Brexit ca un vis tâmpit

Acum că lucrurile sunt ca și încheiate liderii britanici încep să-și dezlege limbile. De fapt despre ce este vorba în toată această tevatură cu Brexit-ul!? Despre imigranți, despre locurile de muncă. Despre cei 3 milioane de străini care au invadat în ultimii zece ani UK. Pe de o parte economia UK are nevoie de această forță de muncă pentru a-și susține avîntul economic. Pe de alta prezența străinilor deranjează pe britanici.

La această dilemă tare, liderii politici nu au un răspuns – nici conservatorii, nici laburiștii. Practică în schimb un populism ieftin și duplicitar menit să îi mețină în grațiile alegătorilor, asta fără să se gândească la consecințe. Nu îi interesează. Publicul local este atent la această temă – a străinilor – și i se dă satisfacție. Când un londonez merge la un restaurant habar nu are că în spate sunt bucătari esteuropeni, că ospătarii care îi servesc sunt români sau cehi, că la spălatul vase sunt bulgari etc. Britanicii nu vor să afle cine le curăță noaptea orașele. Nu știu că personalul auxiliar din spitale este în majoritate din Europa. Forta de muncă britanică preferă să se pensioneze înainte de termen și să-și pape pensia în Spania. Aici trăiesc peste un milion de pensionari britanici. Câți trăiesc în Italia, în Franța, în Portugalia!?

Alarmați, panicați de liderii lor politici care au nevoie de multe voturi, alegătorii au reacționat cum au reacționat la referendum. Tema BREXIT a fost scornită de aceștia în mod cinic, în nici un fel de legătură cu adevăratele problele cu care confruntă UK. Acum trag consecințele și trebuie să asigure o aterizare ușoară a UK în afara UE. Între timp cei care au condus campania LEAVE Johnson și Farage au dezertat. Și fără ei se observă că adevărata dispută a acestei campanii a fost prezența în număr mare a străinilor. Discursul public nu se ocupă de libertatea de de circulatie a capitalurilor ci a oamenilor. Acesta este miezul întregii afaceri. Acum el este recunoscut cu subiect și predicat. De aici până la sloganul Afară cu străinii din Marea Britanie! este un pas.

Lumea simplă, meseriașii, proletarii, agricultorii, șomerii, lumpenii sunt de părere că străinii trebuie să se care din UK la ei acasă. Capitaliștii, investitorii, patronii, antreprenorii refuză ideea. Partidele trebuie să țină cont de acest clivaj. UK s-a fragmentat în mai multe UK-uri. Fiecare cu interesele și părerile proprii. Teresa May, candidata la sefia Partidului Conservator la congresul din septembrie, când David Cameron se retrage a recunoscut ieri că de fapt Brexit înseamnă controlul circulațíei forței de muncă. Atât, nu alte lucruri. Nici rivala sa la șefia PC Adreea Landsom nu spune altceva. Amândouă vorbesc pe placul celor care ar trebui să le voteze. Nu știm ce cred într-adevăr. Ipocrizia liderilor de la Londra s-a dovedit chiar și la mize fff mari, așa cum a fost referendumul. Între cele două femei care se doresc o a doua Margaret Thatcher este o similitudine de vederi că te întrebi de ce mai candidează una împotriva celeilalte.

www.stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.