Biden l-a sunat pe ”Criminal”. Linile roșii ale Rusiei și Chinei

Statele Unite au notificat Turcia că doua nave militare americane vor intra în Marea Neagră, pe 14 si 15 aprilie, și vor rămâne aici până pe 4, respectiv 5 mai (Convenția de la Montreux, din 1936, permite navelor de război din statele neriverane să rămână maximum 21 de zile în Marea Neagră). ”Nu e nicio noutate”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, adăugând că navele americane au intrat în Marea Neagra în mod regulat în ultimii ani.

Rusia: navele SUA să se retragă, spre binele lor

Noutatea este însă că armistițiul stabilit în iulie 2020 în Donbas nu mai este respectat, că Rusia și-a masat circa 200.000 de militari – două armate și trei divizii aeropurtate – în apropierea graniței cu Ucraina -, că guvernul de la Kiev a răspuns prin mobilizarea armatei și a rezerviștilor, iar SUA și NATO, cel puțin după informațiile oferite de Ministerul Apărării din Rusia, au circa 40.000 de militari mobilizați în apropierea frontierelor Federației Ruse.

Moscova a avertizat SUA să nu apropie cele două nave militare de Peninsula Crimeea, ”prentru binele lor”. Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a considerat că SUA recurg la o provocare. ”Navele americane nu au ce căuta în apropierea țărmurilor noastre, este o acțiune pur provocatoare. Provocatoare în cel mai direct sens al cuvântului: ne pun nervii la încercare, se joacă cu nervii noștri. Nu vor reuși”, a spus Riabkov.

Toate aceste evoluții au fost privite de analiștii internaționali ca parte a unui joc ”cine clipește primul” între Statele Unite și Rusia.

Pe acest fond cât se poate de tensionat, președintele Joe Biden l-a sunat, pe 13 aprilie, pe omologul rus Vladimir Putin, despre care a spus în urmă cu câteva săptămâni că este un ”criminal”. Discuția dintre Joe Biden și ”criminal” a fost prezentată diferit de cele două administrații. Tonul Casei Albe este mai mai ferm decât al Kremlinului.

Discuția lui Biden cu Putin. Cine a clipit?

Versiunea Casei Albe, cea mai cunoscută, fiind prezentată de toata presa occidentală, arată că ”președintele Joseph R. Biden a vorbit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin”. Versiunea Kremlinului arată că, ”la inițiativa părții americane, a avut loc o convorbire telefonică între președintele Federației Ruse și președintele Statelor Unite”.

Versiunea Casei Albe arata că Joe Biden ”a spus limpede că SUA vor acționa cu fermitate pentru a-și apăra interesele naționale în fața acțiunilor Rusiei, precum imixtiunile cibernetice și cele în alegeri”. Apoi, ”președintele Biden a subliniat angajamentul de neclintit al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Președintele a dat glas îngrijorărilor noastre privind desfășurările militare ruse în Crimeea ocupată și la granițele Ucrainei și a cerut Rusiei să dezescaladeze tensiunile”. ”Președintele Biden a propus un o întâlnire la vârf într-o țară terță, în următoarele luni, pentru a discuta toate problemele pe care le au în fața Rusia și SUA”.

Comunicatul rus adaugă la lista temelor abordate Afganistanul și programul nuclear iranian și menționează, la fel ca și comunicatul american, propunerea lui Biden pentru un summit ”în viitorul apropiat”. Când vine vorba despre Ucraina, comunicatul Kremlinului vorbește despre „conflictul intern din Ucraina” și arată ca Vladimir Putin este pentru o reglementare politică, bazată pe Acordurile de la Minsk.

A clipit Joe Biden? Sau a clipit Vladimir Putin? Cele două communicate vin cu foarte puține propuneri – un „dialog strategic” și un summit Biden-Putin ”în următoarele luni”. Este un orizont de timp care pare prea îndepărtat pentru a împiedica un război în zona Marii Negre, însă faptul că ambele comunicate plasează această posibilă întâlnire undeva în vară, devine limpede că nu va fi escaladat conflictul din Donbass.

