Cu cine joacă fetele noastre marți la Roland Garros

Marți începe şi turneul de calificări pentru proba de simplu feminin. Avem 3 jucătoare în calificări, iar pentru a ajunge pe tabloul principal, fiecare trebuie să obţină trei victorii. Chiar dacă două dintre fetele noastre, Sorana Cârstea şi Patricia Maria Tig sunt mai bine clasate decât toate adversarele din secţiunea lor, chiar dacă au făcut un turneu excelent la Madrid, meciurile din calificări la un turneu de Grand Slam sunt destul de dificile, în special datorită mizei şi presiunii existente. Numai dacă ne gândim la miza financiară vedem de ce sunt dificile meciurile din calificări. Să facem o comparaţie: câştigătoarea în circuitul ITF (80% dintre jucătoarele din calificările de la Paris evoluează cu precădere în acest circuit) a unui turneu de cateforia 25K primeşte 3.919 USD, iar a unui turneu de categoria 50K obţine 7.600 USD. Dar o astfel de jucătoare dacă prinde tabloul principal, şi pierde în primul tur, obţine 33.957 USD. Credem că orice comentariu este inutil.

Programul de azi al fetelor noastre în calificări

  • Tur I calificări: Sorana Cârstea (#97) – Yuxuan Zhang (Chn -#167)
  • Tur I calificări: Andreea Mitu (#114) – Paula Kania (Pol -#148)
  • Tur I calificări: Patricia Tig (#99) – Vania King (SUA -#166)

Adversare incomode

Sorana Cârstea are, teoretic, o adversară modestă. Jucătoarea din China are în 2016, în circuitul WTA 4 meciuri (1 victorie) în calificări şi 2 meciuri (1 victorie) pe un tablou principal, la Taiwan Open. Nici în circuitul ITF nu stă prea bine, 7 victorii şi 4 înfrângeri în turnee organizate numai în Asia. În turul II Sorana va da mai mult ca sigur de slovaca Jana Cepelova (#134) o jucătoare obişnuită cu meciurile tari din circuitul WTA. În 2016, are 13 victorii şi 3 înfrângeri în turneele de calificări şi 2 victorii şi 8 înfrângeri pe talourile principale. Are în acest an două victorii la Margarita Gasparyan (jucătoare din top 60), a mai învins-o pe arţăgoasa Bethanie Mattek Sands şi pe germana Carina Witthoeft, ambele din top 90. „Finala” secţiunii – adică turul III de calificări – este ceva mai uşoară, probabil cu japoneza Risa Ozaki, o jucătoare care are ceva experienţă în circuitul WTA, dar este sub nivelul Cepelovei.

Patricia Maria Tig joacă în primul tur cu o tenismenă mult mai experimentată decât ea. Acum 10 ani a fost nr.50 WTA, iar între 2013 s-a aflat în zona locurilor 70-80. O accidentare a scos-o din circuit şi a încheiat anul 2015 pe locul 466. A urcat în primele 5 luni 300 de locuri. A trecut de calificări şi de primul tur la Australian Open, Indian Wells şi Miami. Este o jucătoare foarte capricioasă. Poate pune probleme mari unei jucătoare din top 50, dar poate pierde uşor la alte din top 200. Patricia dacă merge mai departe are o misiune mai uşoară în turul II, dar în turul III, o întâlneşte cel mai sigur pe Rebecca Peterson din Suedia, în faţa căreia a pierdut pe 31 martie 2016 cu 6-7, 3-6 deşi era favorită la casele de pariuri.

Andreea Mitu joacă împotriva polonezei Paula Kania. Acum un an de zile, nici nu am fi conceput ca Andreea să poată fi învinsă de Kania. Acum, dacă va câştiga, înseamnă că produce o surpriză, deşi poloneza nu are deloc rezultate demne de consemnat în acest an. Dar şi dacă trece de Kania, nu în turul II, ci în turul III dă de elveţianca Viktorija Golubic, în faţa căreia nu are decât şanse foarte mici de victorie.

Ce se obţine în turneul de calificare:

  • tur I – 2 puncte WTA şi 3.500 Euro
  • tur II – 20 puncte WTA şi 7.500 Euro
  • tur III – 30 puncte WTA şi 17.000 Euro
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.