Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene

Bulgaria a îngheţat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranţă, în urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, au declarat, marţi, oficiali citaţi de Reuters.

Oponenţii proiectului susţin că este prea costisitor şi va adânci dependenţa energetică a Bulgariei faţă de Rusia.

Ecologiştii sunt îngrijoraţi că centrala va fi construită într-o zonă seismică.

Compania de stat NEK din Bulgaria şi Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a două reactoare la Belene, de 1.000 de megawaţi fiecare, au convenit amânarea proiectului până la sfârşitul lui iunie, se arată într-un comunicat al NEK.

Cele două companii au semnat un memorandum de înţelegere care blochează activităţile de construcţie a centralei pe malul Dunării, în apropiere de o zonă seismică, şi amână comandarea de noi echipamente pentru centrală.

„Companiile au decis să efectueze o analiza detaliată a problemelor legate de siguranţă”, potrivit NEK.

Cele două companii au convenit în noiembrie să înceapă lucrările de construcţie până la sfârşitul lui martie, iar centrala să devină operaţională până în 2017.

Tot marţi, NEK s-a angajat, fără consimţământul guvernului, să semneze, în termen de două luni, un document angajant privind construcţia Belene. Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Pârvanov, a fost concediat, a anunţat Ministerul Energiei.

„Susţinem memorandumul de amânare a proiectului, dar Pârvanov nu avea prerogativele să se angajeze că Bulgaria va semna un document angajant pentru centrală, în termen de două luni. Ce se va întâmpla dacă nu vom ajunge la un acord referitor la preţ până atunci?”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

El a precizat că înlăturarea lui Pârvanov nu anulează documentele semnate, iar Bulgaria va încerca să ajungă la un acord în termenul stabilit.

Potrivit unui sondaj recent, numai 24% dintre bulgari sunt de acord cu construirea noii centrale nucleare la Belene, comparativ cu 80% înaintea crizei din Japonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.