Brexit: Ce state vor fi cele mai afectate

Irlanda, Țările de Jos, în special Belgia, și națiunile insulare Malta și Cipru vor fi statele cele mai grav afectate în cazul în care cetățenii britanici vor decide să părăsească Uniunea Europeană, susțin reprezentanții agenției de evaluare Fitch Ratings.

Pentru Belgia și Luxemburg va fi lovitura cea mai puternică pentru că exporturile lor de bunuri și servicii către Marea Britanie reprezintă 8% din PIB, conform Fitch, care a prezentat luni o notă cu privire la riscul așa-numitului Brexit asupra ratingurilor statelor din UE. Exporturile UE către Regatul Unit vor depinde de un acord commercial între Bruxelles și Londra dar și de o eventuală depreciere a monedei Marii Britanii. În acest an, lira sterlină a scăzut cu 6% față de euro și cu 3% față de dolar.

Impactul economic al Brexit-ului ar fi mai mic pentru UE decât pentru Regatul Unit, dar va fi palpabil, susțin cei de la Fitch. O serie de analiști financiari, precum guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, au avertizat cu privire la un potențial de scădere a investițiilor străine directe în Regatul Unit în cazul în care la 23 iunie referendumului ar da câștig de cauză susținătorilor Brexit. Deși statele UE ar putea beneficia de unele transferuri de investiții din Regat, Luxemburg, Malta, Belgia și Germania, state cu un stoc mare de investiții și de active financiare în Marea Britanie, ar suferi pierderi seriose dacă ar exista o depreciere permanentă a lirei sterline, mai cred reprezentanții Fitch. În plus, instituțiile bancare din Irlanda, Malta, Luxemburg, Spania, Franța și Germania „au legături semnificative cu cele din U.K.”, a mai declarat agenția. Fitch crede că Brexit-ul poate alimenta presiunile secesioniste în Europa, dând drept exemplu Scoția care ar putea să revină la ideea părăsirii Regatului Unit sau a Cataluniei, care dorește să se desprindă de Spania. Un referendum ce a avut loc în 2014 a decis rămânerea Scoției în Marea Britanie. Fitch va revizui ratingul datoriei U.K. dacă voturile vor fi majoritare pentru ieșirea din UE, însă nu acesta este scenariul de bază al agenției.

„Nu ne așteptăm să luăm măsuri imediate în ceea ce privește scăderea ratingurilor unor state din UE dacă UK părăsește Uniunea. Dar pe termen mediu s-ar putea să reevaluăm impactul economic și riscurile politice care derivă din ieșirea Marii Britanii din UE” , au mai spus oficialii Fitch.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.