Biden: Când presa devine instrument al propagandei, există un pericol

În alocuţiunea din finalul vizitei oficiale la Bucureşti, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a spus referindu-se la corupţie că aceasta  reprezintă o altă formă de tiranie, dar şi un pericol atât pentru economie, cât şi pentru securitatea naţională.

„Corupţia reprezintă o alta formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există ţări care exploatează corupţia pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea ţărilor din jur”, a spus vicepreşedintele SUA.

Oficialul american a mai afirmat că, atunci când tribunalele şi politicienii pot fi cumpăraţi, societatea poate fi manipulată.

„Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra”, a adăugat Joe Biden.

România a trecut de la o țară captivă la un aliat NATO și a obținut rezultate semnificative în lupta împotriva corupției, una din tiraniile țării, a mai spus Biden.

„România a făcut un real progres de la ultima mea vizită, acum 5 ani. Ne așteptăm nu numai din partea românilor, ci și a americanilor, ca membri NATO să împărtășească valori comune. Valoarea cea mai importantă este o societate transparentă și liberă. Corupția este un dușman, poate fi considerată o tiranie a țării. Lupta anticorupție garantează suveranitatea statului. Iar justiția și ANI și-au făcut datoria”, a spus Joe Biden.

„În România au apărut realizări semnificative în lupta anticorupție. DNA și-a stabilit independența și a trimis o mie de cazuri în fața justiției anul trecut. ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate, persoane care țineau posturi exclusive și aveau proprietăți nejustificate. Sunt lucruri care mai trebuiesc făcute, dar nu este de mirare că instituțiile dumneavoastră anticorupție sunt cotate cele mai de încredere în România. Corupția este o problemă grea și complexă. Vă îndemn clar să faceți pași înainte, cereți instituțiilor dumneavoastă judiciare să fie libere de influența politică”, a mai  declarat vicepreședintele SUA.

Alte declaraţii:

„Există ţări care exploatează corupţia, pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze independenţa altora. Corupţia a devenit politică externă pentru unele ţări.  Când presa devine instrument al propagandei, există un pericol.  Am văzut asta în Ucraina. 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare capacitatea de a se apară.

Lupta împotriva corupţiei înseamnă şi capacitatea de a te apară.  Mulţi din guvern sau afară aţi luptat în apărarea corupţiei şi va felicit. DNA şi-a stabilit independenţa, a trimis 1.000 de cazuri anul trecut în instanţa, ANI peste 6.000 de cazuri.  Mai sunt multe de făcut, dar instituţiile anticorupţie din România sunt cotate foarte bine.

 Preşedintele ICCJ a ales să lupte împotriva corupţiei, cetăţenii români se implică, de la elevii de şcoală care învaţă să nu dea mită că să treacă examenele.  Corupţia e o problema grea şi complexă în orice ţară, dar poate fi rezolvată.

Va îndemn să faceţi paşi înainte, cereţi instituţiilor să fie libere de influenţă politică, insistaţi că nimeni să nu fie deasupra legii.

Nu e o invenţie străină – românii au luptat împotriva corupţiei de multă vreme.

Am auzit povestea lui Cuza, care s-a deghizat că ţăran şi s-a dus la piaţă, a pretins că cumpără lapte de la un negustor care îi păcălea pe clienţi cu două măsuri. A spus cine este, l-a obligat pe negustorul necinstit să umble prin piaţă cu cele două măsuri că să vadă toată lumea. Nimeni nu mai cumpără de la el. E o parabolă care spune mult. Investitorii străini ştiu adevărul.

Trebuie să fie judecători fără frică, 24 de ore pe zi, procurori curajoşi, poliţişti care ignoră intimidarea şi presiunea. Comunitatea de afaceri să lupte împotriva corupţiei.

E nevoie de politicieni care să înţeleagă că guvernul trebuie să servească oamenii nu invers. E nevoie de o presă independenţa, care nu depinde de nimeni, protejată de presiuni din afară. Trebuie o implicare activă a oricărui cetăţean.

Democraţia nu poate supravieţui fără participarea activă a cetăţenilor. Societatea civilă e esenţă democraţiei şi ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea voce minorităţilor şi grupurilor defavorizate, să ţină puterea sub control.

Aşteptăm de la dvs., cei prezenţi în Sala Unirii, să fiţi promotorii demnităţii, să protejaţi drepturile fundamentale ale femeilor, rromilor. Societatea civilă a schimbat lumea şi o poate face în continuare.

Societatea civilă să fie vigilenţa: democraţia nu e o destinaţie, ci drumul pe care mergem. Nu veţi fi niciodată singuri, SUA şi alte naţiuni vor fi alături de dvs”.

La alocuţiunea vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, au fost  prezenţi politicieni, miniştri, şefi de partide şi de instituţii din sistemul judiciar, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi jurnalişti invitaţi de Ambasada SUA.

Au fost prezenţi, de asemenea, şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Mişu Negriţoiu – ASF, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general, Tiberiu Niţu, precum şi reprezentanţi ai CSM şi ai Curţii Constituţionale, în frunte cu Augustin Zegrean, dar şi şeful ANI, Horia Georgescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.