Dezlegare la angajări. Deocamdată avem Memorandumuri

Problema posturilor din sistemul de sănătate se va rezolva, probabil, în cursul acestei săptămâni, în şedinţa de Guvern, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă, vorbind de aprobarea unui memorandum la acest moment.

„Încă de anul trecut am făcut aceste demersuri pentru sistemul de sănătate, aprobând, din câte îmi aduc aminte, 4.000 de posturi pentru Ministerul Sănătăţii şi 1.000 de posturi pentru autorităţile publice locale. Acum, la nivelul Ministerului Finanţelor, memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care răspunde de reţeaua de unităţi sanitare, este elaborat. Sunt 5.000 de posturi care sunt solicitate pentru a fi scoase la concurs. Aşteptăm şi memorandumul de la Ministerul Sănătăţii şi domnul prim-ministru va decide în şedinţa de Guvern demersurile care trebuie făcute mai departe şi sigur problema aceasta, probabil, se va rezolva în cursul acestei săptămâni”, a precizat Boloş.

Acesta a transmis că, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei 115, este valabil fără memorandum pentru tot sectorul public principiul un post eliberat un post scos la concurs, iar pentru acele situaţii în care este nevoie de posturi suplimentare cu justificarea corespunzătoare şi în acest an se va merge pe acelaşi mecanism.

„Vom încerca să soluţionăm toate solicitările care vor veni de la ministere. Este un an, cum am spus, greu, cu o ţintă de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o şi cu angajamente pe care le avem faţă de Comisia Europeană prin programul de convergenţă. Sigur, marele lucru care este benefic pentru investiţii, mai ales cele din fonduri europene, este că cel puţin la nivelul angajamentelor informale pe care le-am avut cu Comisia Europeană am reuşit să păstrăm ţinta de deficit bugetar în parametrii asumaţi”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Întrebat câte posturi au fost solicitate din partea tuturor ministerelor, Marcel Boloş a precizat că au venit 33.000 de solicitări, însă prioritate va avea sistemul de sănătate.

„Celelalte fac obiectul analizelor noastre, pentru că, după cum aţi văzut, ca să ajungi cu ritmul de cheltuială şi să-l putem gestiona în mod corespunzător pentru oameni şi pentru ca fondurile să fie cheltuite cu folos pentru serviciile publice va trebui să facem analiză separată pentru celelalte ministere în parte. (…) La Ministerul Dezvoltării Regionale, care a adunat de la toate primăriile din ţară, va trebui să vedem ce tipuri de posturi se cer ca să fie scoase la concurs. (…) Sunt 5.000, din câte ştiu, în memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale (…) În cursul acestei săptămâni, în şedinţa de Guvern, va fi analizat memorandumul care vine cu aceste solicitări. Deci, noi avem cele două solicitări de la Ministerul Dezvoltării Regionale: unul pentru reţeaua de unităţi sanitare aflate în coordonarea autorităţilor publice locale şi un al doilea memorandum care este din partea Ministerului Sănătăţii pentru reţeaua de unităţi sanitare. În şedinţa de Guvern din această săptămână se va lua în discuţie şi aici dl. prim-ministru decide”, a explicat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, bugetul pentru cheltuielile de personal pe anul 2024 depăşeşte 120 de miliarde de lei, iar fiecare dintre ministerele de linie are obligaţia de a se încadra în cheltuielile de personal pe care şi le-a bugetat.

„Legea responsabilităţii fiscal-bugetare aşa spune, cu subiect şi predicat: că respectarea încadrării în cheltuiala de personal este în răspunderea ordonatorului de credite”, a mai transmis Boloş.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni seară, că au fost finalizate noi memorandumuri pentru deblocarea posturilor din sistem şi a adăugat că speră ca în cel mai scurt timp Guvernul să le aprobe, încât până la sfârşitul lunii februarie acestea să poată să fie ocupate.

“Am finalizat atât noi, cât şi Ministerul Dezvoltării, care are responsabilitatea spitalelor care ţin de autorităţile locale, noi avem responsabilitatea spitalelor care sunt subordonate Ministerului Sănătăţii. Am finalizat noi memorandumuri pentru deblocarea posturilor. Mâine le vom discuta la sediul Ministerului Finanţelor şi sper ca în cel mai scurt timp Guvernul să aprobe aceste memorandumuri încât  până la sfârşitul lunii februarie aceste posturi să poată să fie efectiv ocupate. Ştiţi bine că există o anumită procedură, trebuie scoase la concurs şi ulterior,  într-un interval de 30 de zile se poate susţine concursul pentru aceste posturi”, a declarat Alexandru Rafila, luni, la Medika TV.

El a subliniat că au fost memorandumuri făcute anul trecut, dar nu toate au fost aprobate.

“Noi am făcut aceste memorandumuri şi în cursul anului trecut, doar unul de la Ministerul Sănătăţii a fost aprobat, cel de la Ministerul Dezvoltării, care are majoritatea posturilor libere din sistemul de sănătate, nu a fost aprobat de Ministerul de Finanţe. Cred că de data aceasta situaţia este clară pentru toată lumea. Există declaraţia publică a domnului prim-ministru de la şedinţa de guvern de săptămâna trecută,  care a afirmat foarte clar că aceste posturi vor fi deblocate. Este vorba în primul rând de posturile pentru medici, pentru asistenţii medicali, dar şi pentru personalul auxiliar care deserveşte unităţile sanitare de asistenţă medicală spitalicească”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a fost întrebat şi despre declaraţia ministrului Finanţelor, că 5.000 de posturi din sănătate se vor debloca.

