meserias” nu de cirpaci, vedeti ca Radu Herjeu, care nu este un nimeni a facut dovada unei fraude uriase atat la votul pentru Europarlamentare cat si la cele doua intrebari pentru Referendum, in sensul ca au fost adunati si numarati de trei ori aceiasi votanti. Frauda este uriasa si nemaintalnita in „practica” fraudarii alegerilor din Romania postdecembrista si de pretutindeni, si v-o spune tot un „meserias”.Trebuie sesizat de urgenta nu doar Parchetul General si BEC dar si Uniunea Europeana deoarece e pe cale sa ajunga in Parlamentul UE excroci romani prin vot fraudat masiv dar si tortionari si bestii securiste precum Traian Basescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.