BNR restricționează capitalul străin: Schimbare majoră în sistemul bancar românesc

La începutul lunii august 2024, Peter Bosek, noul CEO al grupului Erste, care deține BCR, a doua cea mai mare bancă din România, a declarat în prima sa conferință de prezentare a rezultatelor financiare de la Viena că Erste examinează toate posibilitățile referitoare la o potențială achiziție pe piața bancară din România, însă totul depinde de Banca Națională a României (BNR) și de decizia acesteia de a permite sau nu băncilor străine să investească în țară, scrie ZF.

Bosek a menționat că vor analiza diverse situații de fuziune și achiziție pe măsură ce acestea apar pe piața din România. El a subliniat importanța disponibilității reglementatorului de a permite băncilor străine să continue investițiile în țară. Acest aspect este crucial și trebuie respectat, depinzând de direcția pe care România dorește să o ia în ceea ce privește piața sa bancară.

Bosek a menționat că, în cazul în care vor fi invitați să participe la activități de fuziune și achiziție (M&A) în România, cu siguranță vor lua în considerare această oportunitate. Aceasta este prima declarație directă a unui lider bancar cu privire la România și explică modul în care BNR a acționat în ultimul deceniu pe piața bancară românească: reducerea implicării capitalului străin în sistemul bancar și promovarea capitalului românesc.

Erste, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală și de Est, a achiziționat BCR, cea mai mare bancă din România, în 2005, plătind în total 5 miliarde de euro în mai multe tranzacții, ceea ce a reprezentat o sumă semnificativă la acea vreme.

Înainte de criza din 2008, BNR a susținut intrarea băncilor străine pe piața bancară românească, deoarece acestea aduceau capital, linii de finanțare în valută, cunoștințe, influență și acces la piețele europene și internaționale, precum și o capacitate de a gestiona crizele. La acel moment, România nu dispunea de suficient capital local.

În prezent, conform raportului anual al BNR din 2023, capitalul străin în sistemul bancar românesc a scăzut de la 88,2% la 65,6%, în timp ce capitalul bancar românesc a crescut de la 11,8% la 34,39%. Banca Transilvania a devenit lider de piață, iar BCR a coborât pe locul al doilea. CEC Bank, o bancă de stat, a urcat pe locul al treilea, depășind BRD. Topul celor trei bănci care dețin acum 44% din piață este format din două bănci românești și una străină, în timp ce în 2008 cele trei bănci de top erau toate deținute de grupuri financiare străine.

Sistemul bancar românesc se va consolida în continuare, deoarece există multe bănci, în special cele din afara top 10, iar piața este extrem de fragmentată. Banca Transilvania a indicat că își va continua strategia de achiziții, având în vedere că BNR joacă un rol crucial în stabilirea direcției pe care o va urma sectorul bancar românesc în ceea ce privește implicarea capitalului românesc și străin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Cosmin Pam Matei 4818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. mai vreti ba carnatarilor si berarilor, ca ne-ati luat tot.
    Adica, v-au donat tot!

  2. Băncile străine nu investesc în România, dimpotrivă sifonează banii din România spre beneficiul lor, dovadă ratele foarte mari de profit pe care acestea le obțin în țara noastră. BNR ar face foarte bine, dacă nu poate să stopeze acest fenomen măcar să-l diminueze.

  3. Prin anii 90 ne scoteau ochii cu economie de piață și liberalizare. Acuma de ce-s bune piedicile și atunci nu?
    PS Toți banii în circulație au la oricigine un împrumut. Împrumuturile nu se dau nici din depunerile celor chibzuiți nici după complicături (rezerve fracționale de pildă). S-a arătat empiric în 2012 că atunci cînd se dă un împrumut se face un cont din nimic, din piatră seacă. N-ar fi rău dacă s-ar da împrumuturi de pe urma cărora să aibe de cîștigat toți oamenii. De pildă să nu se dea pe consum și nici pe speculă. De ce să-i dai unui nesătul să ia case, apartamente, să le dea mai apoi cu chirie sau să le vîndă mai scump celor ce n-au. Aaaa…aici e economie de piață, e libertate te pomenești.

  4. Foarte bine că o bancă românească a crescut procentul băncilor românești din sistemul bancar. Rău este că banca românească jumulește cel mai tare la comisioane!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.