Bugetul, peticit cu bani din amenzi

În 2018, cinci instituții ale statului român au acordat amenzi totale în valoare de 100 milioane de euro. Este vorba de Consiliul Concurenței, ANRE, ANCOM, IGPR, Garda de Mediu. În afară de acestea, au mai existat amenzi date de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ANSVSA etc. Banii se varsă în bugetul statului, fiind o adevărată gură de aer în condițiile în care deficitul bugetar este aproape de limita de 3%. Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat sancţiuni în valoare totală de 435 milioane de lei (93 de milioane de euro), astfel că 2018 este al doilea an cu cele mai mari amenzi din istoria instituţiei. Au fost sancţionate 74 de companii sau asociaţii, dintre care aproximativ jumătate au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru formarea cartelurilor, 62,1%, pentru înţelegeri verticale 22.2% şi pentru abuz de poziţie dominantă 15%. „Anul 2018 ocupă locul II în clasamentul celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei, pe locul I fiind anul 2011, cu amenzi totale în valoare de 1.246.641.324 lei, iar pe locul III s-ar afla amenzile aplicate în anul 2015, de 239.680.544 lei”, a anunţat autoritatea de concurenţă. Cea mai mare amendă, aproape 53 milioane de euro a fost acordată unui număr de nouă companii de asigurare şi UNSAR pentru participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în 2018, activitatea sa de control a vizat, cu prioritate, marii operatori din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale. Anul trecut, au fost sute de controale, în urma cărora ANRE a aplicat amenzi de 19,7 milioane de lei, în mare parte la marile companii, bani care s-au dus în totalitate la bugetul de stat. Comparativ, în 2017 au fost acordate amenzi de 123 de milioane de lei. La marii operatori din domeniul energiei electrice, au fost 250 de acțiuni de control, încheindu-se 190 de procese-verbale de constatare şi sancționare, aplicându-se 276 de amenzi contravenționale în valoare de 4.008.000 lei, susține ANRE. Autoritatea susține că „principalele sancțiuni s-au aplicat pentru nerespectarea obligației producătorilor de energie electrică de a oferta public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă în anul 2017, încălcarea standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie, neîndeplinirea obligaţiilor privind realizarea programelor de mentenanță și investiții de către operatorul de transport, nerespectarea obligațiilor privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final”.
La marii operatori din domeniul gazelor naturale s-au efectuat un număr de 357 de acțiuni de control, încheindu-se 315 de procese-verbale de constatare şi sancţionare, aplicându-se 312 de amenzi contravenționale în valoare de 7.955.000 lei. În cazul companiilor din domeniul gazelor, principalele sancțiuni s-au aplicat pentru nerespectarea obligațiilor legale de către furnizori/producători și de către operatorul de transport privind dezechilibrele fizice si comerciale, neîndeplinirea obligației furnizorilor privind constituirea stocului de gaze naturale, neîndeplinirea obligațiilor legale privind racordarea la rețelele de distribuție, mai arată ANRE.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a dat amenzi de 2,42 milioane de lei în 2018. „În 2018 am finalizat una dintre cele mai ample campanii de monitorizare realizată vreodată de ANCOM. Este vorba despre campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localități, în care domiciliază peste 19,8 milioane din totalul de 20,1 milioane de cetățeni ai României. Am verificat în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligația de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României. 2018 fost un an încărcat pentru noi din punctul de vedere al monitorizării pieței de comunicații electronice și de servicii poștale, concretizat în efectuarea a 3.868 de controale și aplicarea a 110 amenzi în valoare totală de 2.428.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM. Autoritatea aplicat societății Telekom Romania Mobile Communications SA în anul 2018 cea mai mare amendă de pe piața de comunicații electronice, în cuantum total de 1.100.000 de lei, din care 600.000 de lei pentru indisponibilitatea rețelei ca urmare a celui mai grav incident de securitate înregistrat pe piața comunicațiilor electronice din România și 500.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a păstra log-urile de rețea la nivelul de granularitate prevăzut în licență, arată ANCOM. Amenda dată companiei cu capital nemțesc reprezintă aproape jumătate din totalul amenzilor aplicate de ANCOM anul trecut.
Inspectoratul General al Poliției Române a aplicat în 2018 amenzi de 29 de milioane de lei în urma controalelor efectuate pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori. Potrivit sursei citate, au fost constatate peste 8.300 de infracţiuni pentru care sunt cercetate penal aproape 2.000 de persoane. Au fost confiscate sau indisponibilizate peste 1.300 de bunuri. În anul 2018, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, poliţiştii din toată ţara au organizat peste 49.000 de acţiuni şi controale în fondul forestier naţional şi în locuri de depozitare sau comercializare a materialului lemnos. De asemenea, poliţiştii au verificat peste 87.500 de mijloace de transport.
În primele 11 luni ale anului 2018 comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au efectuat 37.632 acțiuni de control la nivel național (în scădere cu 1,12% față de aceeași perioadă din 2017) și au aplicat amenzi în valoare de peste 36,7 milioane de lei, cu 2,62% sub nivelul din anul anterior, reiese din Raportul de activitate al instituției. GNM a dispus aplicarea a 1.477 de avertismente (față de 1.192 în 2017), 130 de măsuri privind sistarea activității (211 în anul anterior), o propunere de suspendare a autorizațiilor de mediu (față de niciuna în 2017) și 24 de sesizări penale (față de 47 cu un an în urmă). Din totalul celor 37.632 de inspecții efectuate între 1 ianuarie și 30 noiembrie anul trecut, 29.884 au vizat controlul poluării, iar 7.748 zona biodiversității, biosecurităţii și ariilor protejate. În noiembrie 2018 comisarii GNM au întreprins 3.464 de controale și au aplicat 182 de amenzi în valoare totală de 3,469 milioane lei. Cele mai multe inspecții din acea lună (2.288) au fost efectuate în domeniul controlului poluării, în timp ce 776 au vizat biodiversitatea, biosecuritatea și ariile protejate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Corect! Prostul trebuie amendat, nu doar la alegeri, ci pe tot parcursul mandatului.

  2. Furtul de la UMF Iasi lasat neelucidat de Curtea de Conturi ,acoperit de cine? Ce valoare a avut acest furt? Mai toti angajatii stiau cine a furat. De ce nu se recupereaza ? Este prea la vedere ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.