Turcia și cheia strâmtorilor

Dacă situația din Marea Neagra va degenera, rolul Turciei va fi extrem de important, pentru că este țara de care depinde traficul prin strâmtori. În acest context, nu este surprinzătoare decizia președintelui Recep Erdogan de recurge la arestarea mai multor amirali în retragere care i-au contestat planul de a construi un canal paralel cu Bosforul și care nu ar intra în zona guvernată de Convenția de la Montreux. Guvernul Turciei a sugerat că amiralii cu pricina ar putea fi găsiți vinovați de tentativă de lovitură de stat. În acest moment, Rusia este avantajată de Convenția de la Montreux. Există însă voci care arată că reglementările convenției pot fi ocolite punând navele militare ale statelor neriverane sub pavilionul unor state riverane. România și Bulgaria sunt state NATO, iar regimul de la Kiev este unul pro-american și ar putea lua asemenea decizie. Informațiile despre discuțiile ce au loc între Turcia și Rusia și Turcia si SUA pot oferi cheia care să spună încotro merge criza.

Ministrul adjunct de Externe Riabkov era extrem de supărat că Statele Unite se joacă cu nervii Federației Ruse. Însă și reciproca este valabilă. Ba mai mult, președintele Biden (sau mai degrabă personajul colectiv ”Biden”, așa cum scrie presa rusă, care îl consideră incapabil pe Joe Biden să poarte niște negocieri complicate) este testat și de China, tot prin manevre militare și tensionarea situației în Marea Chinei de Sud.

Liniile roșii ale Rusiei si Chinei

Ce au de gând Vladimir Putin și Xi Jinping?”, se întreabă jurnalistul Pat Buchanan.

Surse militare de la Kiev estimează că sunt 85.000 de militari ruși defășurați între 10 si 50 de kilometri distanță de frontiera Ucrainei. «Sunt îngrijorat de acțiunile Rusiei la frontiera Ucrainei. Începând din 2014, de la invazia rusă, nu au fost atât de mulți militari ruși aici», a spus secretarul de Stat Antony Blinken. «Președintele Biden a fost foarte limpede. Dacă Rusia acționează nechibzuit sau agresiv, vor fi costuri, vor fi consecințe», a avertizat Blinken.

Ce «costuri» și ce «consecințe» nu a specificat”, scrie Buchanan.

Cu câteva zile înainte, Biden l-a asigurat personal pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de «sprijinul de neclintit al Americii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii ruse în curs din Crimeea și Donbass».

Ce înseamnă asta?

Când Putin era un tânăr ofițer KGB, Marea Neagră era un lac sovietic, dominat la vest de România și Bulgaria, membre ale Pactului de la Varșovia, la nord și est de URSS, iar Turcia ocupa malul sudic. Acum, trei din cele șase state riverane sunt membre NATO. Alte două, Ucraina și Georgia, vor să devină membre NATO.

Cine îi poate acuza pe ruși că simt că pierd și că sunt izolați în mod forțat?

Transparența mobilizării militare ruse sugerează că este mai mult un mesaj pentru SUA și NATO, nu neapărat o pregătire de invazie. Putin pare să spună: aderarea Ucrainei la NATO sau staționarea trupelor SUA sau NATO în această țară ar însemna încălcarea unei linii roșii pentru Rusia. Și nu excludem o acțiune militara pentru a împiedica și a reacționa la această încălcare.

Istoria recentă arată că Putin nu glumește. Am văzut asta de două ori. Prima data, în 2008, în Georgia. Deși SUA îl considerau pe președintele georgian Mihail Saakașvili drept un prieten și vedeau Georgia ca un potențial aliat NATO, George W. Bush nu a făcut nimic. În 2014, când o lovitură de stat susținută de SUA a răsturnat regimul ales prorus de la Kiev, Putin a ocupat și a anexat Crimeea și i-a ajutat pe rebelii proruși din Donbass să iasă de sub controlul Kievului.

