BREAKING NEWS. Întrecere PSD-PNL: Cine abrogă recursul compensatoriu!

PSD a pus pe ordinea de zi de miercuri a plenului Camerei Deputaților, în regim de urgență, legi precum abrogarea recursului compensatoriu și impozitarea pensiilor speciale. Decizia a fost luată în Biroul Permanent condus de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD și a venit în condițiile în care PNL a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în această săptămână pe abrogarea recursului compensatoriu, dar și pe alte chestiuni din justiție și economie.

Ulterior, Ludovic Orban a declarat că Guvernul va emite o ordonanță de urgență în cazul în care Parlamentul va tergiversa adoptarea proiectului de lege privind abrogarea recursului compensatoriu sau dacă vor fi atacate la Curtea Constituțională.

„Putem modifica mai multe acte normative, poate fi unul sau două. Evident trebuie să discutăm și cu partenerii noștri legat de acest subiect și în funcție de discuțiile cu partenerii noștri vom stabili cât mai exact datele. Voi avea discuții la ședința de Guvern care va avea loc spre sfârșitul săptămânii acesteia vom lua decizia. Este tot proiectul nostru de lege pe care evident că noi îl susținem. Așteptăm votul Parlamentului. Dacă este aprobat de Camera Deputaților, înseamnă că nu mai are rost să ne angajăm răspunderea pe el. În cazul în care nu este adoptat, evident abrogarea recursului compensatoriu va intra pe proiectul de lege pe care ne angajăm răspunderea, pe justiție”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Întrebat ce măsuri vor fi luate, dacă vor fi atacate actele normative la CCR, premierul a răspuns: „În cazul în care din dorința evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziție, ca și instrument constituțional și anume vom emite ordonanță de urgență”.

Chestionat ce se întâmplă cu faptul că PNL a promis, înaintea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, că nu va adopta ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, Ludovic Orban a replicat: „Suntem într-o situație în care cred că va înțelege toată lumea și nu vom fi nevoiți să dăm ordonanță de urgență, dar suntem obligați să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”.

Anterior, premierul Orban spusese că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor.

Orban a recunoscut că, fiind vorba despre regimul legii penale celei mai favorabile, cei care au fost deja condamnați sau sunt judecați acum vor continua să beneficieze de prevederile acestui act normativ chiar și după abrogare.

„Vreau să fac o precizare, abrogarea legii privind recursul compensatoriu, nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de prevederile legii recursului compensatoriu. Fiind sub incidența legii penale cele mai favorabile, abrogarea recursului compensatoriu va genera efecte, doar pentru viitor, vor beneficia în continuare de prevederile fostei legi, nu numai cei care se află astăzi în detenție, ci și aceia care sunt judecați astăzi și, de asemenea, cei care au comis fapte pentru care ar putea să fie condamnați, care îmbracă forma unor infracțiuni, până la momentul abrogării”, a spus Orban.

Liderul deputaților PSD explică planul

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al deputaților PSD, a declarat, luni, în Parlament, că social-democrații susțin abrogarea de urgență a recursului compensatoriu, proiectul de lege fiind introdus pe ordinea de zi a Camerei chiar la propunerea sa.

„Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi. Mâine, această inițiativă va fi dezbătută în Comisia Juridică de la Camera Deputaților iar dacă toate lucrurile sunt în regulă, vă asigur că reprezentanții PSD în Comisia Juridică vor vota această inițiativă de abrogare. Miercuri, la plen, sunt toate șansele ca această lege în vigoare să fie respinsă, să fie adoptată abrogarea. (…) Astăzi, înțeleg că domnul Orban, doamna Turcan și alți miniștri din Guvernul liberal susțin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care pot compensa aceste sancțiuni, prin urmare nu mai există un motiv pentru ca aceasta să fie în vigoare. Susținem, împreună cu domnul președinte Ciolacu, susține acest punct de vedere, de abrogare de urgență a recursului compensatoriu”, a afirmat Alfred Simonis.

Simonis a precizat că decizia de susținere vine ca urmare a unei noi abordări față de problemele din Justiție, după schimbarea conducerii PSD.

