BRICs a murit, Goldman Sachs continuă

În 2001, britanicul Jim O’Neill, fost președinte la Goldman Sachs Asset Management, lansa conceptul BRIC (acronimul pentru Brazilia, Rusia, India, China) – cele mai importante patru economii în curs de dezvoltare, un simbol al mutării centrului de greutate al economiei globale de la grupul G7 către țările emergente. În acel moment, Goldman Sachs a creat un fond de investiții ce purta acest nume.

În 2013, O’Neill s-a retras de la banca Goldman Sachs, iar în ianuarie 2015 a estimat că până în 2019 conceptul BRIC își va pierde relevanța din cauza contracției economice a Rusiei și Braziliei, precum și a problemelor cu care se va confrunta China. Goldman Sachs s-a grăbit să-i îndeplinească profeția– a decis să închidă fondul BRIC pentru cele patru țări. Fondul va fuziona acum cu altele specializate în piețele emergente.

Presa financiară vorbește de un final de epocă și de dispariția unui simbol. Goldman Sachs a precizat că nu estimează ”o performanță semnificativă într-un viitor previzibil” în aceste țări. De la momentul de apogeu al fondului, în 2010, și până acum BRIC a pierdut 88% și a ajuns la doar 96 de milioane de dolari.

Goldman Sachs arată că Rusia și Brazilia s-au înscris clar pe o cale a recesiunii, iar China a trecut la o creștere economică sub 7% pentru prima dată de la începutul anilor 1990. Investitorii sunt îngrijorați și de India, acolo unde premierul Narendra Modi pare să nu mai aibă spațiu de manevră pentru aplicarea reformelor promise, după ce partidul sau a fost infrant clar în statul Bihar.

Se adaugă la acestea o creștere a valorii dolarului, proces de pe urma căruia primle ce vor avea de pierdut sunt statele emergente. Investitorii se vor îndrepta din nou către activele americane și vor ieși de pe piețele emergente. În trimestrul al treilea din 2015, investitorii au retras 40 de miliarde de dolari din economiile în curs de dezvoltare. Mai puțin afectate par Coreea de Sud, Kenya și Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.