Pe scurt, când vine vorba de Ucraina, Rusia a demonstrat că are propriile linii roșii, pe care le va susține prin acțiuni militare. Iar SUA și NATO au arătat că oferă susținere morală și militară Ucrainei, însă nu se vor lupta cu Rusia pentru Ucraina sau pentru a lua Crimeea sau estul Ucrainei de sub controlul lui Putin.

 

Un test similar are loc în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. Blinken a fost întrebat dacă SUA vor lupta pentru a apăra Taiwanul, care este hărțuit și amenințat de China lui Xi Jinping, care susține că insula este un teritoriu chinez. Răspunsul lui Blinken: «Ce am văzut este îngrijorător pentru noi, este vorba despre acțiunile agresive ale guvernului de la Beijing vizând Taiwanul. Avem un angajament față de Taiwan, în cadrul Legii privind relația cu Taiwanul. Tot ce pot sa va spun este că ar fi o greșeală gravă ca cineva să încerce schimbarea prin forță a statu-quo-ului».

De când a început președinția lui Biden, China a trimis avioane militare în spațiul aerian taiwanez, înconjurând insula cu nave de luptă și avertizând că o declarație de independență a guvernului de la Taipei va însemna război cu Beijingul.

Așadar, Rusia a spus limpede că va lupta pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO și prezența trupelor americane în Ucraina. Iar China a spus limpede care este linia ei roșie, că va lupta să împiedice declararea independenței Taiwanului.

Însă, în ambele cazuri, politica SUA pare una de „ambiguitate strategică”, lăsând opțiunile deschise.

Apare o întrebare: Oare Rusia lui Putin și China lui Xi, avand în vedere proximitatea lor geografica, amenință cu acțiuni militare pentru a testa împreună fermitatea administrației Biden și oare au pus la cale un plan pentru asta – Rusia în Ucraina, iar China în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est?

Și mai apare o întrebare: daca ar trebui să luptăm pentru Ucraina, câți aliați NATO ar fi de partea noastră? Și, dacă ar fi să luptăm pentru a menține Taiwanul liber, câți aliați asiatici ar lupta de partea noastră?

Acțiunile recente ale lui Putin și Xi fac ca aceste întrebări să nu mai fie unele pur academice”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

23 de Comentarii

  1. Pentru SUA era mai usor „confruntarea „doar cu Rusia !Oligarhii lui Putin,evrei rusi,politica americana in mainile evreilor americani,Kusher Nostra domina aceste tari
    E mai greu si cu China acum,nu se pot degiza in „pamanteni”iar la smecherie pe chinezi nu ii intrece nimeni

  2. „Ion Bidon” e senil… Madam Kamila conduce Statele Socialiste Americane…

  3. Exista o posibilitate sa inceapa un conflict. Spitalul Foisor de ortopedie tocmai a fost demolat acum cand daca incepe un conflict o sa fie multi soldati cu oase rupte prin explozii si inpyscare. Sa fie Alrrahat agent KGB care sa fi distrus spitalul la ordinul rusilor???
    Daca nu e inseamna ca a fost dirijat de rusi prin hipnoza de la distanta.

  4. Putin e patriot nationalist ortodox iar Biden este un globalist marioneta a corporatiilor imperiului politico-militar israelo-american

    • In caz de conflict se va vedea ce pozitie va avea Turcia, cel mai important jucator din zona dupa SUA si Rusia. Atat Putin cat si Erdogan au fost singurii sefi de stat importanti care l-au felicitat ultimii pe Biden.

    • @@Jurca … tu uiti ceva pentru ca … din motive ereditar-genetice, care te impiedeca la o privire generalista, DE ASAMBLU, „orbit fiind de detalii” banuiesc … nu din lipsa unui efort educational (banuiesc c-ai fost elev silitor 😀 )

      Sti ce uiti ?

      Grecia orthodoxa vecina care … la o adica (Turcia pe 2-oua fronturi si in dizgratia rusnaka in caze ” de necaz”) … va ataca Turcia …doar la anaghie = cand e slaba !

      Percepio sa … vrei detalii geo-strategice ?