„PSD are o nouă conducere, iar aceasta are o altă abordare față de aceste probleme, mai ales cele din Justiție. Zilele trecute, ministrul Justiției din Guvernul PNL ne-a anunțat extrem de sigur pe dânsul că recursul compensatoriu nu poate să fie abrogat, pentru că e un proiect pilot cu consecințe financiare de zeci, sute de milioane de euro, în cazul în care inițiativa va fi abrogată și că vor trebui găsite metode alternative prin care să compensăm această lege. Același punct de vedere l-au avut și miniștrii Justiției din Guvernele PSD, fapt care a dus la susținerea acestei legi în continuare”, a spus social-democratul.

Întrebat dacă România ar putea risca sancțiuni la nivel internațional ca urmare a abrogării recursului compensatoriu, Alfred Simonis a precizat: „Eu sper ca Guvernul Orban să găsească metodele în regim de urgență prin care vor fi rezolvate problemele pentru care putem fi sancționați”.

„Dacă Guvernul Orban găsește metodele, teama noastră este ca într-o lună sau două să nu vină cu un nou recurs comepensatoriu, poate cu mici modificări la condițiile de detenție”, a mai declarat liderul deputaților social-democrați.

Anterior, în cursul zilei de luni, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul Orban își va angaja săptămâna aceasta răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu și pentru prorogarea pensionării anticipate a magistraților, iar ministrul Justiției va merge la CEDO.

„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM. Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România. În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Legea recursului compensatoriu a scos din închisoare mai devreme mii de deținuți.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Turcana Moscovita crede că la Cedo este ca la bolșevici, te duci si zici ca drepturile omului sunt un lux pentru tara bananiera Romania, si ai voie sa faci orice.

  2. Ce ne demonstrează nouă aceste afirmații făcute de Țurcana asta???
    Că de fapt toate partidele, indiferent de cum se numesc, ascultă de aceleași persoane ascunse-n umbră…
    Să vii să declari cu atâta siguranță că vrei asumarea în fața parlamentului fără să-ți fie frică că proiectul poate fi trântit și implicit guvernul din care faci parte, înseamnă că tovarășii penelaci sunt mai mult ca siguri că pesedacii împreună cu ai lor nu vor reacționa sau nu pot să reacționeze.
    Ce rahat cu perje, bucate grecești, a ajuns politica românească dirijată de servicii.
    Băi românilor mancurtizați, când mama dracului o să vă treziți și n-o să vă intereseze doar interesele voastre personale??? Și mai aveți pretenția să vă numiți popor creștin cu existență multimilenară…
    Biserica Ortodoxă Română se pare că și-a uitat și ea menirea de când are-n fruntea ei pe tovarășul colonel de Secu Daniel Ciubotea ( ăsta-i era gradul în anii 90; poate-acum o fi fost avansat)…

  3. Decurand un detinut care a fost eliberat pt crima ucisese nevasta cu 5 copii a mai facut o crima pe concubina. Deci concluzia IN PUSCARIE REEDUCAREA ESTE ZERO….atunci singura solutie este DETINUTUL SA STIE DE FRICA PUSCARIEI….PRIN CONDITII GRELE DE MANCARE DE FRIG DE MUNCA ….ADICA LA GALERE SAU OCNA DE PIATRA SAU DE SARE SI TIMPUL LUNG DE DETENTIE.

  4. Care dintre PSD si PNL abroga primil recursul compensatoriu si impoziteza/anuleaza pensiile speciale va binemerita de la alegatori!
    Nu trebuie uitata pensionarea la 20 de ani vechime a magistratilor, alta facatura a regimului dictatorial Dragnea,pentru
    a cersi iubirea justitiei!La Curtea Suprema a SUA avem o Ruth Ginsburg 86 de ani,Elena kagan 60 de ani,Stephen Breyer 81 de ani,etc ….

