CNAS spune că nu poate face nimic

Bolnavi chinuiți de sistem

scleroza multipla, interferon, hepatită

O lege stupidă obligă pacienții cu scleroză multiplă pune pe drumuri de sute de kilometri pacienții bolnavi de scleroză multiplă. Ei cer schimbarea legii care îi obligă să meargă distanțe enorme, doar pentru a beneficia de tratamentul care li se cuvine. Reprezentanții CNAS dau din umeri și spun că asta e legea și că n-au ce face, iar bolnavii trebuie văzuți în fiecare lună de medicul care le prescrie rețeta.

În urmă cu 10 ani, Dorina a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. După 7 ani de tratament, boala a evoluat astfel încât nu se mai poate ridica din pat. Și cu toate astea, în fiecare lună, ea trebuie să plece din Reghin la doctorul din Târgu Mureș pentru a primi tratamentul. Pentru că așa cere legea.

fac perfuzii o dată pe lună. Nu pot să stau în șezut, nu pot să merg, de-abia mă întorc în pat și sunt dependentă de cei din familie care trebuie să mă ajute mereu“.

Zeci de kilometri pentru o rețetă

În aceeaşi situaţie se află şi alţi români care suferă de scleroza multiplă. În România sunt 8.000 de pacienţi cu scleroză multiplă şi anual sunt diagnosticate alte peste 900 de cazuri noi. Mulţi dintre ei sunt nevoiţi să se deplaseze şi zeci de kilometri pentru a ajunge la medic. Asta chiar şi atunci când stadiul bolii nu le permite să mai meargă.

Asta se întâmplă pentru că sistemul de sănătate a pus la dispoziţia lor doar 12 centre răspândite în șase oraşe. Asta înseamnă că bolnavii din orice colţ al ţării trebuie să găsească cel mai apropiat medic şi să meargă acolo lunar. „Am avut 12 persoane adunate pentru tratament și am ajuns la spital la ora 9 dimineața și am plecat de la spital la ora 17. Stăteam pe holul spitalului și nimeni nu ne băga în seamă“, povestește o altă bolnavă.

Petiție pentru scutirea chinului

Maladia presupune îmbolnăvirea ireversibilă a nervilor şi nu se vindecă niciodată. Din acest motiv, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a lansat o petiţie prin care cere ca bolnavii să nu mai fie puşi pe drumuri. „Pacienții să fie diagnosticați, evaluați și urmăriți anual în centrele acreditate, iar în restul anului prescrierea tratamentului să se mute la pedicul prescriptor din orașul unde locuiește , iar medicația să și-o ridice din farmaciile cu circuit deschis cel mai aproape de locuință ca să nu mai avem probleme cu transportul“, explică Rosalina Lepădatu, preşedinta asociaţiei.

Din păcate, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt de altă părere. „Este o boală care poate evolua. Este necesar să se poată schimba tratamentul. Să se adapteze tratamentul la evoluția bolii. Li se prescrie rețeta, dar sunt și consultați de medicul neurolog“, a explicat pentru PRO TV, Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune mai cere mărirea numărului de sedintre de kinetoterapie, pentru că 20 nu sunt suficiente, dar şi consiliere psihologică gratuită pentru rudele bolnavilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Acestea sunt problemele si dramele populatiei .Politicienii se plang pe toate posturile tv prin ce drame trec ei si familiile lor din cauza statului paralel[cu ajutorul caruia s-au imbogatit] si isi justifica mereu ordonantele de urgenta pe care le dau.Pentru dramelele oamenilor obisnuiti,politicieni n-au timp si chef sa dea ordonante de urgenta, pentru ca nu-i intereseaza decat problemele lor.Pe acesti oameni necajiti nu statul paralel ii chinue ci statul de drept, cel real.Lor Dragnea nu le cere scuze.Chinurile acestor bolnavi nu ii afecteaza pentru ca nu au suflet,nu mai au compasiune si omenie.Totul se rezuma la bani si putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.