Ana Birchall: Lipsă de susţinere pentru Secţia specială

Ana Birchall a anunțat că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, precizând că ”sunt două concluzii și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”.

„Este primul plen după o lungă perioadă, cu agendă bogată, interesantă, cu subiecte extrem de importante, nu numai pentru buna funcționare a unei instituții sau alta, ci pentru buna funcționare a justiției în general. Cunoașteți părerea mea personală, nu are rost să insistăm asupra ei, dar din punctul de vedere al ministrului Justiției și al ministerului Justiției, după cum cunoașteți, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul ministerului Justiției, coordonat direct de către ministru, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, ca și puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât și a asociațiilor profesionale și această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneția și alte recomandări”, a declarat Ana Birchall, la sediul CSM.

Ministrul Justiției a anunțat că a avut și discuții tehnice la Bruxelles, referitor la următorul raport MCV.
Ana Birchall a mai precizat că, potrivit concluziilor preliminare ale Grupului interministerial, acesta nu susține funcționarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în această formă.

„După cum știți, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuții tehnice la Bruxelles, deci, și vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni, am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu și vă spun, ca și concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Astea sunt concluziile preliminare”, a completat Birchall.

Ministrul Justiției a declarat că va face public raportul de analiză al Grupului interministerial în maximum două săptămâni.

„Sunt concluzii care au majoritatea. Două concluzii. Este un raport preliminar, lăsați-ne să-l terminăm. Tocmai de aceea v-am spus că, în baza acestui raport, eu cred că cu toții trebuie să ne așezăm la masă și să venim cu soluțiile care să asigure exclusiv buna funcționare a sistemului judiciar. Fără patimă, fără orgolii, fără idei preconcepute, ci pur și simplu profesionist și responsabil pentru că aici vorbim inclusiv despre imagimea României și în relațiile pe care le are instituțional cu anumiți parteneri. Eu nu văd de ce a te așeza la aceeași masă cu bună cerdință, cu onestitate, analizând concluziile care se desprind din punctele de vedere venind de la toate instituțiile, asociațiile profesionale și de la cei care ne privesc acum. Am primit mii și mii de mesaje în baza cărora oamenii și-au exprimat un punct de vedere sau altul. Noi le-am analizat cu deschidere, profesionalism și responsabilitate. La nivel personal, părerea mea o cunoașteți”, a conchis Birchall.

La mijlocul lunii iulie 2019, Ana Birchall anunța că a solicitat puncte de vedere de la secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar şi de la asociaţiile de magistraţi pe rapoartele GRECO la adresa României publicate. Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis atunci că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Tot atunci, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat ca Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta „anomalia”care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi alte neregularităţi din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. birchall o bursieră soroș pusă ministru justiței de dragnia+dancila la sugestia serviciilor neiubitoare de popor român ,și care trebuia demisă de mult! Dăncila o marionetă a serviciilor,acum e în SUA sa le faca cadău aliațiilor tot ceea ce ei cer pe o șapca de 1 $ cum a procedat și joahannis!Daca vom aduce rachete nucleare americane în ROMÂNIA vom devenii ținte atomice pt. ruși!

  2. SIIJ nu trebuie desfiintata ci reformata pe baza unei legi de raspundere a magistratilor votate in Parlament. Fara aceasta lege, SIIJ infiintata prin OUG si a carei functionare nu are cadru legal este cam in ilegalitate.

  3. Atat. Ah, desigur, urmat si de un sanatos „Huoooo!”, din toti plamanii.

  4. Aceasta servitoare a strainilor, tradatoare de tara n-a fost demisa??? Sau a pus-o Iohnais la loc sa protejeze procurarimea care i-a inchis lui dosarele de samsar imobiliar de la Sibiu??? Ce cauta individa asta care nu respecta legea data de parlamentul Romaniei in fruntea Ministerului Justitiei??? Am ajuns mai rau ca pe vremea fanariotilor…

  5. Sa ne spuna madam Ana numele tractoristilor din componenta acelui grup interministerial si cine este persoana (o fi ea?) care i-a adunat. Nu prezinta nici o credibilitate, nici madama nici „specialistii” sai. Pe Lulutza si pe Lazar i-au cooptat?

  6. Pentru Misu…SIJ este o institutie infiintata prin Lege…prin OUG au fost aduse imbunatatiri privind buna functionare…observand cum „taica” Lazar punea piedici intrarii in activitate. Pentru toti cei care macane impotriva SIJ…cand aceasta competenta de anchetare a magistratilor era la DNA era ok? acesta este statul de drept pe care il considerati corect in Romania…adica DNA era si arbitru si jucator…cetatenilor aveti ceva probleme de logica…reluati materia de la clasa I…poate va resetati…Pentru judecatorii si Procurorii deranjati de existenta SIJ…demisia si plecati acasa…nimeni nu va tine cu forta…Romania a fost devalizata de zeci de miliarde de euro cu contributia voastra…majoritatea dintre voi sunteti corupti si incompetenti…Pentru CSM…sa va fie rusine celor care boicotati numirea unui Procuror Sef al acestei structuri…sunteti niste lichele…sub controlul serviciilor care oricum nu mai servesc Romania incepand cu 1990…pentru restul…revedeti opinia Danei Garbovan…Pentru Clasa Politica…sunteti lasi si tradatori…ca sa mai contati in vreo ecuatie a puterii in Romania…Vae Victis!

  7. Si hotii sau violatorii manifesta lipsa de sustinere pentru legile care ii baga la puscarie…

  8. „niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții.” Cred si eu, dupa ce a fugit la Cotroceni sa plinga pe umarul lui joianis si a luat „foaia de parcurs” de la procurorul general SUA! O tradatoare ticaloasa in slujba oricui dar nu a Romaniei! Ba javro, GRECO a spus si ca nu recomanda referendum odata cu alegeri, iar plavanul tau s-a sters la fund cu recomandarea! Sti ce? Sictir cu tot cu „Grupul interministerial” de tradatori! Niste jeguri! In concluzie nu pot decat sa-ti spun: JOS LABELE DE PE SIIJ!!!!!

  9. Bine ca are ministresa Bitchall sustinere de la Herr Klemm si Herr Shapck…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.