Bombă cu efect foarte întârziat

Nimeni, dar absolut nimeni din presa noastră scrisă, televizată sau digitală n-a îndrăznit să comenteze declarația șefului „Black Cube“ dată în fața unui procuror DIICOT. Acolo, acest martor (inculpat?) spunea că intermediarul operațiunii „Black Cube“ de la București, colonelul în rezervă Daniel Dragomir, l-a asigurat că beneficiarii investigațiilor ar fi Eduard Hellvig și Klaus Iohannis, chestiune verificată, de altfel, prin mijloace specifice, de către președintele de onoare al firmei israeliene, un fost șef al Mossad.

Nici măcar Ion Cristoiu, la vremea când a dat publicității declarația lui Dan Zorella, șeful „Black Cube“, n-a subliniat în vreun fel aceste pasaje (trei, patru) din document, iar în comentariile sale televizate, Cristoiu dezinforma că verificările s-ar fi făcut prin SIE, iar nu prin SRI.

O ciudată tăcere de presă s-a lăsat mai apoi peste aceste dezvăluiri, deși într-un pasaj din declarație este spus în clar că, în aprilie 2015, președintele avea de prelungit, sau nu, mandatul șefei DNA și că rezultatul investigațiilor avea a fi raportat până atunci, nu mai târziu.

Logica acestei tăceri nu poate fi înțelepciunea jurnalistică. Ar fi însemnat că jurnaliștii ar fi fost siguri că Iohannis urmărește să documenteze abuzurile sau corupția Codruței Kovesi și ar fi hotărât, de dragul președintelui, să nu tulbure apele, de parcă șefa DNA nu putea citi și ea declarația lui Zorella.
Nu. Impresia mea este că a funcționat eficient un dublu embargou de presă: și de la Cotroceni, și de la DNA. Această eficiență este de natură să sperie gândul.

Embargoul a fost spart, brusc, după apariția colonelului Daniel Dragomir la România TV, deși în emisiunea aceea abia dacă a fost șoptită posibilitatea ca Iohannis și Hellvig să fi fost comanditarii investigațiior „Black Cube“.

Ocultarea informației esențiale din declarația lui Dan Zorella a făcut posibilă perpetuarea prejudecății (convenabilă șefei DNA) că președintele țării o sprijină sincer pe ­Codruța Kovesi. Președintele însuși a dezinformat în acest sens (al sprijinului sincer), când a ­lăudat SRI-ul pentru prinderea detectivilor „Black Cube“. Dar Zorella declarase că „băieții de la FBI-București“ i-au prins pe oamenii săi.

Cât mai putea fi păstrată această ciudată tăcere generală? Ieșirea televizată a colonelului Dragomir n-a fost menită să spargă această tăcere și să-i facă deservicii astfel lui Iohannis, oricând șantajabil de către DNA. Dar – altă ciudățenie – iată că presa noastră abia acum a început să-și amintească de declarațiile lui Zorella.

Ce avem noi aici? Ori președintele și-a asigurat spatele printr-o acțiune care să poată demonstra, retrospectiv, că el n-a fost complice la abuzurile Codruței Kovesi, ori avem un joc operativ de presă al protectorilor de la CIA ai Codruței Kovesi, care, acum, pare că au pierdut controlul jocului (ceea ce ar însemna, poate, că și-au luat mâna de pe impunitatea totală a șefei DNA).

Și într-un caz, și în celălalt (cele două ipoteze fiind simultan valabile), finalul de „carieră“ al mult prea protejatei șefe a DNA începe să arate precum Insulele Caraibe după trecerea Uraganului Irma…

Ce aș vrea eu, personal, să aflu este cum faci tu, serviciu secret, ca până și dezvăluitorul unui document excepțional – Ion Cristoiu – să închidă ochii (și gura) în fața informației-bombă din acel document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.