 

“Ministerul de Finanţe a mai lansat şi săptămâna trecută nişte cifre. Aş prefera să discutăm, să analizăm solicitările din partea spitalelor şi, în funcţie de posibilităţi, dar şi de nevoile sistemului de sănătate, să luăm o decizie documentată şi responsabilă. N-aş vrea să fac comentarii legate de numărul de posturi care trebuie scoase la concurs. Sigur că e nevoie mare de medici, dar trebuie şi alte categorii profesionale incluse, pentru că medicii nu lucrează singuri”, a mai transmis Rafila.

El a mai fost întrebat care este nevoie de cadre medicale pentru spitalele din cadrul Ministerului Sănătăţii.

“Aş vrea să avem o discuţie după ce aceste cifre sunt discutate cu Ministerul Finanţelor. Sunt câteva mii de posturi şi la Ministerul Sănătăţii. Mai sunt cele de la Ministerul Dezvoltării. Noi avem circa 60 de spitale în subordine. Dânşii au vreo 300, chiar dacă spitale mai mici de multe ori. Dar trebuie să existe o proporţionalitate şi un echilibru”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Rafila a mai fost întrebat care crede că sunt şansele de reuşită pentru aceste memorandumuri.

“Eu cred că este singura posibilitate. Nu se poate să nu existe şanse.  Noi o să fim foarte categorici din punctul ăsta de vedere. Cred că şi spitalele, la rândul lor, şi sindicatele şi aşa mai departe, au fost foarte clare în a menţiona faptul că activitatea medicală cu un personal insuficient are de suferit, pentru că discutăm şi de supraîncărcare, de calitatea actului medical. Or, acest lucru este posibil atunci când, chiar dacă să spunem nu avem idealul numărului de personal, măcar să ne apropiem de normativele care sunt prevăzute de normele legale”, a afirmat Alexandru Rafila.

Întrebat care este scenariul în cazul în care nu se va întâmpla ceea ce speră toată lumea, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Nu vreau să iau în calcul acest scenariu, dumneavoastră puteţi să îl luaţi, dar eu nu vreau să-l iau. Nu cred că se va întâmpla aşa ceva şi nu cred că poate cineva să aibă o viziune care să fie contrară intereselor pacienţilor din România”.

Preşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat recent pentru Agerpres că cele 19 spitale din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti au nevoie urgentă de deblocarea posturilor „pentru că nu mai are cine lucra în aceste spitale”, în timp ce la nivel naţional ar fi nevoie de 30.000 de posturi.

„Guvernul a promis că va debloca 14.000 de posturi în 2023, nu s-a întâmplat acest lucru, au fost deblocate doar 4.000 de posturi. (…) Noi suntem în perioada de strângere de semnături pentru greva generală, în Bucureşti. În luna februarie vom face mişcări de protest, până la această grevă generală”, a precizat preşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. A fost sau este ședința de guvern, da? Din guvern face parte și Bolos, da? Hotărârile se iau în ședința de guvern și NU doar Bolos care semnează sau nu, nu el ia hotărârea finala! Asta e mostra de manipulare privind entitatea ‘Dictator’, alții izu hotărârea din unul e pus la zid, la fel s-a întâmplat cu Ceaușescu Nicolae, alții luau hotărâri și Ceaușescu a fost împușcat că fiind dictatorul care singur lua decizii! Un fals care se practica pentru a linsa un individ care cam incomodează, după ce a fost numit politic deși știau că e popa sau nu are studii! Jenant!

  2. „Legea responsabilităţii fiscal-bugetare aşa SPUNE, cu subiect şi predicat: că respectarea încadrării în cheltuiala de personal este în răspunderea ordonatorului de credite”, a mai transmis Boloş.
    Halucinant, ce higodie!
    16 Decembrie 2023: „Liderul USR, Cătălin Drulă, acuză că premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, „îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024”, el calificând situaţia drept „fără precedent” şi afirmând că prin OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală şi combaterea evaziunii fiscale, cei doi nu mai semnează declaraţia obligatorie potrivit căreia bugetul respectă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Ordonanţe de Urgenţă cu prevederi similare au fost emise şi în 2021 şi în 2022.
    În draftul de OUG apar la art. XXI următoarele prevederi: „Guvernul se exceptează pe sine de la obligaţia de a construi un buget care să respecte principiile de responsabilitate fiscală.”
    Pentru 2024, în mod excepţional, premierul Ciolacu şi ministrul PNL al Finanţelor Boloş nu mai semnează declaraţia obligatorie că bugetul respectă legea responsabilităţii fiscal-bugetare”, susține Drulă, referindu-se la OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene.

    În fiecare an, obligaţi de Legea responsabilităţii fiscal bugetare 69/2010, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor semnează o declaraţie angajantă legal conform căreia bugetul este conform cu principiile responsabilităţii fiscale, regulile fiscale şi strategia fiscal-bugetară.

  3. 5000 de locuri pentru putori ȘPĂGARE!
    Adică 4000 de coorve ca asistoante care nu știu să dea o inzekțîie, șî 1000 de trîntori în administrația locală.
    Ați făcut deja 15000 de noi angajări la bugetari, mincinoșilor!
    Pușcăria vă mănîncă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.