Boris Johnson cere amânarea Brexit

Premierul Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunţat Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European.

„Solicitarea de prelungire a procedurii Brexit tocmai a ajuns. Voi începe consultările cu liderii Uniunii Europene pentru a stabili cum să reacţionăm”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.

Anterior, Donald Tusk a afirmat că discutase prin telefon cu Boris Johnson şi aştepta scrisoarea formală din partea Guvernului britanic.

Boris Johnson declarase la nivel public că nu va solicita amânarea Brexit, argumentând că săptămâna viitoare va încerca să obţină aprobarea de către Camera Comunelor a Acordului de retragere a ţării din UE şi a legislaţiei aferente.

Pe de altă parte, Biroul premierului britanic sugerase că va fi transmisă o solicitare formală de amânare a Brexit. „Ne vom conforma legii”, a comunicat Downing Street.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni, iar premierul Boris Johnson era obligat ca până cel târziu sâmbătă la ora 23.00 (sâmbătă 24.00, ora Bruxellesului, duminică 1.00, ora României) să formuleze o solicitare oficială privind amânarea retragerii Marii Britanii din UE. Boris Johnson insistă că Brexitul se va produce pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat recent o lege (numită Legea Benn) prin care blochează producerea Brexitului fără acord.

Statutul administrativ al provinciei britanice Irlanda de Nord, mai precis mecanismele vamale la frontiera cu naţiunea Irlanda, membră a Uniunii Europene, constituie un element central pentru aprobarea Acordului Brexit de către Parlamentul Marii Britanii. Alte elemente importante sunt standardele în domeniul produselor şi muncii, precum şi libera circulaţie a persoanelor post-Brexit.

Premierul Boris Johnson a negociat un nou acord cu Uniunea Europeană, eliminând mecanismul numit („backstop”) – o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Iniţial, Irlanda de Nord ar fi urmat să rămână în uniunea vamală a UE, însă noul protocol prevede că întreaga Marea Britanie va părăsi uniunea vamală, deşi unele proceduri vamale comunitare se vor aplica produselor care vor ajunge pe teritoriul nord-irlandez din restul Marii Britanii. Prevederile vor rămâne în vigoare până cel puţin în 2024, iar apoi atât timp cât decide Adunarea parlamentară nord-irlandeză. Este neclar la nivel practic cum vor fi evitate controalele la frontiera dintre Marea Britanie şi propria provincie Irlanda de Nord sau între Irlanda de Nord şi Irlanda. De asemenea, este greu de anticipat cum se va desfăşura circulaţia cetăţenilor UE şi britanici între Irlanda – Irlanda de Nord – restul Marii Britanii.

Modul de aplicare a prevederilor statutului special al Irlandei de Nord este contestat de formaţiunea Partidul Democrat Unionist (DUP), care asigură majoritatea Guvernului Boris Johnson în Camera Comunelor. De asemenea, liderii Scoţiei şi Ţării Galilor sunt nemulţumiţi că doar Irlanda de Nord va avea un statut special post-Brexit. Formaţiunea DUP a avertizat că nu va vota în favoarea Acordului Brexit obţinut de premierul conservator Boris Johnson. Acordul este contestat şi de principalele formaţiuni de opoziţie – Partidul Laburist şi Partidul Liberal-Democrat -, care cer un nou referendum pe tema Brexit.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. acest boris,bolsevic dupa numerotare,face de ras neamu englezesc care a expoliat,a furat cateva continente in trecutul apropiat,care a luat-o pe cocoasa de la hitleristi cu toata insulita lor si acuma se cauta in kur pt cativa peni.rusine la 2 [patrat]

  2. ALBINOSU,papusa mecanica,circar idiot,e corcituta cea mai osnica ouata de albion.la mai mare

  3. Aseasta cotzofana a promis populatiei ca din banii ce nu ii mai da la continent,le ia wishky de la scotieni,fara sa priceapa ca la anu astia parasesc regatul.

  4. Titlul induce in eroare, nu Boris Johnson cere amânarea ci parlamentul, el e doar cel care trebuie sa aplice legea si sa transmită cererea parlamentului la UE.

  5. @Tony, asa am inteles si eu, cu amendamentul evreului Litwin!Dar Ciufulitul National s-a jurat ca nu cere nici o amanare, cu toate ca parlamentul este anti-Brexit si vad ca au aparut si miscari de strada pentru al doilea referendum!
    Pe de alta parte ultimul acord a pus baza reunificarii Irlandei si probabil Scotia va incerca independenta, sa scape din Regat,cu sanse minime,UK are o limita la democratie!Johnson e in stare sa o vanda si pe ma-sa, sa finalizeze Brexitul,nu ii pasa de soarta UK,si e sustinut de Rugina Angliei,care, la varsta ei,vrea afara!