      PS: mai bine i-a aminte la avertismentelor celor cu acces la coridoarele subterane ale „PUTERII” si
      deschide ochi la … 28 april (ca mult nu mai e !)

      🙂

      Iti dau un sfat … daca esti capabil sa vezi ORICE CONSTRUCT in sistemul lui … nu-l mai trata ca singular …orice scoatere din contrext TREBUIE facuta doar cu scopul unei mai bune INTEGRARI … doar o vziune emergent-HOLISTICA te protejeaza (cat de cat ) de greseli heuristice !

      😉

  5. nu inteleg cata logika detine Biden la bibilika. Acum o luna il numeste pe Putin criminal , iar ieri il suna la telefon. De cand un presedinte SUA suna criminali la telefon ?

  6. S-a schimbat schimbarea: vapoarele amerloce fac deja cale-ntoarsa:))) Ce caraghiosi! (Fox News: ”National Security correspondent claimed on Tuesday that the Pentagon had denied that its two warships are headed for the Black Sea”.)

  7. „Rusia și-a masat circa 200.000 de militari – două armate și trei divizii aeropurtate – în apropierea graniței cu Ucraina”

    ”Surse militare de la Kiev estimează că sunt 85.000 de militari ruși defășurați între 10 si 50 de kilometri distanță de frontiera Ucrainei”

    200.000 sau 85.000????

  8. Ceva urat coace de ceva vreme.
    Co-vidul 1984, metastaza dezinformarii globale, sa fie doar uvertura razboiului ce va sa vina?
    Oare complexul militaro-industrial yankeu crede cu adevarat ca SUA si aliatii sai pot lupta cu sorti de izbanda impotriva aliantei ruso-chineze? Tinta exacta ? Costul? Riscurile?

  9. Nu vă speriați. Rusia nu intră în Ucraina, acum. În curând va ocupa Turcia, după care urmează ce este și mai grav. Vom vedea ceea ce va fi, asta, dincolo de orice imaginație, sănătoasă sau bolnavă, devreme ce vom fi în viață. Deocamdată atât.

  10. Ai bobitze???
    Am.
    Si dai cu ele??
    Dau. Una voua doua la issrael si doua la engleji.
    Bibe ba daca ai tine-le nu ke da ca plecam acasa.

  11. Ai bobitze???
    Am.
    Si dai cu ele??
    Dau. Una voua doua la issrael si doua la engleji.
    Bine ba daca ai tine-le nu le da ca plecam acasa.

  12. Robinette se vâra-n ciorba cu Ucraina. 1. În primul rând, în CIORBA ALTUI CONTINENT: Ucraina nu-i în America de Nord. N-are granite comune cu SUA. Rusia, mai degraba, data fiind Alaska la câtiva km de Siberia. 2. Si-n aceeasi ordine de idei, ACORDURILE DE LA MINSK, la care se refera Rusia, au fost încheiate de 4 tari EUROPENE, dintre care 3 îl si garanteaza, si anume, Rusia, Franta si Germania. Acorduri pe care prapaditu’ sfrijit de la Kiev si bandele, doamne fereste sa le respecte la vreme de presedintie americana national-socialista. La fel cum doamne pazeste ca tipul sa-i sune pe Putin, garant al Acordurilor, Merkel si Macron, garanti ai acelorasi Acorduri. Si de ce? fiindca Ucraina = cui al lui Pepelea american în Europa, ca(re) sa n-aiba liniste si pace. Rezultat: Putin i-a adus aminte lui Robinette (care-avea nevoie: n-are nici echipa, nici memorie), de-a nu se amesteca ÎN EUROPA, si-nca si mai rau, LA GRANITA CU RUSIA. Bilantul convorbirii, având în vedere si noile arme rusesti tintuind SUA, arme pe care SUA nu le au si nici perspectiva de-a le avea, cel putin repede = 1-0 pentru Putin. @tomlin: exact. Robinette, criminalul împotriva umanitatii, fiind în criza de monologuri interioare.

    • te gandesti ce-ar face mass-mediatic … americanii
      daca rusii ar trimite cateva submarine atomice in CUBA …in „ukraina” americana ?

