Boloș i-a prezentat lui Ciolacu „Ordonanţa trenuleţ”

Ordonanţa de urgenţă cu măsuri fiscale pentru 2024 – aşa-zisa „ordonanţă trenuleţ” – ar urma să fie pusă în transparenţă publică luni dacă se va ajunge la un consens în coaliţie asupra formei finale a proiectului, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

El a făcut această precizare vineri seara la plecarea de la întâlnirea de lucru avută la Palatul Victoria cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Dacă se va ajunge la un consens, luni va fi pus în dezbatere publică”, a spus Boloş, întrebat dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă va intra în transparenţă decizională.

Referitor la măsura de creştere a salariilor personalului bugetar cu 5% de anul viitor, care urmează să fie prevăzută în ordonanţa de urgenţă, ministrul Finanţelor a arătat că trebuie avută „prudenţă” pentru cheltuielile cu salariile.

„Acum nu pot să dau această cifră cu exactitate, dar, sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de faţă în sectorul public şi de aceea trebuie să avem prudenţă pentru cheltuielile cu salariile, fiindcă sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună şi creează presiunile de rigoare pe buget”, a declarat Boloş.

Întrebat dacă bugetul de anul viitor va putea suporta creşterea cu 5% a salariilor în sectorul public, el a răspuns: „Sumele vor fi cuprinse în buget, aşa se elaborează bugetul, potrivit actelor normative în vigoare şi avem obligaţia legală ca să prevedem aceste categorii de cheltuieli în bugetul public”.

Ministrul a explicat şi ce se va întâmpla anul viitor cu contribuţia la Pilonul II de pensii.

„Exact cum scrie în lege în momentul de faţă, 4,75%, contribuţia la Pilonul II de pensii va intra în vigoare şi va produce efecte pentru toţi cei care au calitatea de asigurat la fondurile de pensii private. Nu este nicio schimbare, legea îşi urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR şi, din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe aşa cum erau”, a explicat Boloş.

Referitor la accize, ministrul a spus că acestea se vor actualiza conform prevederilor Codului Fiscal.

„Accizele, conform legii, nu există o modificare în acest sens pe care să o propună Guvernul, iar conform legii existente în vigoare actualizarea cu preţul de consum este prevăzută de lege şi an de an s-a întâmplat acest lucru, adică se vor actualiza cu preţul de consum de la 1 ianuarie aşa cum prevede articolul 342 din Codul Fiscal”, a afirmat Marcel Boloş.

De asemenea, ministrul a precizat că în bugetul de anul viitor cea mai mare creştere o va avea Educaţia.

„Este anul Educaţiei, aş putea să spun. 2024 este anul în care avem un buget record propus pentru Educaţie şi o creştere de 61%. Este anul, dacă vreţi, cu cel mai bogat buget din istoria Educaţiei. Sper să îl poată cheltui în folosul copiilor şi al educaţiei tinerei noastre generaţii”, a declarat Boloş.

Duminică urmează să aibă loc o întâlnire de lucru la nivelul liderilor coaliţiei de guvernare pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Ordonanța trenuleț se va rupe în două garnituri la prima halta. Locomotiva va duce mai departe vagonul de lux, celelalte rămân în halta așteptând să fie remorcare și duse mai departe de altă locomotivă care însă nu mai vine.

  2. Ce v-as face eu pe voi niste mici ca sa ii pot pune pe gratar sa vad cum sfirie la foc mic !

  3. Să te ferească Dumnezeu să vină finanțele cu trenuletul în românia!…riscă să nu ajungă niciodată la destinație!…întrebați-l pe boul de la transporturi…

  4. Mai, in 2024 se da tot ce s- a promis…Pentruca deficitul bugetar nu mai conteaza, e la liber…Se pregateste populatia de Razboi in Europa…..Deficitul bugetar nu mai conteaza inca de pe vremea Pandemiei…..Catzu nu va face nicio puscarie….el a avut ordin de la UE sa cumpere 80 milioane de vaccinuri…

  5. Aceste chipuri sterse ajunse dintr-o conjunctura nefericita la fraiele saracei tari bogate, urmaresc doar vanzarea a ce a mai ramas de praduit, sa falimenteze micile firme autohtone, facand cale libera marilor firme cu capital strain, sa subjuge oamenii corecti luandu-le si bruma de bani castigata cu multa sudoare. Si se mai mira ca tinerii pleaca in strainatate si mai fac pe prostii nestiutori cum hotii precum sobolanii fug cu averi furate in tarile calde. Daca pentru jaful creat de voi platesc tot amaratii credeti ca aveti dreptul miseilor sa luati si pielea de pe noi? Dar va veni si randul nostru sa va tabacim pieile voastre mizerabile…

  6. Văd atâția dobitoci care susțin fanatic pilonul 2 de pensii. Adică unor privați li se acordă niște bani pentru a da iluzia că suntem economie capitalistă. În realitate, acești privați, fără să facă nimic, folosesc banii proștilor returnând un randament penibil de mic, dar îmbogățind așa-zișii gestionari. Nu că statul ar fi un gestionar mai bun!
    Bă, deștepților, ați citit ce spune Stolojan despre sine? Că el e reprezentantul clasei de mijloc (ce-i drept, în partea superioară a acesteia). În condițiile în care are vreo câteva milioane de euro. Dar presa sălbatică a creat în România iluzia unei fantomatice clase de mijloc a unor amărâți cu un salariu de 4000 de lei. Și acești talibani sunt cei care votează toate rebuturile de genul Băsescu, iohanis, Nicușor, Clotilde, coliban etc.

  7. (!) ,,Trenulețul
    Song by Advahov Brothers and Zdob și Zdub” , ?

  8. La cate greve au făcut bugetarii de li s-au umflat salariile în 20.23,mi se pare mult o indexare cu 5%. Mi s-ar părea corect introducerea impozitului progresiv până ja 50,%. Iliescu a fost în stare și Ciolacu o da la întors! Reducerea numărului de tăietori de frunze la câini de la 1.300.000 la 800.000.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.