  6. Batalia pt Brexit este de fapt IRAN-ul! Americanii sunt fortati de Israel si trebuie sa atace cit mai repede IRAN.
    Nu o pot face de unii singuri ci au nevoie de aliatii lor loiali si supusi – britanicii!
    Casa regala impreuna cu cine conduce din spate Anglia sunt legati de miini si de picioare atita vreme cit Anglia ramine in UE.De aici garaba „ucrainian-ului” Boris de iesire din UE!Are ordine precise! Si UE e vinduta la oligarhia financiara mondiala – vezi ultima sedinta cu Macrou si Merkeli!
    Restul sunt povesti mediatice pentru handicapati!
    Fara razboi de cotropire in ziua de azi nu cistigi bani! Un lucru simplu de cind lumea!
    Deci imbragati-va gros si cumparati multi pampers – vin vremuri KK-ioase!

  7. Daca ar fi normali la cap, aia din UE NU ar accepta nimic. Sa se implineasca voia UK, care, de la bun inceput, a intrat in UE doar ca un pion otravit al USA. Acuma, cand vad ca NU UE este cea care iese in pierdere, ci chiar UK, vor sa se razgandeasca. Astia asa vor face intotdeauna. O natiune care a dat omenirii CEL MAI MARE MINCINOS POLITIC din istoria Univesrului- JACK STRAW- nu poate inspira incredere si nu merita sa i se acorde incredere.

  8. (I) Tusk e de rea-credinta, minte cu nerusinare. A primit o scrisoare NESEMNATA prin care i se cerea amânarea Brexit-ului. Ïn timp ce adevaratul Boris Johnson le-a scris colegilor europeni scrisori SEMNATE prin care-i informeaza de respectarea, de catre Marea Britanie, a promisiunii de-a iesi o data din UE, la data fixata chiar de el, 31 octombrie 2019. Tusk a primit si el o scrisoare SEMNATA de Johnson, pe care, însa, nu vrea s-o ia-n seama. Parlamentari TOXICI (laburistii, mai ales, si parte a conservatorilor, à la PSD-istii români care-au votat motiunea de cenzura-mpotriva propriului guvern), la asta se rezuma Marea Bretanie. La fel, de alminteri UE (Tusk).TOXICITATE complice, socialistii + PRESA (sorosista), de NESUPORTAT. Presedintele Camerei Comunelor mai si supunând abuziv la vot interdictia iesirii tarii din UE fara acord, numai sa lege guvernul (pe Boris Johnson) de mâini si de picioare. @Dreapta CZC: americanii NU ataca Iranul. Rusii-chinezii fiind deja acolo. Plus UE (Franta-Germania), care au facut si fac, din interese economice si nu numai, lobbying pentru pace-n regiune : toti actualii teroristi din Europa vestica sunt musulmani fanatizati de genocidele si bombardamentele care au distrus tari musulmane, unele (Irak, Siria), leagane ale umanitatii. Si chiar daca actualul regim iranian al ayatolahilor, tot de SUA instalat si el, e de speriat. Din tara cu intelectuali, Iranul devenind o autocratie terorista. Relatia Israel-tarile arabe: ultimele nu le recunosc evreilor dreptul de-a avea o tzara. Numai ca Israelul, dupa 1967, s-a tot stabilit în teritoriile palestiniene, recuperîndu-si statul antic (dinaintea lui Hadrian).

  9. (II): Si, cu rezervele de APA pe teritoriul LUI (fiindca Israelul si-a-nglobat înaltimile Golan, strategice), si Ierusalimul în care majoritatea populatiei e … palestiniana, Israelul n-are de ce sa se grabeasca la razboi. Palestina devenind de nerealizat, o utopie, nu din alta cauza decât ca n-are izvoare de apa potabila. Si-ale Israelului sunt, în perspectiva, discutabile. Marea Moarta ajungând si la propriu moarta, deshert. + Rusia. Care a intervenit, mare parte a populatiei Israelului (între care Netanyahu si Lieberman) emigrând din fosta URSS si Israelul întretinând relatii foarte bune cu Rusia. @Gollum: n-ai dreptate privindu-l pe Boris Johnson (NEAMT de obârsie). @Gaman, @iuropol …: voi ce va bagatzi, autisti toxici?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.