(VIDEO) Blocadă totală. Fermierii polonezi îşi amplifică protestele

Fermierii polonezi și-au amplificat marţi protestele la frontiera cu Ucraina, blocând aproape tot traficul în ceea ce spun ei că este o încercare de a-şi salva mijloacele de existenţă, dar despre care Kievul afirmă că îi dăunează efortului de război, relatează Reuters.

Fermieri din Europa demonstrează împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice, precum şi contra costurilor în creştere şi a ceea ce, potrivit lor, reprezintă o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina.

Va avea loc „blocarea totală a întregului trafic la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea.

Wawrzyniak a afirmat că, în timp ce ajutorul militar va fi permis, traficul de pasageri va fi blocat, nu doar camioanele. El a adăugat că vor fi blocaje în porturi şi pe autostrăzi.

Kievul apreciază că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat pieţele UE. Pe măsură ce exasperarea faţă de o serie de proteste ale fermierilor şi camionagiilor în Polonia creşte, transportatorii ucraineni anunţă că au planificat un protest paşnic non-stop la trei puncte de trecere deja blocate de fermierii polonezi.

Într-un comentariu adresat agenţiei de presă Ukrinform, reprezentantul lor a declarat că ei vor controla mişcările la punctele de trecere, împiedicând camioanele poloneze să ocolească coada generală. Protestul este programat să dureze până pe 15 martie.

Ucraina afirmă că blocadele îi afectează capacitatea de apărare şi ajută obiectivelor Rusiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situaţia de la graniţă demonstrează „erodarea solidarităţii în fiecare zi”.

El a adăugat că doar 5% din exporturile agricole ale Ucrainei au trecut prin graniţa cu Polonia, apreciind că acest caz este mai mult despre politică decât despre cereale.

„Avem nevoie de decizii comune, decizii raţionale, pentru a rezolva această situaţie. Deciziile luate de noi şi de polonezi, în primul rând, şi de toţi cei din Europa cărora le pasă de soarta Europei”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

10 Comentarii

 1. Da ce oare s-o fi întâmplat..??
  Și polonezii ăsteia.. 🤣🤣🤣! Ce mai vor. Doar trăiesc în cea mai bogată parte a lumii – UE 🤣🤣Mereu nu le ajunge ceva..

 2. Pai jdrelinsky spune bine mentionand soarta Europei. Si aceea este sigur falimentul. El doar cere ca un milog si boii ii dau. Nu conteaza ca sunt bani din imprumuturi luati pe spinarea noastra. In plus ucranii ii lauda pe slugoi si ei se simt deranjati ca sunt lasi. Tot pe sub mana functionam? De varianta pace ce se mai aude? Polonezii mai au ceva minte si onoare. Dar sa nu-i calce ucranii cu tirul sau sa puna mana pe arme albe sau pistoale. La noi chiar a tinut tupeul.

 3. Raspunsul normal la nesimtirea si obraznicia lui Zele. Ukraina este pe cale de disparitie !

 4. Se stringe latul…. Blocheaza si cehii , daca blocam si noi impreuna cu maghiarii si slovacii au pus-o de mamaliga . Dar cu ghioceii nostri…..Verificati pe tot traseul de la vama Siret si pina la portul Constanta si … Surprize, surprize… Moldova toata-i sufocata de cerealele uekace. Dar cine sa controleze ? Cind politicul este mina-n mina cu politia , admin. locala si marii justitiari-porcororii si judecatorii. Despre SRI, SIE si celelalte organe de informatii … Nici usturoi n-au mincat ,nici gura nu le miroase.Au ochiul si timpanul indreptate spre alte locuri….

 5. MAGHIARII? CHIAR NU AU BLOCAT? M-AȘ MIRA! DAR SLOVACII!

 6. … L-O FI AFECTAT PE JALENSKI FĂCUTA POLONEZILOR! DA NU TARE! PROTECTORATUL DEVESELU E DESCHIS ȘI VA FI ȘI MAI! PREȘ-UL,PRIM-UL ȘI HARMATA + PARLAMÂNTUL VOR DIRECTIVA INTERZICEREA CIRCULAȚIEI VEHICULELOR ÎN PROTECTORAT -ÎN ZILELE DE LUNI,MARȚI ,MIERCURI,JOI,SÂMBĂTĂ-E VORBA DE CELE ÎNMATRICULATE ÎN PROTECTORAT(RO)(VINERI ȘI DUMINICĂ SE VA PUTEA CIRCULA PE RUTA BUCUREȘTI SIBIU! CIRCULAȚIA VA FI PERMISĂ TOATĂ SĂPTĂMÂNA PENTRU AUTOVEHICULELE CE DESERVESC UCRAINA ! DECI JELENSKI-KI COMANDĂ- ROMÂNIA SLUJ! CÂND PUTIN ÎȘI VA TRIMITE LA OASTE CEI TREI COPII FĂCUȚI CU AMANTA DE 39 ANI –VOM VEDEA CE SE VA ALEGE DE RO-U”CRAINA!
  MAGHIARII? CHIAR NU AU BLOCAT? M-AȘ MIRA! DAR SLOVACII!

 7. Cu alte cuvinte, polonezii le spun ucrainenilor ca daca efortul lor de razboi le afecteaza existenta, ei se caca pe efortul de razboi al ucrainenilor.
  Mila mi-e de tine dar de mine mi-e si mai mila.

 8. Bună!
  La noi e altfel . România e o colonie devalizata! Ce spune si cere SUA aceea se execută de slugile umile si trădătoare.
  UE pierde, se sufocă, România pierde abia respiră, dar SUA e bine, bogată si sănătoasă.
  DA , acesta e un parteneriat bun in intelegerea SUA .
  give me everything and we will be friends!

 9. Chiar a fost Ceva de Noi, Romanii ca POPOR, daca am reusit sa existam intr-o MARE de Salbatici SLAVI,care se mananca precum Lupii InFometati, si intre Rude … 🙂
  PLUS alte LIFTELE Dreacuu’ TURCI,TATARI,NEMTI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.