Schimbare istorică în Irlanda de Nord: Republicana Michelle O’Neill, prim-ministru

Michelle O’Neill a devenit sâmbătă oficial prima republicană, favorabilă unificării cu Irlanda, care conduce guvernul nord-irlandez, o schimbare istorică în această provincie din Regatul Unit, cu un trecut marcat de trei decenii de conflict sângeros, relatează AFP.

Lidera Sinn Fein din Irlanda de Nord, în vârstă de 47 de ani, a fost numită prim-ministru după repornirea instituţiilor provinciei, boicotate timp de doi ani de unionişti pentru a se opune acordurilor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunţat ca o ameninţare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.

Adresându-se parlamentarilor reuniţi la Palatul Stormont, ea a salutat „o zi istorică”, o „nouă eră” şi a promis un legislativ „pentru toţi”, subliniind că ar fi fost „de neimaginat pentru generaţia părinţilor ei” ca un naţionalist să conducă executivul local.

Instituţiile provinciei au fost blocate timp de doi ani din cauza unui boicot al membrilor unionişti ai DUP pentru a se opune aranjamentelor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunţat ca o ameninţare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.

La sosirea sa în Stormont, lidera Sinn Fein pentru întreaga insulă Irlanda, Mary Lou McDonald, a declarat că guvernul nord-irlandez „nu ar putea fi pe mâini mai bune”. „Aceasta este o victorie pentru toată lumea astăzi, o demonstraţie că egalitatea şi incluziunea sunt la ordinea zilei”, a adăugat ea.

În virtutea co-guvernării rezultate din Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt a trei decenii de conflict sângeros, lui Michelle O’Neill i se va alătura un vice-premier unionist, Emma Little-Pengelly.

Sinn Fein a ieşit învingător la alegerile din mai 2022, o schimbare fără precedent pentru acest partid, care a fost cândva vitrina politică a IRA (Armata Republicană Irlandeză), dar impasul politic a împiedicat-o pe Michelle O’Neill să preia funcţia.

Trebuie creat un guvern local, cu competenţe în domenii precum locuinţele, sănătatea, ocuparea forţei de muncă, agricultura şi mediul. Afacerile de zi cu zi au fost gestionate de administraţie şi Londra în ultimii doi ani din cauza impasului, care a provocat exasperare în rândul populaţiei.

După luni de negocieri cu guvernul britanic, Partidul Unionist Democrat (DUP) şi-a anunţat săptămâna aceasta decizia de a pune capăt boicotului. Acesta dusese la paralizia Adunării şi a executivului local, unde puterea a fost împărţită între unionişti – care s-au angajat să păstreze Irlanda de Nord în tabăra britanică – şi republicani.

Subliniind drumul dificil care urmează, liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a susţinut că partidul său „a adus schimbarea pe care mulţi au descris-o ca fiind imposibilă”. El a salutat o „zi bună pentru Irlanda de Nord”, când „locul nostru în Regatul Unit şi pe piaţa sa internă este respectat şi protejat”.

Acest argument este departe de a-i convinge pe cei mai duri unionişti, precum Jim Allister (TUV – Traditional Unionist Voice), pentru care Irlanda de Nord rămâne „în mare parte guvernată de legi străine”, cele ale UE.

Una dintre principalele provocări în implementarea Brexit a fost găsirea unei soluţii care să evite revenirea unei frontiere dure între Republica Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică, protejând în acelaşi timp integritatea pieţei unice europene.

O modificare a acestor prevederi negociate între Londra şi Bruxelles în urmă cu un an, numită ‘Cadrul Windsor’ şi care a relaxat controalele asupra mărfurilor, nu a fost suficientă pentru a convinge DUP.

Dar Partidul Unionist condus de Jeffrey Donaldson a acceptat în cele din urmă un acord cu guvernul britanic în această săptămână, considerând că acest text oferă suficiente garanţii şi că elimină graniţa din Marea Irlandei pe care a denunţat-o. Cu toate acestea, această decizie nu este unanimă nici măcar în cadrul partidului său.

Revigorarea instituţiilor din Irlanda de Nord va permite, de asemenea, Londrei să elibereze un pachet de 3,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,9 miliarde de euro) pentru a sprijini serviciile publice, care s-au confruntat recent cu o grevă de proporţii istorice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. Cum în Romania la toate nivelurile de instanțe majoritatea judecătorilor sunt femei, așa și țarile UE majoritatea prim miniștrilor sunt femei. Dacă și UE va funcționa precum Justiția din România viitorul democrației și sl păcii e incert.

 2. Pai ce fac acuma britanicii astia, nu mai pun indieni si poponauti in posturile cheie?

 3. Viitorul este (deja) al femeilor, pentru ca meritati (creme VICHY) !

 4. Stiti ce-i cu adevarat straniu ?

  Faptul ca MISHTEAUX e un PROPHET care le straniu ante-stie din timp !
  A zis ca nu mai scrie … pe fituika asta 😀 😀 😀
  si spre mirarea „unora” sub-mediocrii
  chiar asa se intampa 😀
  oare de ce ?

  De ce gandesc GENIILE altfel ?

  MAGA -> TRUMP=POTUS dinou din vointa „consiliului” ! ca atunci cu „serverele” democratilor si
  hypnoza la COMEY cauriia i-a stat mintea exact o saptamana !

  „URAGANE la …BERLIN!” … de unde pre-stie maestru de „astea” ? (Despre TEXAS la fel de unde pre-stie ce va urma NASOL acolo ? 🙂 ]

  SHALOM !

 5. Sosoca,fuguta la Belfast, e rost de ceva scandal,paruiala…

 6. Moshe geniu, Muhamad geniu, Mishteaux geniu, mishteaux geniu, mishteaux geniu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.