Bilanț tragic în Marea Mediterană

Cel puțin 3.419 de imigranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană din luna ianuarie, această rută de trecere devenind cea mai periculoasă din lume, a anunțat miercuri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), transmite AFP.

Peste 207.000 de imigranți au încercat de la începutul anului să traverseze Marea Mediterană, o cifră aproape de trei ori mai mare decât precedentul record din 2011, când 70.000 de imigranți au fost nevoiți să-și părăsească țara în cursul Primăverii Arabe.

„Aceste cifre constituie o nouă etapă la care asistăm în acest an: ne confruntăm cu un arc de conflicte și Europa s-a confruntat direct cu aceasta”, a declarat Adrian Edwards, purtător de cuvânt al UNHCR.

Odată cu conflictele din Libia, Ucraina, Siria și Irak, Europa a înregistrat cel mai mare număr de imigranți veniți pe mare. Aproximativ 80% dintre aceștia pleacă de pe coastele libiene pentru a ajunge în Italia sau Malta.

Cel mai mare număr de imigranți sosiți în Italia în acest an sunt sirieni (60.051), țara lor fiind devastată de un război civil de peste trei ani și jumătate, și eritreeni (34.561) care s-au refugiat pentru a scăpa de măsurile represive ale regimului din țara lor.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați a criticat gestionarea imigrației de către statele europene, menționând faptul că unele guverne s-au axat mai mult pe menținerea străinilor în afara granițelor, decât pe respectarea dreptului de azil .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.