Cât a costat fotoliul de deputat în Republica Moldova?

Campania electorală din anul curent a fost cea mai scumpă din ultimii cinci ani. Partidele aspirante la forul legislativ au pus în joc zeci de milioane de lei. În cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat şomeri şi tineri fără o leţcaie, pensionari şi milionari. Şi-au cumpărat sau nu unii candidaţi locurile în Parlament, nu ştim, scriu reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Republica Moldova, intr-un amplu material preluat de anticoruptie.md.

Cert însă este că cei care au făcut donaţii mari au fost plasaţi pe locuri de frunte în lista electorală, fapt ce le-a asigurat mandatul de deputat. Unii dintre aspiranţii la fotoliul de deputat au fost într-atât de generoşi, încât au donat partidului tot venitul familiei agonisit într-un an sau în doi, alţii au făcut donaţi mai mari decât bugetul familiei pe doi ani.

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au radiografiat rapoartele financiare ale celor 5 formaţiuni politice care au intrat în Parlament şi declaraţiile pe avere ale proaspeţilor deputaţi pentru a vedea cât au costat mandatele de deputat pe care le-au obţinut în scrutinul din 30 noiembrie.

Fotoliul de deputat – între 170 mii şi aproape 2 milioane de lei (105.000 euro)

Dacă e să luăm în calcul sursele financiare puse în joc de formaţiunile care au intrat în Legislativ şi numărul de deputaţi rezultat, apoi în scrutinul electoral din 30 noiembrie curent costul unui fotoliu de deputat a variat între 166 mii lei şi 1,8 milioane lei, de 5 ori mai mult decât în scrutinul precedent, din noiembrie 2010.

Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin, ca şi în scrutinul precedent, Partidului Democrat, care a cheltuit în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, peste 35 de milioane de lei (1.850.000 de euro), de 3 ori mai mult decât în scrutinul din 2010, când a cheltuit 11,7 mil. de lei. Anul acesta democraţii au intrat în Parlament cu 19 deputaţi. Prin urmare, fotoliul unui deputat i-a costat tocmai 1,8 milioane lei – de 2,3 ori mai mult decât la scrutinul precedent, când unuia din cei 15 deputaţi îi revenea 780 de mii de lei cheltuiţi în campania electorală.

Şi pe liberal-democraţi un loc de deputat în Parlamentul Republicii Moldova i-a costat scump – 1,6 milioane de lei, de cinci ori mai mult decât la scrutinul precedent. PLDM a declarat cheltuieli de circa 37 mil. de lei în campania din noiembrie şi a obţinut 23 de mandate. Formaţiunea a cheltuit în actualul scrutin electoral de 3,7 ori mai mult decât la alegerile precedente (10 mil.), când a intrat în Parlament cu 32 de deputaţi, costul unui fotoliu de deputat în 2010 fiind de 310 mii lei.

Partidul Socialiştilor, care intră pentru prima dată în forul legislativ a cheltuit în campania electorală peste 13,2 milioane de lei şi a obţinut 25 de mandate. Prin urmare, costul unui mandat de deputat pentru socialişti este de jumătate de milion de lei.

Liberalii, care au intrat în noul Legislativ cu 13 deputaţi, au cheltuit în campania electorală cel mai puţin în comparaţie cu celelalte formaţiuni politice – circa 3 milioane de lei, cu 800 mii lei mai puţin decât la scrutinul din noiembrie 2010. Atunci formaţiunea liberală a cheltuit 3,8 mil. de lei şi a obţinut 12 mandate de deputat. În acest an fotoliul unui liberal a costat în jur de 230 mii lei, cu 90 mii mai puţin decât la parlamentarele din 2010, când unui mandat de deputat i-a revenit suma de 320 mii de lei.

Cel mai puţin pentru un fotoliu de deputat îi revine, ca şi în scrutinul anterior, Partidului Comuniştilor. Această formaţiune a cheltuit, conform rapoartelor depuse la CEC, aproape 3,5 mil. de lei şi a obţinut 21 de mandate. Prin urmare, un fotoliu de deputat i-a costat pe comunişti 166,5 mii lei. La alegerile din 2010, PRCM a cheltuit 4,3 mil. lei şi a obţinut 42 de mandate, un loc în Parlament costând 100 mii lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.