      🙂

      vezi ?
      de aceea n-are ursul coada ? (pentru c-a doat-o la … peshti !)

      🙁

  13. @mishteaux : Americanii n-ar mai face nimic mass-mediatic. Nici vreme, nici mijloace. Toti, în Arabia (stramutata fara Lawrence). De data asta, tu izbutind, chiar daca fara sa vrei, un mishteaux de tine însuti.

  14. Cei doua sute de mii de omuleti verzi nu sunt pentru Ukraina.Cei 200.000 de mii fara insemne militare sunt pentru Romania pentru a taia tarii iesirea la Marea Neagra.Ukraina nu deranjeaza Rusia,Romania da,prin cele trei baze militare americane de pe teritoriul tarii noastre.Astfel doamna Merkel se dovedeste mai mult spioana in favoarea Rusiei, decat cancelar in favoarea Germaniei,astfel cum ar fi fost posibil ca fostul cancelar german Gerhard Schröder sa devina presedintele Gazprom inca din 2017? Omul de incredere al rusilor nu ar fi fost de fapt fostul cancelar german Gerhard Schröder ci fosta sa consiliera in perioada cand era cancelar Schröder,si anume actualul cancelar Angela Merkel.De ce nu intelegeti ca nu ar fi fost posibila ocuparea Pen.Crimeea si regiunile Donet si Lugansk,daca Angela Merkel nu ar fi dat asigurari ca atat Germania cat si NATO,nu vor interveni militar pentru apararea Ukrainei.Nu inteleg de ce institutiile de forta germane prefera sa bage gunoiul sub pres, considerand ca lor nu li se poate intampla nimic,fiind repetenti la istoria recenta>Rusia a dezmembrat teritorial Germania si o vor mai face,daca nu-l vor opri pe Putin din tupeul si obraznicia sa,care se bazeaza pe spioana rusa Merkel, crescuta si educata de serviciile secrete rusesti inca de pe timpul studentiei.Pai cum ar fi fost posibil sa viziteze Romania,atunci in studentie? Base chiar avand o poza care o reprezinta pe ea pe plaja Mamaia la nudisti,si care ia aratat-o,incercand sa spuna cat de mult o au rusii la mana.Pentru evitarea unei catastrofe umanitare reale,savarsita chiar de catre omuletii verzi,Angela Merkel trebuie sa-si dea demisia ,este nevoie de o schimbare,prin preluarea luptei anticovid de catre ministrul apararii al Germaniei,si mutarea de urgenta a trupelor de desant si asalt aeropurtate si unitati mobile de rachete in Romania si Moldova la granitele cu Ukraina,aratand ca sunt impotriva expansiunii ruse.

  15. Biden a avut o convorbire la inalt nivel cu telefonistul de serviciu de la Kremlin. Putin era plecat cu treburi, n-avea timp sa asculte delirul unui schizofrenic instalat prin frauda electorala si care se crede Presedintele SUA. Daca ar fi fost ceva important de vorbit, Putin ar fi trebuit sa discute cu cei care decid din umbra, nu cu un batran incoerent. Putin stie cine sunt acei conducatori din umbra.

  16. De asta nimeni nu consemneaza vreun raspuns de-al lui Putin. Nici media americana, nici cea rusa, nici europenii. A fost o desconsiderare totala, deci.

  17. vezi ?
    de aceea n-are ursul coada ? … pentru c-a doat-o la … peshti !
    ___________
    Adica, faci apropos-uri cum ca: daca rusi nu renuntau (atomic?) la bazele din CUBA (=coada ne data la peshti a rusilor!) era intr-o situatie de PAT nu de SAH Rusia azi …raportat la bazele cu care americaniii la mii de km distanta de ele inconjoara Rusia ?

    MDA … 😀 …stie de ce n-ar ursul coada ? ..pentru ca l-a pacalit vuUSA-lpea !

    🙂

  18. Totusi Ucraina nu este stat NATO asa ca Zaharisitul nu poate implica SUA intr-un conflict cu Rusia pentru a sari in ajutorul Ucrainei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.