Bugetul României pierde anual o treime din TVA

Bugetul României pierde anual o treime din TVA, arată Comisia Europeană în raportul privind deficitul de încasare al acestei taxe, consecința fiind că statul are dificultăți în îndeplinirea funcțiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice.

Indicatorul publicat de CE care măsoară diferența dintre TVA potențial de încasat la buget, estimată pe baza tuturor tranzacțiilor din economie și cea efectiv încasată în conturile trezoreriei statului, este ilustrativ pentru capacitatea de colectare a administrației fiscale. Deși România a experimentat de-a lungul timpului multe modificări legislative și proceduri sperând că va îmbunătăți nivelul încasărilor, rezultatele se lasă așteptate. Aceste deficiențe sunt cu atât mai vizibile în ultima vreme, cu cât veniturile bugetare au avut de suferit în contextul crizei COVID-19 și al majorării cheltuielilor, susține Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.

Deficitul bugetului național arată că, după primele șapte luni din 2020, statul a cheltuit cu 50 miliarde lei mai mult decât a încasat. În aceeași perioadă din anul trecut deficitul se afla la 18 miliarde lei. În vreme ce cheltuielile cu salariile din sectorul public și pensiile au crescut constant în ultimii ani, ajungând să reprezinte 96,3% din veniturile fiscale și contribuțiile sociale la buget, colectarea taxelor și impozitelor a rămas la aceeași pondere redusă, în jurul a 26% din PIB, care plasează România pe penultimul loc din UE. În contrapartidă cu majorarea cheltuielilor, administrația fiscală nu a fost întărită în acești ani prin implementare de sisteme IT, pregătirea personalului sau demararea unor procese de reformă coordonate.

Având în vedere că guvernul prognozează un deficit bugetar de 8,6% din PIB la finele acestui an, se vorbește în spațiul public despre o posibilă majorare a fiscalității de anul viitor pentru compensarea golurilor și finanțarea cheltuielilor. Însă aceasta nu este o soluție pe termen mediu și lung pentru România, mai ales în contextul crizei când operatorii economici au nevoie de stimulente, nu de o împovărare fiscală suplimentară, spune Anghel. O colectare mai bună a taxelor existente ar ajuta bugetul să se echilibreze, iar diminuarea decalajului de TVA este nu doar posibilă, ci necesară și obligatorie. De altfel, cuantificarea deficitului de încasare a TVA este realizată de CE tocmai pentru a ajuta statele membre să dezvolte măsuri bine direcționate și să le monitorizeze eficacitatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Da ma, bine.
    Ce-mi place cand stau ei si fac predictii dar ne pun bete in roate cu fiecare ocazie.
    Asa m-am saturat de UE si de burtosii pusi acolo sa aiba grija de binele Germaniei…sa ne mai scuteasca, stim si noi ce trebuie facut

  2. Eu nu stiu cum se fac estimarile astea, de unde ar trebui sa provina acel TVA!Banuiesc ca evaziunea cea mai mare este la :fructe , legume si flori (din import, dar si local), la materii prime agricole, la combustibili si alcool, la marfuri venite din China si Turcia fara vama…Nu e greu de stopat evaziunea, insa nu se doreste!

  3. O intrebare decenta in acest caz:
    – Daca noua cumparatorilor ni se opreste la fiecare achizitie, inclusiv la biletele de tren, acel tva, CINE TREBUIE SA PLATEASCA LA STAT, CETATEANUL CARE CUMPARA: un tva la firma si altul la stat, sau, FIRMELE CARE INCASEAZA DE ANI DE ZILE TVA-ul? Bugetarii de lux din functiile ocupate, nu sunt in stare sa isi indeplineasca sarcinile de serviciu conform statutului acelui post! Sa fie eliminati definitiv din acele functii si doar interesatii de sarcinile pentru serviciul respectiv sa fie pe postul respectiv! Sau, dupa modelul basescian, profesionistii nu au ce cauta in functiile in care sunt pregatiti profesional?!

  4. Important este daca ii pierde pe drum sau pe aratura..
    Vorba priceputului:”cum ti-ai dat seama?”
    PS mai lasati-ne cu statisticile Comisiei Europene

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.