  5. Adica, PSD s-a sucit de tot, la cap sau unde?!
    Si astia sunt atinsi la cap, ca Dragnea, ca sanatosi NU-s!
    Adica, acum ei VOR sa VOTEZE Legile propuse de PNL si USR, respectiv Abrogarea Recursului compensatoriu, si Abrogarea Pensiilor speciale?!
    NU pot sa cred!
    Adica, o sa-i vedem in Parlament pe alde Ciordache si pe Nicolicea sustinand Eliminarea Legii Recursului compensatoriu, dupa ce EI au sustinut-o IMPOTRIVA protestelor tuturor Romanilor?!
    Dumnezeule, halucinant!
    Ca PSD s-a SPERIAT dupa Votul de la Prezidentiale, e clar, uite ce FACEA PSD in 2019 cu cele 2 LEGI:

    17.09.2019: „Comisia juridica a Camerei Deputatilor(majoritar PSD+ALDE!) a RESPINS discutarea Abrogarii Recursului compensatoriu si revizuirea Constitutiei, propuse de PNL si USR.
    http://www.ziare.com/politica/camera-deputatilor/comisia-juridica-a-respins-discutarea-abrogarii-recursului-compensatoriu-si-revizuirea-constitutiei-1577775

    14.01.2019: „Cinism. PSD susţine Legea recursului compensatoriu chiar şi DUPA Crima de la Mediaş: „Efectele erau aceleaşi şi dacă ar fi stat 1 an în plus în închisoare“.
    https://adevarul.ro/news/politica/cinism-psd-sustine-legea-recursului-compensatoriu-crima-medias-efectele-erau-aceleasi-stat-an-plus-inchisoare-1_5c3c8291df52022f759ad7f0/index.html

    19.06.2019: „Eliminarea pensiilor speciale, propusă de PNL, RESPINSA de Senat.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23212208-eliminarea-pensiilor-speciale-propusa-pnl-respinsa-senat.htm

  6. Halucinant!
    Astept sa vad reactiile de la Antena 3, de la Mircea Badea si Mugur Ciuvica si Razvan Savaliuc, cred ca isi dau demisia TOTI 3!
    De ras au ajuns PSDeii: acum la Digi 24 in studio e prezent Deputatul PSD Andrei Nicolae, care intrebat cum de PSD se intrece ACUM cu PNL si USR la votat aceste 2 Legi, cand pana acum PSDeii au RESPINS orice propunere, dumnealui a raspuns senin, fara rusine: „PSD intelege ca Romanii vor asta”!
    Sictir, javra ordinara!
    Intrebat daca PSD regreta, asa cum regreta UDMR(Atilla Korodi a spus azi ca UDMR regreta ca a VOTAT Recursul compensatoriu!), Andrei Nicolae-PSD a spus: NU regretam, dar ne intereseaza ce vor ROMANII”!

    Sictir, javre ordinare, de 3 ANI Romanii sunt in strada si PROTESTEAZA CONTRA PSDragnea si NU v-a pasat, ati macelarit Legile Justitiei, sfidandu-ne si acum, subit, va preocupa, vezi Doamne, ce vor Romanii!
    Rusine, escrocilor, NU ne mai pacaliti, la gunoi cu voi!
    Bravo, Romania, la gunoi cu aceste javre ordinare!

  7. Nu PSD a dat pe vremea lui Ciolosh recursul compensatoriu si nu PSD a semnat decretul.

  8. Ati vrut in Europa si drepturile omului? Le aveti. Trebuie sa le aiba si detinutii, adicatelea trebuie sa platiti. Va plimbati liberi in Europa, platiti prostilor din tara plimbarile diasporenilor si drepturile puscariasilor. Huuo handicapatilor! Libertatea costa numai ca o platesc tot amaratii!

  9. Art. 15 – Universalitatea
    ,,(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.” ?

  10. Aseara toate TVurile titrau: „la intrecere cu PNL, PSD sustine cele 3 Legi, PSD a inteles ca Romanii vor asta”!
    Sictir, javre ordinare, poate-i pacaliti pe analfabetii vostri, dar NU veti pacali majoritatea Romanilor care de 3 ANI va contesta tocmai pentru aceste Legi si multe altele la fel, date de voi in INTERESUL vostru personal!

  11. Gollum : Nu stiu daca mai este valabila regula si acum,dar pana nu de mult timp in SUA nu puteai functiona ca judecator decat dupa ce vei fi parcurs cei „7 pasi ai intelepciunii”,adica dupa 49 de ani…la noi,tocmai cand sa devina mai „intelepti” se pensioneaza…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.