Bogdan Licu, despre rezultatele INML: Sunt valabile

Procurorul general, Bogdan Licu, a declarat că raportul INML privind ADN-ul este valabil, chiar dacă pe rolul Parchetului există un dosar penal in rem care analizează modul în care specialiștii au efectuat analiza oaselor găsite în Caracal în cazul Alexandrei.

„Am încredere în colegii procurori de la DIICOT, sunt convins că dânșii analizează toate chestiunile. De fapt, stând de vorbă cu ei m-au asigurat că sunt mai multe versiuni de anchetă, analizează toate sesizările, toate indiciile. Sunt convins că la finalul anchetei, vor fi lămurite toate aspectele. Este o desfășurare de forțe aproape unică în istoria parchetului. Este cea mai amplă investigare în acest tip de infracțiuni care s-au desfășurat în cadrul PICCJ”, a declarat procurorul general la sediul CSM.
Întrebat dacă rezultatele INML în privința ADN-ului Alexandrei Măceșanu sunt valabile, în contextul dosarului penal in rem privind analizele specialiștilor, Bogdan Licu a răspuns: „Bineînțeles că sunt valabile”.

Parchetul General anunță că procurorii au deschis, în urma unei sesizări, un dosar penal in rem privind modul în care specialiștii INML au efectuat analiza ADN în cazul Alexandrei Măceșanu, iar în cauză sunt cercetate infracțiunile de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

Procurorul general, Bogdan Licu, recunoaște că au fost deficiențe în comunicare în privința cazului de la Caracal, menționând că nu au fost pregătiți să gestioneze, din punct de vedere mediatic, un dosar de o asemenea amploare și emoție.
„Au fost deficiențe în comunicare, și trebuie să recunoaștem lucrul acesta. Trebuie să recunoaștem că și pe noi ne-a surprins, nu am fost pregătiți să gestionăm mediatic un dosar de o asemenea amploare, emoție și publicitate uriașe”, a declarat procurorul general.

Bogdan Licu vrea ca, după ce dosarul va fi finalizat, să constituie un grup de lucru pentru a găsi soluții privind comunicarea în astfel de situații.

„Vreau să constitui un grup de lucru împreună cu mass media, cu reprezentanții CSM care să analizeze modul cum trebuie gestionat acest caz, pentru că din multe puncte vedere nu este normal cum s-a gestionat din punctul de vedere al mediatizării”, a mai explicat procurorul general.

Bogdan Licu a mai declarat că în Ministerul Public se desfășoară cel mai amplu control din istoria instituției, fiind verificate, până în 1 octombrie, toate cauzele cu lipsire de libertate și dispariții de persoane din ultimii 10 ani.
„În cadrul Ministerul public se află în desfășurare cel mai amplu control din istoria Ministerului Public. Și anume, am dispus ca la toate parchetele din țară să fie verificate toate cauzele privind lipsiri de libertate înregistrate în ultimii 10 ani în cadrul Ministerului Public. (…) Și verificări în toate cauzele în care s-au înregistrat plângeri în urma unor dispariții de persoane, chiar dacă sunt în conexitate cu alte fapte, viol, omor”, a declarat procurorul general.

Bogdan Licu a mai subliniat că la începutul lunii august a fost dispus acest control, care trebuie să fie încheiat pe 1 octombrie.
„Verificăm toate soluțiile din ultimii 10 ani atât sub aspectul legalității, cât și sub aspectul temeiniciei soluțiilor”, a mai spus Licu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Retelele de traficanti exista?
    Fetele au fost traficate?
    Va este frica de politicieni sa spuneti adevarul?
    De 30 de ani, justitia traieste regeste pe banii poporului si serveste clasa politica.

  2. Aceiasi miscare (‘Mircea fa-te ca … lucrezi’) ca si in cazul Simona, pentru ‘linistirea’ opiniei publice .

  3. @dar: bai nene sub ce piatra ai trait in ultimii 20 de ani? Procurorilor le e frica de politicieni? Procurorilor nu le poate nimeni clinti un fir de par, nu raspund in fata nimanui si isi bat joc de oricine au chef.

  4. @Doctorandul lui Gabriel Oprea zice că în mandatul său la conducerea Parchetului General s-ar fi comis fapte precum cele la care face referire, fără ca procurorii să fi avut habar și să intervină pentru stoparea fenomenelor infracționale, ?

  5. Normal ar fi ca in tara sa fie doua entitati independente care sa faca analiza ADN…Si la lege trebuie sa ai doi martori. Daca unu greseste fara sa vrea???? cum se face controlul???Duceti judecatorul in eroare si greseste si el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.