BNR a dezvăluit veniturile lui Isărescu, Georgescu și Voinea

Consiliul de Administrație al BNR a decis ca începând de azi, 1 septembrie, pe site-ul Băncii Centrale, în secțiunea „Conducere și organizare”, să fie publicate informații legate de politica salarială a băncii. Pentru conducerea executivă (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publică următoarele date: veniturile standard lunare nete formate din salariul net lunar și indemnizația lunară netă primită în calitate de președinte, vicepreședinte sau membru al Consiliului de Administrație; alte drepturi bănești, acordate anual, în cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete; indemnizația de pensionare, diferențiată după caz, în funcție de vechimea în BNR (în cuantum de maxim 12 salarii, după minimum 6 ani de vechime); participarea la profitul realizat de BNR în funcție de rezultatele financiare anuale, după impozitare și virarea celorlalte obligații, conform prevederilor art. 43 alin. (5) litera c) din Legea nr. 312/2004 (în sumă de maxim un salariu lunar net).

Astfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, câștigă lunar 42.727 de lei, la care se adaugă o indemnizație de membru al Consiliului de Administrație de 18.476 de lei.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu are un salariu de 40.430 de lei și o indemnizație de 18.313 de lei.

Viceguvernatorul Liviu Voinea câștigă 37.764 lei din salariu și 17.103 lei din indemnizație.

În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:

Indemnizație de vacanță – 100% din salariul net lunar;

Alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare;

O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăși un salariu net lunar.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

Drepturile salariale mai sus menționate (cu excepția indemnizațiilor lunare de participare la CA) se acordă tuturor salariaților băncii în baza prevederilor legale. Conducerea executivă nu beneficiază de bonusuri de performanță, acestea acordându-se cu caracter excepțional doar altor angajați cu merite deosebite. De asemenea, conducerea executivă nu este remunerată, ca de altfel nici ceilalți membri ai comitetelor legal constituite la nivelul BNR, pentru conducerea sau participarea la ședințele acestor organisme de analiză și decizie (Comitetul de Politică Monetară, Comitetul de Supraveghere, Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale, Comitetul de pregătire a trecerii la euro, Comitetul de Audit etc.).

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României – Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului de administrație în valoare de 17.103 lei.

Aceștia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

În anul 2015, unii membri neexecutivi au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizație netă.

Un director la BNR câștigă între 7.812 și 31.062 lunar, un director adjunct se încadrează între 6.414 lei și 22.427 lei iar un șef serviciu are salariu cuprins între 5.261 lei și 14.667 lei. Un director din structurile teritoriale ale BNR câștigă între 6.414 lei și 15.347 lei iar un șef serviciu între 5.261 lei și 9.218 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4566 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.